Acum o suta de ani, Walter Gropius si-a propus sa simplifice arhitectura si designul de dragul functionalitatii si a creat scoala Bauhaus, care, in ciuda existentei sale scurte, a impresionat o influenta care un secol mai tarziu ramane valabila.

Pentru centenarul acestei miscari, Germania organizeaza o baterie de sarbatori, peste 500 de activitati incluzand trasee tematice, deschiderea de noi muzee, expozitii si dezbateri.

Bauhaus a avut trei etape: de la nasterea in 1919 in avangarda Weimar pana in 1925, transferul la Dessau pana in 1932, iar ultimii doi ani in care a fost nevoit sa se inchida, iar exponentii sai au fost nevoiti sa fuga sau sa renunte la locurile de munca. din cauza presiunii naziste.

„O suta de ani mai tarziu simtim ca spiritul sau transnational, multifatet si radical contemporan este inca prezent”, a declarat Ulrike Bohnet, directorul Oficiului National de Turism din Germania.

Traseul Bauhaus

In peste 50 de orase germane gasesti case, cladiri publice, temple, fabrici si muzee proiectate sub parametrii acestei scoli, care pot fi descoperite in Marele Tur al Modernismului.

Prin tururi ghidate de experti, este posibil sa invatati secretele proiectarii si constructiei unor site-uri precum aeroportul Tempelhof (Berlin) pana la stilizata cladire Chilehaus (Hamburg), trecand prin casa lui Ernst May (Frankfurt au Main), casele lui Mies van der Rohe din Krefeld sau complexul Ciudad Blanca (Berlin).

Berlinul nu doarme niciodata

Capitala Germaniei este orasul care are cele mai multe cladiri de la aceasta scoala si exista Muzeul Arhivei Bauhaus, care gazduieste cea mai mare colectie de obiecte si desene de la aceasta scoala. Cladirea sa este inchisa pentru renovare, asa ca pentru centenar, o mare parte din catalogul sau este expusa intr-un loc din Charlottenburg.

Cu piese din acest muzeu, pe 6 septembrie se va deschide la Berlinische Galerie expozitia Original Bauhaus, care va aborda relatia dintre piesa unica si copie, productia de masa si maiestria.

Va fi foarte interesant de vazut actualele reeditari ale lucrarilor de design (cum ar fi scaunele sau ceramica) create sub parametrii functionali ai acelei miscari centenare, precum si raspunsurile artistilor contemporani la icoanele modernitatii.

Traseul modernist al Berlinului prezinta, ca si traseul national, 12 cladiri emblematice ale acestei scoli, precum casele construite in 1920 pentru Muzeul Evreiesc din 2001.

Dar punctul culminant va fi Saptamana Bauhaus, din 31 august pana pe 8 septembrie, care va fi combinata cu Noaptea muzeelor ​​si Ziua portilor deschise a monumentelor nationale.

In acele zile, vor fi organizate dezbateri, ateliere in studiouri de design si spectacole artistice in tot orasul. Cu alte cuvinte, Bauhaus-ul preia strazile.

Expozitii in orasul natal

Weimar are un nou muzeu dedicat acestei miscari, care a fost deschis la inceputul lunii aprilie.

Noua sa expozitie, „The Bauhaus was born in Weimar”, analizeaza geneza sa si influenta lui Walter Gropius in mediile de arhitectura si design. In plus, vor fi expuse in premiera obiecte si studii din primii ani de scoala.

Centenarul este motivul pentru a deschide portile noului Muzeu Bauhaus din Dessau, care se va deschide pe 8 septembrie.

Designul a fost realizat de studioul catalan Addenda Arquitects. Potrivit unuia dintre partenerii sai, Jose Zabala, cladirea va avea 2.100 de metri patrati dedicati expozitiilor, unde vor fi prezentate 49.000 de obiecte, a doua cea mai mare colectie din lume (dupa Berlin).

In timp ce etajele superioare vor avea spatii inchise pentru a impiedica razele solare sa deterioreze materialul bibliografic si istoric, etajul inferior va fi un mediu diafan, cu pereti transparenti, „pentru a face activitatea vizibila pentru oras”.

Prima expozitie va fi „Bauhaus ca loc de experimentare”, unde vor fi expuse fonturi, lampi, mobilier, tapet si produse textile, pentru a intelege cum se mentine mostenirea sa in secolul XXI.

Celebrarile centenarului trec granitele Germaniei si ajung in alte tari. Barcelona este unul dintre orasele care se alatura evenimentelor si o va face in Saptamana Arhitecturii.

Pe langa faptul ca va propune tururi ale cladirilor influentate de aceasta miscare care se gasesc in tot orasul, acest eveniment va invita sa vizitati Tiny(BAU)haus, langa pavilionul Mies van der Rohe (care a fost unul dintre directorii Bauhaus).

Este o cabina de opt metri patrati imprimata in 3D cu materiale reciclate, unde vizitatorul poate folosi realitatea virtuala pentru a se scufunda in universul acestei miscari. Pe langa vizitarea cladirilor din Berlin, Weimar si Dessau cu ochelari speciali, puteti vedea si cum arata biroul lui Walter Gropius.