Cultura digitala colaborativa este mai vie ca niciodata. Ne place sa impartasim informatii, sa facem schimb de puncte de vedere, sa invatam de la altii, sa cunoastem experientele altora. Globalizarea si dezvoltarea tehnologiilor au incurajat web 2.0 sa devina scenariul prin excelenta in care cunostintele sunt impartasite la nivel masiv si global in mod constant.

Vedem din ce in ce mai clar ca colaborarea intre oameni este cea mai reusita metodologie de lucru pentru a gasi cele mai bune idei si solutii. Si este ca doua sau mai multe creiere gandesc mai bine decat unul si acea unire este cu care obtinem forta colectiva care ne va conduce la succes. Simti deja in ce consta inteligenta colaborativa? Vrei sa-l aplici in compania ta?

Ce este inteligenta colaborativa?

Inteligenta colaborativa (CI) este o forma de inteligenta care apare in mediul culturii digitale. Consta intr-o deliberare ordonata, formata dintr-un grup de oameni care impartasesc cunostintele si luarea deciziilor.

Pentru fiecare problema sau provocare pot fi aplicate diferite solutii. Ceea ce isi propune CI este ca contributia fiecarei participari si schimbul de cunostinte sa ne permita sa venim cu cea mai inovatoare idee.

CI cauta sa creeze cunostinte utile si valide pe baza unei informatii fiabile si a unui dialog deschis. Din acest motiv, toate contributiile sunt fundamentale, deoarece colaborarea tuturor oamenilor permite luarea deciziilor consensuale.

Cu CI, cooperarea in procese si managementul talentelor este incurajata. In plus, cu cat mai multe capete ganditoare, cu atat este mai mare probabilitatea de succes.

Inteligenta colaborativa VS Inteligenta colectiva

Inteligenta colaborativa este metodologia succesoare a Inteligentei colective. Care este diferenta? diferenta cea mai mare este in nivelul de implicare al persoanelor implicate.

In Inteligenta Colectiva, produsul final apare din actiunile unui grup de oameni care nu interactioneaza intre ei. Adica se bazeaza pe suma mintilor individuale.

Pe de alta parte, Inteligenta colaborativa se ocupa de probleme in care experienta individuala si contributiile diferite ale indivizilor la munca in comun sunt cheia pentru gasirea celor mai bune solutii.

Tipuri de inteligenta colaborativa

In cadrul CI exista diferite moduri de colaborare. Le putem clasifica in patru tipologii, in functie de gradul si tipul de colaborare pe care il exista din partea indivizilor:

#1  Modul Fusion

Fiecare individ isi aduce cunostintele, iar produsul final este o fuziune a tuturor acestora. De exemplu, scrierea colectiva pe Wikipedia.

#2  Modul molecular

O vedem, de exemplu, intr-o carte scrisa de mai multi autori, unde fiecare are sectiunea lui.

# 3  Modul de colectare

Fiecare participare adauga valoare unui grup mai mare care poate fi public, cum ar fi YouTube, WorPress sau Flickrl.

#4  Modul agregator

De exemplu, comentariile facute pe bloguri sau site-uri de stiri.

Inteligenta colaborativa in companii

Transformarea digitala prin care trec companiile, atat in ​​structuri, cat si in instrumente si in metode de lucru, permite promovarea metodei Inteligentei Colaborative. Organizatiile care opteaza pentru aceasta metoda si le permit angajatilor sa coopereze intre ei aspira sa-si imbunatateasca performanta, adaptabilitatea la schimbari si implicarea tuturor oamenilor.

Odata cu aplicarea CI, se genereaza proiecte mai ambitioase care au participarea multor oameni. Fiecare profesionist isi aduce talentul si cunostintele, pe care le pune in comun prin instrumente 2.0, astfel incat, prin colaborare, sa fie generate cele mai bune solutii.

Cum sa aplicati inteligenta colaborativa in domeniile companiei dvs

Daca aplici CI in orice domeniu al companiei tale, vei vedea cum este un pariu sigur cu care vei promova munca in echipa si managementul talentelor si vei creste productivitatea si performanta, printre multe alte avantaje.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca in compania ta este generata o cultura digitala colaborativa, in cazul in care nu exista.

Pentru ca tu sa exploatezi pe deplin aceasta metodologie, trebuie sa ai spatii fizice si virtuale in care oamenii care alcatuiesc proiectul sa poata lucra si colabora cu libertate si confort total. De asemenea, asigurati-va ca au instrumentele si tehnologiile 2.0 necesare pentru a impartasi cunostintele. In cazul in care sunt mecanisme necunoscute pentru ei, este convenabil sa fie invatati sa le domine.

Odata ce propunerile au fost facute si proiectul finalizat, se constituie grupul de lucru. Daca oamenii care o formeaza sunt multidisciplinare, mai bine. Fiecare persoana va lucra autonom, dar toata lumea va participa simultan intr-o retea, cu ideea de a impartasi progrese, cunostinte si idei.

Va prezentam principalii pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a aplica Inteligenta Colaborativa intr-un proiect al companiei dumneavoastra:

 • Creati provocarea.
 • Definiti echipa.
 • Creati spatiul de colaborare.
 • Prezinta instrumente 2.0.
 • Stabiliti o dinamica de lucru.
 • Intocmeste raportul final, cu concluzii, contributii si solutie finala.

Ce beneficii aduce inteligenta colaborativa?

Dar, fara indoiala, cele care vor aduce cele mai multe beneficii companiei sunt acestea:

 • Imbunatatiti eficienta.
 • Cresteti motivatia.
 • Incurajeaza implicarea.
 • Conectati oamenii.
 • Stimuleaza creativitatea.
 • Gasiti cea mai buna solutie posibila.
 • Profitati mai mult de cunostinte.

Collaborative Intelligence duce schimbul de cunostinte la un alt nivel, permitand imbunatatirea capacitatii de reflectie, dand voce tuturor persoanelor implicate si, mai ales, imbunatatind performanta companiei. Daca te gandesti sa implementezi aceasta metoda in proiectele tale, nu ezita, exista putere in unitate!