Bolile esofagului sunt foarte multe, insa remediile naturiste sunt valabile numai pentru esofagite. Restul afectiunilor necesita tratament medicamentos sau, in cazuri grave, chirurgical.

Esofagitele sunt de doua feluri – acute si cronice. Esofagita acuta este inflamatia mucoasei esofagului care, de cele mai multe ori, are cauza infectioasa, toxica sau coroziva. Foarte rar este alergica sau supurativa.

La aceasta afectiune, se cunoaste de cele mai multe ori cauza care a produs aceasta boala si se va face totul pentru a o inlatura. Indiferent ca este toxica, infectioasa, coroziva (soda caustica, acid sulfuric etc.) sau alergica, cauza poate fi tratata. In esofagitele corozive se va face imediat un tratament cu spalaturi stomacale. In cazul in care este vorba despre inghitirea de acizi, se vor introduce solutii alcaline, lapte, apa cu albus de ou – la 500 ml apa se pun 4 albusuri de ou. Se bat spuma si se inghit.

Daca s-a inghitit o baza se va bea un amestec de un litru de apa si 100 ml de otet sau se va pune sucul de la o lamaie in 100 ml de apa. Trebuie totusi cunoscut ca acestea se vor face cu cat mai mult lichid, pentru a dilua substanta inghitita. Chiar daca apar varsaturi, se va continua. Aceste masuri pot fi luate in cazul in care nu este vorba despre hemoragie, in care nu sunt indicate spalaturile deoarece ar agrava situatia. Totusi, pentru a dilua substantele nocive ingurgitate, este utila administrarea apei.

O boala, mai multe cauze

Esofagitele cronice sunt afectiuni care pot avea multiple cauze. Aceasta afectiune este agravata de frig, de umezeala, tutun, alcool, alti iritanti care pot fi chiar cei alimentari: de exemplu, consumul frecvent al alimentelor cu multe condimente picante sau mancarurile prea calde ori prea reci consumate frecvent. Esofagitele cronice sunt provocate cel mai des de o alimentatie neigienica, cu masticatie necorespunzatoare sau incompleta, din cauza deficientelor danturii sau abuzului de condimente. In unele cazuri, este cauzata de abuzul de alcool sau de refluxul gastro-esofagian, de hernia hiatala, mai rar de micoze, sifilis sau alte afectiuni.

Vitaminele sunt benefice

In special in bolile cronice se va administra multa vitamina A si B2, care este foarte eficienta in aceasta afectiune. Pentru aceasta se va consuma mult suc de morcovi, care are provitamina A, si eventual drojdie de bere, din care se va lua de trei ori pe zi cate 20 g. De asemenea, foarte multe sucuri de legume si fructe care sunt indicate pentru rezolvarea carentelor din organism. In cazul in care este vorba despre reflux gastro-esofagian, se va sta in picioare dupa mese pentru a feri organismul de reflux. Se vor exclude alcoolul, cafeaua, substantele chimice (acizi, baze), se va trata afectiunea care este de baza, hernia etc. Odata cu aceasta va disparea si esofagita. Imediat dupa ce intervine o ameliorare si este posibil, se vor rezolva toate problemele dentare, in asa fel incat masticatia sa se poata efectua in bune conditii. De asemenea, se va insista pe o igiena mai buna a gurii si alimentatiei.

Plante eficiente

Cerentel – Doua lingurite la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma doua ceaiuri pe zi. Se vor consuma dupa mese, astfel incat sa spele si sa dezinfecteze esofagul. Salvie – Doua lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma doua-trei ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, la 15 minute. Musetel flori – Doua lingurite de flori se pun in 250 ml apa si se fierb 10 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma doua ceaiuri pe zi, dupa mese.

Tinctura de propolis – Se vor lua cate doua picaturi la fiecare 5 kg/corp, de 3 ori pe zi, dupa mese, pentru a ramane pe esofag mai mult timp. Ultima portie se va lua chiar inainte de culcare, apoi nu se va mai pune nimic in gura peste noapte. Se pun pe un miez de paine, se mesteca bine in gura apoi se inghit. Rasina de brad – Se va lua de mai multe ori pe zi cate o bucatica si se va mesteca in gura, dupa care se va inghiti. Se poate lua atat inainte, cat si dupa mese. Brad – Doua linguri de ramurele tinere sau muguri de brad se fierb 10 minute in 250 ml apa, dupa care se strecoara. Se poate consuma de doua-trei ori pe zi cate o ceasca. Se putea indulci cu miere. Frunze de nuc – Doua linguri de frunze maruntite se pun la 250 ml apa. Se fierb timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se consuma dupa mesele principale.