In Ria Formosa am descoperit ca bird watching-ul nu e de mine. De ce? Pai sa vedeți.. Am aflat intamplator ca din Faro pleaca zilnic barci „tradiționale” la plimbare cu turiști prin laguna Ria Formosa. Mi-a sunat bine și am trecut activitatea asta pe lista „neaparat de incercat” cand poposim pe-acolo. Zis și facut. Am ajuns in Faro, am intrebat in stanga și-n dreapta de unde pleaca barcile, am ajuns aproape de marina, am gasit persoana cu bilete și dam sa rezervam doua locuri in urmatoarea barca.

Dar staaaati, ce credeți ca e așa ușor? Urmatoarea barca pentru ce program? Hmmm…dupa o scurta pauza ne dezmeticim și intrebam: ce programe aveți? O plimbare scurta prin laguna, o plimbare mai lunga prin laguna, una la fel de lunga dar care mai are inclus și un ghid expert in pasari și una menita sa surprinda apusul.

Ne uitam unul la altul, ne gandim ca timp avem, ne cam place sa ne plimbam cu barca, iar pasari n-am mai vanat vizual pana acum așa ca cerem doua bilete pentru urmatoarea plimbare lunga cu bird watching la pachet.

Dupa vreo ora și ceva de așteptat, timp in care ne-am potolit foamea in zona istorica a orașului, am zarit și barca tradiționala la orizont. Vorba vine tradiționala. Caci sunt convinsa ca pescarii din Faro n-au barci așa de bine intreținute, parca mai ieri pictate in culori vii.

Barca era goala, doar cu ghidul la carma. Am mai pescuit un cuplu de la celalalt punct de plecare și in formula de cinci am pornit in explorarea lagunei Ria Formosa.

Am primit fiecare cate un binoclu și o planșa cu cele mai comune pasari care salașluiesc in rezervația naturala. Ei, și-acum incepe distracția. Pasarile, vazandu-le de la departare, sunt de multe ori ușor de identificat dupa culoare. Mai ales vedetele-flamingo pe care toata lumea vrea sa le vada.

Și imaginați-va cum nenea ghidul ne zicea: pe dreapta o sa vedeți cateva exemplare din specia X, cu ciocul galben. Iar subsemnata, care vede colorat, dar altfel colorat decat restul lumii intrebandu-l pe Bogdan daca se refera la pasarea de langa stuf sau la cea care e cu picioarele in apa. Și pana sa raspunda Bogdan, pasarile se mișcau și ramaneam cu nedumerirea-n gand. Iar cel mai frustrant a fost cand ne-a zis: uitați-va pe cer, se vad pasarile flamingo in departare. Le recunoașteți ușor, sunt roz. Oh joy, oh joy! O sa vad pasarile flamingo!! Da de unde, am vazut multe pasari pe cer printre care și flamingo. Dar așa departe ca n-am reușit sa-mi dau seama ce puncte sunt pasarile flamingo, caci rozul nu-l recunoasteam. Așa ca pot sa va zic ca in Ria Formosa sunt o gramada de pasari, unele mai frumoase ca altele, dar nu ma intrebați care-s care.

M-am cam lecuit, cu ocazia asta, de bird watching, insa la plimbarea cu barca am avut parte și de experiențe placute care m-au facut sa-mi para bine ca am mers.

Ce mi-a placut cel mai mult la plimbarea cu barca in Ria Formosa?

Primul lucru care-mi vine in minte atunci cand aud de Ria Formosa este senzația de intrus intr-o lume a bastinasilor. O lume in care fiecare iși vede de munca lui, mai placuta sau mai puțin placuta.

Nu pot uita omul care statea in mal pana la genunchi și scormonea de zor. L-am intrebat, intrigata, pe ghid ce face omul acela și am fost destul de surprinsa sa aflu ca era in cautare de viermi pe care-i strangea intr-o cutie, ii vindea ulterior și așa iși caștiga el traiul.

Nici pe cel care statea in apa pana la genunchi, in lumina apusului și tragea dupa el o cutie legata cu sfoara nu o sa-l uit prea curand. Nici n-am mai intrebat ce cauta, dar sunt sigura ca nu e placut sa faci asta timp de o ora, de o zi intreaga sa nu mai vorbim.

Cred ca mai fericiți erau cei care lucrau la fermele de scoici. Pareau sa aiba condiții de lucru mai umane și macar erau mai mulți și-și țineau de urat in timp ce munceau.

N-aș vrea sa fiu in locul lor, insa m-am bucurat ca am putut sa surprind scenele acestea din viața lor, neregizate pentru turiști, in liniștea lagunei.

La fel de mult sau poate chiar mai mult m-am bucurat de apusul in laguna.

De culoarea care se revarsa pe valurile lasate in urma de barca, de siluetele negre ale barcilor care se vedeau in zare, de plaja aproape pustie și de pasarea singuratica ce admira și ea farmecul asfințitului.

Programul plimbarilor

Zilnic, incepand cu ora 9:00. Frecvența cu care se organizeaza plimbarile cu barca depinde de sezon. 

Costuri

Exista mai multe tipuri de plimbari cu barca. Patru, mai exact. Cu prețuri variind intre 10 și 80 de euro, de persoana. Plimbarea noastra a fost 25 de euro de persoana.

Durata plimbarilor

In funcție de tipul plimbarii, durata poate varia intre 45 de minute și doua ore. Plimbarea noastra a fost de doua ore.

Cum se ajunge

Plimbarile cu barca din Faro au doua puncte de plecare: Marina de Faro și Portaș do Mar. Puteți sa luați biletele de la fața locului. Noi am ajuns cu o ora inainte și n-a fost nicio problema sa cumparam bilete, mai aveau locuri destule. Insa daca mergeți vara probabil ca ar fi bine sa le luați mai din timp. Mai multe informații despre plimbarile cu barca in Ria Formosa gasiți pe site-ul Formosamar.