Ciclul menstrual este perioada cuprinsa intre prima zi a menstruatiei actuale si prima zi a menstruatiei urmatoare. Durata medie este de 28 de zile, fiind considerate normale variatii de ± 7 zile. Menstruatia sau menstra este perioada de 2-5 zile de la inceputul ciclului menstrual in care se produce sangerarea vaginala. 

Lipsa primei menstruatii pana la varsta de 16 ani se numeste amenoree primara. Absenta menstrelor timp de peste 3 luni la o femeie care a avut ciclu menstrual ritmic se numeste amenoree secundara.

Pentru ca ciclul menstrual sa fie regulat si normal este nevoie de integritatea anatomica si functionala a aparatului genital si a sistemului endocrin care il controleaza si care e format din hipotalamus, hipofiza si ovar.

Cea mai frecventa cauza de amenoree secundara la o femeie de varsta fertila este sarcina, care este o situatie fiziologica.

Amenoreea secundara de cauza ginecologica apare de exemplu prin formarea unei sinekii (lipirea peretilor uterului datorita chiuretajelor repetate sau complicate cu infectii, hemoragii). In aceasta situatie controlul endocrin functioneaza corect, nefiind responsabil de absenta menstrelor.

Amenoreea secundara de cauza endocrina apare prin tulburari ale celor 3 glande endocrine mentionate anterior:

1. Hipotalamusul, organ neuro-endocrin situat la baza creierului cu functie de translator al semnalelor emise de sistemul nervos central, este implicat in sistarea menstrelor in situatii de stress (anxietate sau depresie) sau care constituie un stress pentru organism (anorexie, bulimie, boli cronice severe).

2. Hipofiza, interconectata anatomic si functional cu hipotalamusul, poate fi cauza amenoreei atunci cand la nivelul ei exista o tumora care produce hormoni (cel mai frecvent prolactina) sau cand este distrusa prin diverse fenomene locale (inflamatorii, infectioase, vasculare).

3. Ovarele pot fi afectate in urmatoarele situatii:

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta o cauza frecventa de amenoree secundara. In aceste ovare mari, cu numeroase chiste milimetrice in interior, se fabrica hormoni androgeni in cantitati crescute, iar ovulatia nu se produce normal, ambele fiind mecanisme posibile ale amenoreei.

Excesul de hormoni androgeni proveniti din glanda suprarenala sau din tumori secretante perturba functionarea normala a ovarului si blocheaza ciclul menstrual.

Menopauza precoce care are de cele mai multe ori cauza genetica, reprezinta incetarea definitiva a functiei ovarului inainte de varsta de 40 ani.

Anamneza si examenul clinic al pacientei cu amenoree secundara sunt foarte importante. Urmatorul pas il constituie efectuarea unui test de sarcina si a consultului ginecologic. O data sarcina exclusa, sunt utile dozarile hormonale: FSH, LH, prolactina si estradiol, precum si ecografia de uter si ovare. Daca examenul clinic indica exces de hormoni androgeni (prin prezenta hirsutismului, acneei, seboreei, alopeciei) este indicata dozarea testosteronului. In suspiciunea de tumora hipofizara este obligatoriu examenul tomografic sau RMN al hipofizei.

Tratamentul depinde de cauza amenoreei. Poate fi suficienta administrarea de progesteron (sindromul ovarelor micropolichistice) sau poate fi necesara administrarea de anticonceptionale orale estro-progestative (amenoreea hipotalamica). Tratamentul tumorilor hipofizare este medicamentos (pentru cele secretante de prolactina) sau chirurgical pentru celelalte. In menopauza precoce se administreaza hormoni ovarieni (estrogeni si progesteron) pentru a asigura pacientei un profil hormonal similar cu al femeilor de aceeasi varsta.