Creditele de nevoi personale (de consum) sunt creditele la care majoritatea romanilor au apelat pentru a-si satisface nevoile curente sau pentru a achizitiona bunuri de larg-consum. Pentru aceste credite nu trebuie sa specificati destinatia banilor, si nici nu trebuie aduse documente justificative bancii pentru banii cheltuiti.

Ce reprezinta creditul pentru nevoi personale

Creditul pentru nevoi persoanale reprezinta o modalitate excelenta de a trece peste dificultatile financiare pe care le puteti avea la un moment dat.

De asemenea, va permite folosirea banilor in orice scop fara a justifica utilizarea sumei pe care o imprumutati si va ajuta sa platiti la timp datoriile devenite scadente, fara a constitui garantii solide (ipoteca) in favoarea bancii.

Suma pe care o puteti imprumuta poate ajunge pana la 95.000 eur, perioada maxima pentru acest imprumut fiind de 5 ani. Exista exceptii de la regula celor cinci ani sunt cazurile incadrate legal in situatii de tip credit nevoi personale 10 ani (vedeti detaliile urmand link-ul).

Timpul de aprobare al creditului de nevoi personale variaza intre 2 si 7 zile lucratoare, de la depunerea dosarului de credit, care va contine adeverinta de venit, fisa fiscala si o copie a carnetului de munca. In plus, fiecare banca poate solicita acte care sa dovedeasca starea civila, contracte de credit ale altor angajamente de plata, etc.

Perioada maxima in care se pot rambursa aceste credite este de maxim de 10 ani, insa multe banci prefera sa rasfranga perioada de creditare pana la maxim 7 ani. De altfel, si sumele maixme care se pot imprumuta rareori depasesc 10.000 euro. Exista totusi, si variante de finantare de maxim 30.000 de euro, fara garantii imobiliare. Dobanzile pentru aceste credite pornesc de la 12%/an si pot ajunge pana la 25%/an, in functie de banca.

Creditele de nevoi personale se pot obtine atat in lei, cat si in valuta (EUR), atat cu dobanda fixa, cat si variabila.

BNR a instituit conditii mult mai dure pentru creditare

Printr-un regulament destinat creditarii, Banca Nationala a Romaniei a pus in aplicare norme mult mai drastice atat in privinta creditelor de consum, cat si a celor imobiliare.

Astfel, scadenta la creditele de consum – indiferent de tipul acestora, a fost stabilita la maximum 5 ani, in timp ce perioada maxima pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca era pana in prezent de 20 de ani. Delimitarea normelor pentru creditele de consum sunt facute de BNR astfel: pentru cele cu ipoteca, valoarea garantiilor va trebui sa fie de 133% din cea a creditului. Mai mult, pentru creditele de nevoi personale ce au ca obiect cumpararea de bunuri, bancile comerciale vor trebui sa solicite un avans de 20%, pe langa garantia de 133%, reala (ipoteca) sau personala (polita de asigurare).

In ceea ce priveste creditele imobiliare, BNR realizeaza in primul rand o definire mai clara a acestora. In categoria creditelor imobiliare intra exclusiv finantarile destinate cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil si lucrarilor de amenajare/extindere a locuintei. Garantia imobiliara este obligatorie.

Avansul pentru aceste credite este prevazut dupa cum urmeaza: 20% din valoarea imobilului pentru un imprumut in lei, 30% pentru cel in euro si 40% pentru un credit imobiliar in devize precum francul elvetian sau yenul japonez.

Astfel, creditele in valuta vor deveni un privilegiu acordat doar celor cu venituri in valuta. Asa cum anunta cu multi ani in urma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, BNR ia masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.

Gradul de indatorare pentru creditele in valuta va fi calculat luand in considerare cea mai mare depreciere din perioada de referinta. Procentajul gradului de indatorare va depinde, de asemenea, de cea mai mare rata de dobanda a creditului solicitat.

Fostul presedint al Asociatiei Bancilor din Romania, Radu Ghetea, a afirmat intr-o opinie personala, ca „limitarea creditului in valuta, daca ar trebui facuta, nu trebuie sa o facem prin masuri administrative. Trebuie sa lasam piata sa functioneze corect”.