Cat de benefica pentru mediul romanesc de afaceri este activitatea actualei conduceri a Camerei de Comert si Industrie? Este intrebarea de la care reporterii „Atac la persoana” au pornit o ampla investigatie asupra afacerilor celor ce se afla cocotati in functiile de deciziei ale CCIR atat la nivel national, cat si local. Astazi, despre reusitele in afaceri ale lui Valentin Cismaru, presedinte al CCI Valcea si, totodata, unul dintre vicepresedintii la nivel national.

S-ar parea ca ONG-ul denumit Camera de Comert si Industrie a fost, este si va ramane pentru unele persoane doar un mijloc mai eficient de a-si realiza propriile interese. O demonstreaza cu prisosinta multitudinea de firme si paienjenisul de afaceri in care este implicat Valentin Cismaru, mare presedinte de Camera locala, mai exact la Valcea. Firma prin care Cismaru actioneaza cu predilectie se numeste „Euroconsult” SRL, care se ocupa in principal cu  „activitati de consultanta pentru afaceri si management”, ceea ce in termeni mai populari s-ar putea traduce prin”PCR”, adica „Pile, Cunostinte si Relatii”.Si cine altcineva ar putea sa scoata bani dintr-o astfel de activitate decat chiar presedintele CCI Valcea? Asociati in firma, cu parti egale, sunt Valentin Cismaru si juniorul Mihail Andrei. Printre realizarile de prestigiu cu care se lauda Valentin Cismaru:” Eurochambres a solicitat societatii comerciale EUROCONSULT SRL-Ramnicu Valcea, in calitatea sa de membru al primului Parlament European al Intreprinderilor, intrunit in noiembrie 2008, o informare privind problemele sale ca operator economic …”. In fapt, un banal chestionar transmis la inceput de criza la sute de societati, dar care da bine la portofoliul firmei. Intr-o alta societate, „Harinvest” S.A., presedintele Cismaru este asociat, printre altii, cu vicepresedintele CCI Valcea Dumitru Craciunescu si doi dintre membrii aceleiasi institutii, Ion Antonescu si Veronel Lungu. Acesta din urma este cunoscut in judet ca baiatul de casa al presedintelui de la Oltchim, Constantin Roibu. Ca si activitate, „Harinvest” se ocupa de „intermedieri financiare”, iar ca si presedinte si administrator figureaza Elena Cismaru, consoarta lui Valentin. Aceleasi persoane din CCI Valcea le regasim si in actionariatul de la „Har” SRL, societate care, cu mare abnegatie, stie a descanta de afaceri si management profitabil. Practic, este ca si cum profa de mate isi cheama dupa ore elevii acasa pentru a le da, pe bani, meditatii.

In numele tatalui

Si asa, dupa cum se intampla in viata, elevul pare a-si fi depasit maestrul. Astfel, Cismaru junior apare la Oficiul National al Registrului Comertului ca fiind asociat in mai multe societati cu profil similar. La „Rave” SRL, Mihail Andrei Cismaru este asociat cu doi frati din Bucuresti, Victor si Ioan Sofronie, toti trei fiind deschisi in a acorda „consultanta pentru afaceri si management”. Si pentru ca totul sa aiba si o aura de respectabilitate, societatea are declarat un punct de lucru fix in cladirea unde domneste „papa” Valentin Cismaru, adica pe strada Regina Maria la numarul 7, exact unde fiinteaza si CCI Valcea. Exact la aceeasi adresa se regaseste si „Prosolutii” SRL, societate din care Cismaru cel mic detine doar 33,33 %. Bineinteles, obiectul de activitate este acelasi:”consultanta pentru afaceri si management”, la concurenta cu ceea ce ar trebui sa faca indeobste gratuit personalul unei adevarate Camere de Comert si Industrie.  Si asta in timp ce numarul de societati membre ale CCI Valcea este undeva in jurul cifrei de 100, dintr-un potential de aproximativ 22.500 de firme din judet.