„Opriti aceasta durere”, a pledat miercuri fratele afro-americanului George Floyd. Marturia sa in favoarea reformei politiei a zguduit constiinta Congresului SUA, desi unele voci conservatoare au recurs la spectrul fricii si au asigurat ca orice schimbare va aduce mai multa criminalitate.

„M-am saturat. M-am saturat de durerea pe care o simt, de durerea de a vedea pe cineva ca acesta, cand il vezi pe fratele tau mai mare, la care l-ai admirat toata viata, cand il vezi murind in timp ce-l implora pentru al lui. mama. Sunt aici sa-ti cer sa te opresti. Opreste durerea„, a declarat Philonise Floyd intr-un comitet al Camerei.

Fratele mai mic al lui George Floyd l-a descris pe fratele sau drept „un urias bland”, cu „un temperament calm”, care, chiar daca „si-a implorat viata”, a continuat sa-l sune pe ofiterul de politie alb care timp de noua minute si-a apasat genunchiul de „domnule”.

Cu vocea plina de emotie si, uneori, in pragul sa izbucneasca in lacrimi, Philonise Floyd a aparat ca fratele ei „nu merita sa moara pentru douazeci de dolari”, referindu-se la presupusa bancnota contrafacuta de acea valoare pe care defunctul a folosit-o in un magazin si care a dus la arestarea lui.

„Te intreb, asta valoreaza viata unui negru? Douazeci de dolari? Acesta este 2020. E suficient”, a strigat Philonise Floyd.

Mai mult decat „o fata pe un tricou”

El a recunoscut ca ingroparea fratelui sau George, care a murit pe 25 mai la Minneapolis, a fost „cel mai greu lucru” pe care l-a trebuit vreodata sa-l faca si i-a indemnat pe parlamentari sa actioneze pentru a-l impiedica sa devina „o alta fata in camasa” si in „altfel”. nume intr-o lista care nu inceteaza sa creasca”.

„De tine depinde sa te asiguri ca moartea lui nu a fost in zadar”, le-a amintit Philonise parlamentarilor.

„Cinsteaza memoria lui George facand schimbarile necesare, astfel incat fortele de ordine sa fie solutia si nu problema. Trage-i la raspundere atunci cand gresesc. Invata politia ce inseamna sa tratezi oamenii cu empatie si respect. Invata-i ce este forta necesara si acea forta mortala ar trebui folosita doar in rare ocazii si cand viata este in pericol”, a spus el.

Philonise Floyd a purtat o masca neagra cu o poza cu fratele ei si fraza „Nu pot sa respir” – ultimele cuvinte pe care le-a rostit George Floyd.

Fantoma fricii si a crimei

Influentati de cuvintele lui Philonise Floyd, mai multi legiuitori republicani au recunoscut ca este necesar sa se puna capat politiei care comit incalcari; dar au negat ca exista o problema sistematica si, in plus, au profitat de ocazie pentru a pune la indoiala cererile celor care protesteaza de zile intregi in strada.

Mai exact, republicanul Jim Jordan a criticat sloganul „Defund the Police”, expresie folosita pentru a cere ca mai putini bani sa fie alocati fortelor de ordine sau chiar sa fie eliminate cu totul si ca munca lor sa fie asumata de alte tipuri de agentii.

Jordan a considerat ca definantarea politiei este „o adevarata nebunie” si, fara sa dea marturie, a asigurat ca aceasta actiune ar creste criminalitatea.

Republicanii au invitat-o ​​sa depuna marturie pe afro-americanul Angela Underwood Jacobs, sora unui ofiter de politie care si-a pierdut viata dupa ce a fost impuscat pe 29 mai in Oakland, California, unde, in acelasi timp, sute de oameni protestau in strada pentru moartea lui. Floyd..

Republicanii au folosit uneori marturia lui Underwood Jacobs pentru a distrage atentia de la cuvintele fratelui lui Floyd si pentru a face aluzie la episoadele izolate de violenta din demonstratiile din ultimele zile, care au devenit o miscare pasnica.

Totusi, atat Underwood Jacobs, cat si Philonise Floyd le-au cerut legiuitorilor sa actioneze pentru ca moartea rudelor lor „sa aiba sens” si, intr-una dintre pauzele pe care le-a luat comisia, s-a putut vedea cum amandoi s-au imbratisat si au vorbit cateva minute. 

Gardieni, nu razboinici

La randul lor, democratii au profitat de audiere pentru a promova un proiect de lege care se dezbate in Camera Reprezentantilor pentru reformarea tacticii politienesti si care, printre altele, ar interzice ofiterilor sa apuce de gat detinutii, manevra care a pus capat lui Floyd. viata.

„Scopul acestei legislatii este de a realiza un model de politie care sa fie unul de gardieni, nu unul de razboinici”, a spus democratul Jerry Nadler.

De asemenea, legea urmareste sa puna capat impunitatii acelor ofiteri de politie care impusca in cetatenii de culoare.

Agentul alb care l-a ucis pe Floyd, Derek Chauvin, se afla in prezent in inchisoare in asteptarea procesului pentru crima de gradul doi si alte infractiuni pentru care ar putea fi condamnat la 40 de ani de inchisoare; dar cazul lui este o exceptie, asa cum arata datele de la Universitatea de Stat Bowling Green din Ohio.

Potrivit acelei surse, din 2005 doar 110 politisti activi au fost acuzati de omor sau ucidere din culpa dupa ce au impuscat un cetatean, in ciuda faptului ca in fiecare an aproximativ mii de oameni mor din cauza ranilor impuscate de fortele de securitate.