Cel mai sfant rau din India, Gange, a fost umflat cu trupuri in ultimele zile. Sute de cadavre au fost gasite plutind in rau sau ingropate in nisipul malurilor sale. Cei care locuiesc aproape de locul unde s-au spalat, in nordul statului Uttar Pradesh, se tem ca sunt victime ale Covid-19.

India a fost coplesita de un al doilea val devastator al pandemiei in ultimele saptamani. A inregistrat peste 25 de milioane de cazuri si 275.000 de decese, dar expertii spun ca numarul real al deceselor este de cateva ori mai mare.

Cadavrele de pe malurile raului, luate impreuna cu pieri funerari arsi non-stop si cu incinerari care raman fara spatiu, spun povestea unui numar de morti nevazut si neacceptat in datele oficiale.

Groaza din Uttar Pradesh a iesit la lumina pentru prima data pe 10 mai, cand 71 de cadavre au fost spalate pe malul raului din satul Chausa din Bihar, langa granita de stat.

Neeraj Kumar Singh, superintendentul politiei pentru Buxar, unde se afla Chausa, a declarat pentru BBC ca au fost efectuate autopsii pe corpurile in mare parte descompuse, ca au fost prelevate probe de ADN si cadavrele ingropate in gropi langa malul raului.

Oficialii au spus ca unele dintre ramasite ar putea fi parti ale corpului care si-au gasit drumul in Gange dupa incinerarile de rutina de pe maluri, dar au suspectat ca cadavrele ar fi fost aruncate in rau. Politia a instalat o plasa peste apa pentru a mai prinde.

O zi mai tarziu, la sase mile (10 km) de Chausa, zeci de cadavre puternic descompuse au fost gasite imprastiate pe malul raului din satul Gahmar din districtul Ghazipur din Uttar Pradesh, cu caini salbatici si corbi sarbatoriti pe ei.

Furia creste pe masura ce Covid se infurie in circumscriptia Modi

Oamenii locali au spus ca cadavrele s-au spalat pe terasamente de cateva zile, dar autoritatile si-au ignorat plangerile cu privire la duhoare pana cand stirile despre cadavrele gasite in aval in Bihar au ajuns in prim-plan.

Zeci de corpuri umflate si descompuse care pluteau in rau au salutat, de asemenea, satenii din cartierul vecin Ballia, cand au plecat la baie in cel mai sacru rau din India. Ziarul Hindustan a raportat ca politia a recuperat 62 de cadavre.

In Kannauj, Kanpur, Unnao si Prayagraj, albia raului este presarata cu morminte putin adanci. Videoclipurile trimise catre BBC de pe terasamentul Mehndi Ghat din Kannauj arata zeci de movile de dimensiuni umane. Multi arata la fel ca o umflatura in albia raului, dar fiecare ascunde un corp. La ghatul Mahadevi din apropiere, au fost gasite cel putin 50 de cadavre.

O discrepanta ,,masiva” a numarului de morti

In mod traditional, hindusii isi incinereaza mortii. Insa multe comunitati urmeaza ceea ce este cunoscut sub numele de ,,Jal Pravah” – practica plutirii in rau a corpurilor copiilor, fetelor necasatorite sau a celor care mor din cauza bolilor infectioase sau a muscaturilor de sarpe.

De asemenea, multi oameni saraci nu isi pot permite incinerarea, asa ca invelesc corpul cu muselina alba si il imping in apa. Uneori, corpurile sunt legate de pietre pentru a se asigura ca raman scufundate, dar tot atatea sunt plutite fara greutati. In timpurile normale, cadavrele care plutesc in Gange nu sunt o vedere neobisnuita.

Ceea ce este rar este ca atat de multi se prezinta intr-un timp atat de scurt si in atat de multe locuri de-a lungul malului raului. Un jurnalist din Kanpur a declarat pentru BBC ca cadavrele erau dovada unei ,,discrepante masive intre cifrele oficiale ale mortii Covid-19 si cifrele reale de pe teren”.

El a declarat oficial ca 196 de persoane au murit din cauza virusului in Kanpur intre 16 aprilie si 5 mai, dar datele din sapte crematorii au aratat aproape 8.000 de incinerari.

„Toate crematoriile electrice au functionat 24/7 in aprilie. Chiar si acest lucru nu a fost suficient, asa ca administratia a permis ca terenurile din exterior sa fie utilizate pentru incinerari cu lemn”, a spus el.

,,Dar au acceptat doar organisme care veneau din spitale cu certificate Covid-19 si un numar imens de oameni mureau acasa, fara a primi niciun test. Familiile lor au dus cadavrele la periferia orasului sau in districtele invecinate, cum ar fi Unnao Cand nu au putut gasi lemn sau un loc de incinerare, i-au ingropat pe albia raului. „

Un jurnalist din Prayagraj a spus ca crede ca multe dintre cadavre erau fie pacienti Covid care au murit acasa fara un test, fie oameni saraci care nu isi permiteau o incinerare.

,,Este sfasietor”, a spus el. „Toti acesti oameni erau fiul, fiica, fratele, tatal si mama cuiva. Meritau un pic de respect in moarte. Dar nici macar nu au devenit parte din statistici – au murit necunoscuti si au fost ingropati necunoscuti”.

Descoperirea mormintelor si a corpurilor putrezite, precum si teama ca ar putea fi infectate cu coronavirusul, a trimis valuri de soc prin satele de-a lungul malurilor raului.

Originar din Himalaya, Gange este unul dintre cele mai mari rauri din lume. Hindusii considera ca este sacru, ei cred ca scaldatul in Gange le va curata pacatele si va folosi apa pentru ritualuri religioase.

La Kannauj, Jagmohan Tiwari, un satean in varsta de 63 de ani, a declarat unui canal local ca a vazut ,,150-200 morminte” pe albia raului. „Inmormantarile au avut loc intre orele 07:00 si 23:00″, a spus el. ,,Distruge sufletul”.

Descoperirea mormintelor a declansat panica in zona. Oamenii se tem ca trupurile ingropate la suprafata vor incepe sa pluteasca in rau odata ce va ploua si va creste nivelul apei.

Miercurea trecuta, guvernul de stat a interzis ,,Jal Pravah” si a oferit fonduri familiilor sarace incapabile sa-si permita incinerarile. In multe locuri, politistii au scos cadavre din rau cu bete si au recrutat barcasi pentru a-i aduce pe tarm. Acolo, corpurile descompuse sunt fie ingropate in gropi, fie arse pe pirurile funerare.

Vipin Tada, superintendentul politiei din Ballia, a declarat ca discuta cu liderii consiliului satului pentru a-i face constienti ca trupurile nu ar trebui sa pluteasca in rauri si ca cei care nu-si pot permite o incinerare ar putea cauta ajutor financiar.