Al treilea film din saga Amurg urmareste aceeasi poteca batatorita de predecesoarele Twilight si New Moon: dragoste epica, adolescenti atragatori care nu se sfiesc sa apara la bustul gol si cateva franturi de supranatural, indeajuns incat  sa condimenteze pasiunea care musteste pretutindeni. Iar daca luam in considerare faptul ca Eclipsa e punctul maxim de stralucire al triunghiului amoros Bella-Edward-Jacob, ce motive ai avea sa ratezi una dintre peliculele cu cele mai mari incasari ale anului 2010?

Dupa ce New Moon s-a terminat abrupt, cu cererea in casatorie a lui Edward, Eclipsa pune temporar deoparte ideea unirii pe vecie a Bellei cu chipesul vampir, pentru a face loc altor evenimente importante din viata celebrei adolescente: absolvirea si un grup nou nout de vampiri, creati de Victoria, cu scopul de a-i ucide pe Culleni si a razbuna astfel moartea lui James (vampirul cu plete care ne-a dat fiori in Amurg). Pericolul de mai sus, conjugat cu amenintarea clanului Volturi, care o doreste pe Bella cat mai rapid trecuta in lumea nemuritorilor, ii determina pe vampiri sa faca un pact neasteptat cu varcolacii, obligand-o pe Miss Swan sa dea piept cu sentimentele mult timp reprimate pentru Jacob. 

Cast-ul din primele doua filme se reintoarce, cu o Kristen Stewart nevoita sa poarte o peruca mult prea vizibila, un Robert Pattinson la fel de palid si un Taylor Lautner care nu are nicio problema in a-si etala abdomenul cu patratele. Singura schimbare in universul Amurg este inlocuirea lui Rachelle Lefevre cu mult mai cunoscuta Bryce Dallas Howard, in rolul Victoriei, roscata cu o sete nemasurata de razbunare. Regia este de data asta semnata de David Slade, o alegere bizara pentru best-sellerul adolescentin, daca tinem cont de faptul ca englezul se remarcase mai ales pentru horror—urile sangeroase si dispretul afisat pentru siropoasa poveste de dragoste din Amurg. Scenariul este opera aceleiasi Melissa Rosenberg, dorinta de continuitate fiind mai puternica pentru casa de productie Summit decat numeroasele critici aduse dialogului copiat direct din paginile cartii.

La fel ca in cazurile precedentelor filme din saga, plusul cu care Eclipsa ne aprinde imaginatia este aceeasi dragoste epica, tumultuoasa, trio-ul amoros preferat al adolescentelor fiind de data asta de-a dreptul arzator. Desi regia a cunoscut o intoarcere la 180 de grade, stilul cu care ne-am obisnuit nu sufera nicio modificare, David Slade supunandu-se intocmai directiilor casei de productie. Efectele speciale sunt mai prezente ca in New Moon, povestea cu un ritm mai alert si cele cateva scene cu fiori (dezmembrarile din marea batalie a vampirilor) taindu-ti pe alocuri rasuflarea. Bella si Edward se afla din nou in centrul unei lupte pe viata si pe moarte, in care se arunca forte de necontestat, facand din dragostea lor epicentrul unei inclestari de o semnificatie aproape istorica, ceea ce intareste acel sentiment de iubire „bigger than life” pe care l-am avut fiecare dintre noi la 17 ani. 

Pentru cei care nu au apreciat insa nici Amurg, nici Luna Noua, Eclipsa se va face vinovata de aceleasi pacate: dialog dezlanat, joc actoricesc stangace si scene neintentionat amuzante, momente inteligibile doar pentru fanii cartii si mult prea multe priviri goale. Daca personajul Bellei te-a scos din minti, e cazul sa te inarmezi cu doze solide de rabdare, pentru ca Eclipsa e punctul cel mai critic atins de eroina adolescenta, care da dovada nu numai de imaturitate si egoism, dar si de o doza de manipulare prost mascata, nefacand cinste reputatiei ce se vrea imaculata. Din pacate, ceilalti doi protagonisti cu care imparte inimile fanilor se lupta cu propriile neajunsuri: Edward pare obsedat sa o controloze, in timp ce Jacob e pornit sa o sarute, de fiecare data, fara voia ei. 

Dar fandomul Twilight isi dovedeste si de aceasta data atotputernicia in box-office: desi nu depaseste recordul de debut setat de Luna Noua, Eclipsa castiga peste 300 de milioane de dolari numai in America si deschide si mai larg portile fenomenului mondial. 

Replica filmului: Doesn’t he own a shirt? (Edward despre Jacob), care pune perfect in evidenta principiile dupa care functioneaza triunghiul amoros in Twilight.