Problema sanatatii este o situatie care ne preocupa pe toti in mod egal si bineinteles ne dorim sa fim informati si educati pentru a ne salva viata. Spitalul este o institutie extrem de importanta pentru locuitorii unui oras, iar in Pitesti, unul dintre centrele medicale pe care se bazeaza oamenii este Spitalul Judetean Arges care astfel devine responsabil pentru sanatatea populatiei.

Dupa cum stim, decat sa tratezi o boala, cel mai bine este sa o previi, insa pentru a reusi acest lucru, oamenii au nevoie de informare pentru a constientiza riscurile la care se expun atunci cand nu merg din timp la medic. Despre sanatate sunt o multime de lucruri de aflat, oamenii au nevoie sa fie educati despre felul cum sa-si ingijeasca starea de sanatete.

O data cu infiintarea acestui ziar ne-am propus sa va aducem si informatii despre tot cee ce inseamna sanatate, despre campaniile initiate cu scopul de a informa populatia pe diverse teme, dar si despre ce se intampla in spitalele din oras. Si cine este mai in masura sa ne ofere aceste informatii decat medicii in ale caror maini ne incredintam viata?

Ne-am lovit de „usile inchise“

Asta am si facut…am inceput sa merg la Spitalul Judetean Arges pentru a culege informatii, dar m-am lovit de refuzul medicilor de acolo, un refuz destul de subtil de altfel. Atunci cand am ajuns la urgente, mi s-a recomandat de catre medicul de garda din ziua respectiva sa ma imprietenesc mai bine cu redactorii de la celelalte ziare si sa preiau astfel informatiile de la ei. Ba mai mult, mi-a dat numere de telefon ale colegilor din alte redactii, pentru a prelua datele de la acestia. Cum am putea noi sa va oferim informatii veritabile, daca acestea sunt preluate, caz in care ar putea foarte bine sa ajunga la cititorii nostri eronate. Bineinteles ca nu am putut sa acceptam aceasta situatie. Am mers din nou in alta zi la acelasi spital, de data aceasta cu o serie de intrebari legate de o problema cu care ne confruntam in aceasta perioada a anului, virozele si infectiile respiratorii. Pare un subiect destul de banal, insa daca ne gandim mai bine au fost inregistrate decese din cauza acestor afectiuni si atunci situatia nu mai este neglijabila. Intrand in spital nu am reusit decat sa aflu raspunsuri precum „nu stiu, mergeti la etajul l si vedeti cu cine puteti vorbi” , „nu ma ocup eu de asa ceva, incercati la biroul cutare” si tot asa. M-am plimbat din usa in usa, insa nimeni din incinta spitalului nu a fost disponibil sa vorbeasca, sau macar sa-mi spuna exact persoana care ar putea sa-mi ofere informatiile exacte.

Medici lipsiti de respect

Nu am renuntat, iar in urmatoarea zi am mers la aceeasi institutie insotita de o alta colega. De data  aceasta am vrut sa aflam informatii si despre cancerul la san, avand o noua serie de intrebari, ale caror raspunsuri ne intereseaza pe toti, indiferent de statutul social, de ocupatie sau de alti factori. La fel, mergand din usa in usa, am reusit in cele din urma sa ajung la o doamna doctor de la sectia de Mamografie si Ecografie, care era in masura sa-mi vorbeasca despre acest subiect. Am batut la usa biroului, mi s-a dat acordul sa intru, iar dupa ce am spus cine sunt si ce vreau mi s-a vorbit pe un ton rastit: „Domnisoara, cum iti permiti sa ne deranjezi? Nu vezi ca suntem ocupati?“. Nu ar fi nici o problema cu raspunsul, insa din moment ce vine imediat dupa ce spui cine esti si ce vrei, si in plus pe un ton ridicat incep sa apara semne de intrebare. Daca m-as fi izbit de acest refuz inainte sa ma prezint, situatia ar fi fost altfel, iar scuza ar fi fost probabil credibila, insa tonul de exprimare nu prea are justificare. Inca o zi a trecut, marcand un alt esec in ceea ce tine Spitalul Judetean.

Incercari esuate

Picatura care a umplut paharul s-a petrecut ieri cand am mers din nou la spital pentru alte informatii. Si de aceasta data am mers insotita de o alta colega de la redactie. Am ajuns in sectia de ginecologie si am dat peste un cadru medical „foarte amabil”. Asa cum era firesc m-am prezentat spunand si scopul vizitei mele la spital, la care doctorita respectiva mi-a oferit un raspuns rastit, de genul: „Bine ca lucrezi la ziar si? Sa lucrezi sanatoasa” si imediat mi-a trantit usa in nas fara a-mi oferi timp sa ripostez. Zilele in care am fost in Spitalul Judetean nu ne-au adus nici o informatie in afara de cea legata de comportamentul si atitudinea unora dintre cadrele medicale angajate aici. Acest material a fost realizat cu scopul de a informa pitestenii, dar mai ales conducerea Spitalului Judetean Arges despre lipsa de comunicare a personalului acestei institutii.