Sursa foto: Shutterstock.com

Pareza faciala este caracterizata prin slabirea muschilor de la nivelul fetei, problema care poate rezulta in urma lezarii temporare sau permanente a nervului facial.

Atunci cand nervul nu functioneaza in limite normale, muschii fetei nu primesc semnalele necesare pentru a se misca in mod corespunzator. Aceasta problema duce la aparitia parezei faciale, care poate afecta miscarea ochiului sau a ochilor, miscarea gurii etc.

Intrucat pareza faciala poate avea mai multe cauze si poate varia in severitate, afla in continuare cateva lucruri importante despre aceasta problema, cum ar fi:

Cauzele parezei faciale

Chiar daca paralizia Bell este cauza cea mai comuna a parezei faciale, exista insa mai multi factori declansatori care pot duce la aparitia acestei probleme, cum ar fi:

 • cauze chirurgicale – pareza faciala putand aparea dupa indepartarea unei tumori la nivelul nervului facial sau in timpul operatiei glandei parotide;

 • infectii virale – cum ar fi sindromul Ramsay Hunt;

 • accident vascular cerebral;

 • cauze bacteriene – cum ar fi boala Lyme;

 • traumatism cerebral etc.

Deoarece tratamentul si prognosticul afectiunii variaza in functie de cauza exacta, determinarea acesteia este esentiala pentru a primi atentia medicala necesara.

Cum se manifesta pareza faciala

Aceasta problema afecteaza de cele mai multe ori abilitatea de miscare a unei singure jumatati a fetei, insa in cazuri mai rare, pareza faciala poate acoperi intreaga fata.

O pareza faciala completa a unei singure jumatati, poate afecta fruntea, ochii, obrajii si gura, ceea ce poate duce la incapacitatea persoanei afectate de a clipi sau de a mentine saliva in cavitatea bucala.

In functie de cauza si de severitatea leziunilor nervului facial, simptomele se pot ameliora odata cu trecerea timpului sau se pot agrava.

Unele tipuri de pareza faciala pot prezenta si  ale simptome cum ar fi durere in timpul miscarii musculare, fapt care poate indica lezarea unui nerv aditional (nervul trigemen).

In ceea ce priveste actiunile care nu mai pot fi realizate in timpul unei posibile pareze faciale, aceste includ:

 • incapacitatea de incruntare;

 • pierderea senzatiei la atingere;

 • intreaga jumatate a fetei afectate are un aspect cazut, cum ar fi ochiul si coltul gurii;

 • incapacitatea de a clipi;

 • sensibilitate crescuta la lumina;

 • productie redusa sau excesiva de saliva etc.

Aparitia simptomelor poate fi brusca (peste noapte) sau poate fi treptata, de la cateva zile, la cateva luni. In orice situatie, este recomandata o consultatie medicala specializata, pentru a primi cat mai din timp diagnosticul exact si tratamentul corespunzator.

Severitatea parezei faciale

Intrucat pareza este cauzata de lezarea nervului facial, severitatea acesteia depinde de gradul leziunii, care se imparte in:

 • leziune de gradul 1 – atunci cand nervul facial nu este grav lezat si se preconizeaza o recuperare in maxim opt saptamani;

 • leziune de gradul 2 – atunci cand nervul facial este lezat mai sever, iar medicii estimeaza o incepere a recuperarii dupa o perioada de patru luni;

 • gradul 3 de leziune – caracterizat prin recuperare si vindecare foarte lenta si incompleta. Unele cazuri de gradul 3 pot necesita interventie chirurgicala pentru a restaura nervul si functiile faciale.

Optiuni terapeutice

Tratamentul pentru pareza faciala variaza in functie de cauza si de severitatea simptomelor. Majoritatea cazurilor de pareza faciala usoara, fara lezare severa a nervului, tind sa se recupereze fara tratament specific.

In ceea ce priveste cazurile mai severe, medicul poate recomanda:

 • tratament medicamentos – fie pentru a ameliora inflamarea nervului, fie pentru a trata probleme specifice cum ar fi incapacitatea de a clipi, pentru care poate prescrie picaturi sau ungente.

 • kinetoterapie – pentru a preveni slabirea si micsorarea muschilor nefolositi ai fetei, atat prin exercitii, cat si prin masaj;

 • interventii chirurgicale – care pot fi recomandate pentru cazurile severe de pareza faciala, atunci cand nervul este lezat semnificativ si necesita reconstructie, sau pentru a inlatura presiunea pusa pe acesta.

Deoarece pareza faciala poate duce la complicatii ireversibile, este recomandat sa apelezi la un medic specialist, daca prezinti simptome asociate cu aceasta problema, pentru a primi atentia medicala necesara cat mai curand posibil!

Referinte:

 1. “What Is Facial Palsy?” Facial Palsy UK, www.facialpalsy.org.uk/inform/what-is-facial-palsy/. Data accesarii: 15.11.2022

 2. “Symptoms of Facial Palsy.” Facial Palsy UK, www.facialpalsy.org.uk/inform/what-is-facial-palsy/symptoms-of-facial-palsy/. Data accesarii: 15.11.2022

 3. “Bell’s Palsy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bells-palsy/diagnosis-treatment/drc-20370034. Data accesarii: 15.11.2022