Monitorizarea sănătății prin intermediul analizelor periodice este o metodă practică și eficientă de a-ți asigura o viață lungă și de calitate. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante investigații și analize pe care ar trebui să le efectuezi în fiecare an!

Importanța analizelor anuale pentru o viață sănătoasă

Analizele medicale anuale sunt esențiale pentru o viață sănătoasă, ele permițând monitorizarea și menținerea stării de sănătate. Printre beneficiile lor, enumerăm:

  • Prevenția bolilor: Analizele de laborator pot fi folosite pentru a identifica precoce o serie de afecțiuni.
  • Monitorizarea stării generale de sănătate: Testele de sânge pot fi folosite pentru a evalua funcționarea organelor vitale: enzimele hepatice evaluează funcția ficatului, ureea și creatinina evaluează funcția renală etc.
  • Identificarea carențelor nutriționale de vitamine și minerale, o cauză importantă a unor boli cronice.
  • Monitorizarea eficienței unui tratament pentru ajustarea dozelor și reducerea riscului de efecte adverse.

În cazul în care îți dorești un pachet complet de analize pentru monitorizarea stării de sănătate, descoperă ce ar trebui acesta să conțină la https://www.donna-medicalcenter.ro/servicii-medicale/analize-medicale/pachet-anual-analize.html

Top 10 analize anuale pe care trebuie să le efectuezi

Monitorizarea stării de sănătate este esențială pentru menținerea unei vieți sănătoase și pline de vitalitate. Examinările medicale anuale reprezintă un instrument important în acest proces. Iată care sunt cele mai importante 10 analize medicale anuale pe care ar trebui să le efectuezi.

Hemograma

Hemograma este o analiză de sânge care măsoară numărul celulelor sanguine și poate indica posibile afecțiuni precum anemia sau infecțiile. Hemograma oferă, de asemenea, informații referitoare la posibile alergii sau probleme legate de coagularea sângelui.

Determinarea colesterolului

Colesterolul este un tip de lipide cu roluri importante în funcționarea organismului. Colesterolul poate proveni din surse exogene, adică din alimentație, dar este sintetizat și în interiorul corpului uman. Există două tipuri de colesterol; unul dintre ele este considerat colesterol „bun” pentru efectele sale protectoare asupra vaselor de sânge, în timp ce al doilea tip este considerat „rău” deoarece contribuie la apariția ateromatozei și la creșterea riscului de infarct miocardic. Determinarea colesterolului permite identificarea riscului de boală cardiovasculară.

Determinarea glicemiei

Glicemia reprezintă concentrația de glucoză din sânge. Determinarea regulată a glicemiei permite identificarea precoce a rezistenței la insulină și a apariției riscului de diabet zaharat de tip 2. Diabetul zaharat poate avea un impact negativ puternic asupra calității vaselor de sânge și a nervilor periferici, putând determina complicații severe la nivel de organism.

Testele de urină

Testele de urină sunt folosite pentru a identifica din timp o eventuală afectare renală. Analiza biochimică a urinei permite, de pildă, identificarea proteinelor din urină, un semn clar al insuficienței renale. De asemenea, analiza urinei permite identificarea de glucoză în urină, un indicator important al diabetului zaharat. Analiza microscopică a sedimentului urinar poate identifica prezența leucocitelor – un semn de infecție, a hematiilor – un alt indicator al problemelor renale sau vezicale, sau a nisipului – semn al posibilității formării litiazei renale.

Electrocardiograma

Electrocardiograma (EKG) este un test noninvaziv de monitorizare a funcției cardiace. El constă în amplasarea unor electrozi în locuri prestabilite de pe corpul pacientului și monitorizarea, prin intermediul unui dispozitiv special, a modului în care circulă impulsul electric la nivelul mușchiului cardiac. Cu ajutorul EKG se pot identifica, de pildă, tulburările de ritm cardiac sau un eventual infarct miocardic.

Ecografia cardiacă / mamografia

Ecografia cardiacă și mamografia sunt investigații care urmăresc monitorizarea sănătății sânului și identificarea leziunilor precanceroase sau canceroase în faza inițială, localizată, când sunt ușor de tratat și au șanse mai bune de vindecare completă. Ecografia poate fi efectuată oricând, inclusiv în sarcină și alăptare și reprezintă testul de screening preferat înainte de vârsta de 40 ani. Mamografia folosește o doză mică de radiații X și reprezintă testul de screening preferat pentru pacientele cu vârsta de peste 40 ani.

Evaluarea prostatei

Evaluarea prostatei este un test recomandat bărbaților după vârsta de 40 – 45 ani, în funcție de istoricul medical individual și familial. Scopul său este de a identifica precoce eventuale modificări la nivelul acestui organ, inclusiv a cancerului de prostată.

Testele pentru osteoporoză

Osteoporoza reprezintă o problemă importantă de sănătate, mai ales în cazul femeilor aflate a menopauză. Osteoporoza crește fragilitatea osoasă și predispune pacienta la apariția fracturilor osoase. Monitorizarea densității osoase îi permite medicului să recomande tratamente specifice pentru prevenirea complicațiilor. 

Testele de vedere

Vizitele periodice în cabinetul optometristului sau al medicului oftalmolog permit monitorizarea sănătății ochilor, identificarea precoce a problemelor de refracție, frecvente după vârsta de 35 – 40 ani și a altor eventuale probleme care duc la deteriorarea văzului. Trebuie să menționăm că tratamentul precoce al acestor probleme contribuie la păstrarea acuității vizuale pentru perioade mai mari de timp.

Testele de auz

Hipoacuzia este o problemă frecventă, care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Efectuarea testelor periodice de auz permit intervenții precoce, care pot îmbunătăți calitatea vieții.

Efectuarea regulată a acestor 10 analize anuale este esențială pentru menținerea unei vieți sănătoase. Identificarea precoce a oricăror eventuale probleme de sănătate permite o intervenție promptă pentru tratarea acestora și pentru menținerea calității vieții pe termen lung. Contactează medicul pentru recomandări suplimentare, adaptate stării tale de sănătate!