Toate cifrele arata ca Brasovul se afla pe un trend ascendent in ceea ce priveste reindustrializarea. 2011 a marcat anul in care industria a depasit comertul in totalul cifrei de afaceri si toate prognozele in privinta investitiilor si a exporturilor sunt pozitive. Ramane insa problema fortei de munca deoarece nu se gasesc specialisti care sa poata aplica la industriile care se dezvolta. Daca oamenii de afaceri nu pun umarul la formarea profesionala si nu colaboreaza cu universitatile si scolile pentru a dezvolta programe la nivelul tehnologiei de azi, in curand nu vor mai avea cu cine sa lucreze. Aceasta este concluzia celei de a doua conferinte „Raport despre reindustria-lizarea Romaniei”, organizata de Finantistii, la Brasov.

Evenimentul face parte in cadrul unei campanii la nivel national, care se va desfasura in marile orase ale tarii, in parteneriat cu Eximbank si sub inaltul patronaj al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. La eveniment au fost prezenti: Nicolae Tucunel, presedintele Camerei de Comert si Industrie Brasov si presedinte FOREX, Serban Ghinescu, Director Directia Clienti Eximbank, Ana Keresztez, Director Sucursala Eximbank Brasov, Larisa Neagu, director FGCR Brasov, Claudiu Puchin, administrator RomPaper, Doru Dima. Presedinte Profiles International, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri local.

Industria a depasit comertul

In comparatie cu situatia din tara, cifrele arata ca economia Brasovului este tintita pe eficienta si productia pentru export. Spre deosebire de anul 2010, cand comertul reprezenta 44% din totalul cifrei de afaceri a judetului iar industria 36%, in 2011 raportul s-a schimbat in favoarea industriei care a ajuns la 41% in timp ce comertul a scazut la 39%. Aceste ramuri sunt urmate de servicii, in special turismul, cu 11 % si de agricultura cu doar 2 %. „Avem o industrie dinamica, Brasovul fiind pe locul 10 pe tara sub aspect economic, dar cred ca anul acesta vom ajunge pe locul 5-6. In ceea ce priveste produsele industriale, evolutia este permanent crescatoare. Cu toata criza din 2009 caderea exportului nu a fost atat de dramatica precum a fost la nivelul economiei nationale. Pentru Brasov, 2011 a fost si cel mai bun an pentru exporturi, acestea reprezentand 1,836 milioane euro iar anul acesta se apropie foarte mul de 2 miliarde, a declarat Nicolae Tucunel, presedintele Camerei de Comert si Industrie Brasov. Aceasta crestere a exporturilor s-a datorat in special companiilor Autoliv si Schaeffler, doi giganti ai constructiilor de masini care realizeaza exporturi intracomunitare si extracomunitare, dar si altor producatori de echipamente componente pentru avioane si pentru automobile, precum si companiilor din industria lemnului.

Problema cu care se confrunta Brasovul este cea a fortei de munca, atat sub aspectul raportului dintre numarul angajatilor si cel al pensionarilor, cat si a calificarii acesteia pentru noile industrii care se dezvolta. „Pentru fiecare pensionar avem mai putin de un angajat. Iata o prima chestiune care la Brasov e spupraunitara fata de media pe tara unde acest raport e subunitar. Desi Brasovul este cotat ca nivel de educatie peste media pe tara, nu sunt suficienti oameni pregatiti sa aplice in industriile care se dezvolta. Forta de munca trebuie pregatita la necesarul si la tehnica actuala” afirma presedintele CCIBV.

Lipsesc specialistii capabili sa contribuie la dezvoltarea industriei

Doru Dima, presedintele Profiles International, a continuat discutiile referitoare la necesitatea pregatirii fortei de munca. „Brasovul era intr-adevar, acum vreo 20 de ani, o sursa extraordinara de specialisti in industria. Insa acum ne ducem intr-o zona periculoasa pe care din pacate nu o putem controla si anume cea a educatiei. Ne dorim multe lucruri la Brasov, dar cu cine? „ Citand un studiu realizat de Manpower, Dima a aratat ca Romania are un deficit de specialisti de 53%, adica in aceasta proportie nu se gasesc specialisti pentru domeniile in care se cauta. Sub acest aspect, media europeana este de 34% dar sunt si tari, precum Polonia la care acest procent este doar 4%. In 2012 problema majora a fost gasirea muncitorilor calificati. Mai grav este ca doar 25% din cei care termina o calificare universitara sau de alta natura lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. Restul de 75% lucreaza in alte domenii, desi au fost inclusi in forme de scolarizare platite de stat. Adresandu-se oamenilor de afaceri, Doru Dima le-a spus: „Daca n-o sa va dezvoltati proprii angajati, daca nu convingeti universitatea si nu sprijiniti scolile postliceale sa dezvolte programe prin care sa faca practica reala pe ceea ce faceti dumneavoastra in organizatie, puteti sa uitati ca in urmatorii 5-10 ani veti mai avea specialisti de care sa va folositi pentru a va dezvolta, oricati bani ati avea si oricat de dotati ati fi din punct de vedere tehnologic. Ii sfatuiesc pe oamenii de afaceri sa-si specializeze personalul, sa colaborese cu scolile pentru a dezvolta programe de invatamant in domeniile care se practica. Altfel puteti sa uitati ca in urmatorii ani veti mai avea specialisti cu care sa lucrati”.

Din discutiile abordate de oamenii de afaceri prezenti a reiesit ca cel mai acut se se simte lipsa persoanelor calificate cu studii medii. Acestia au apreciat ideea Forumului German din Brasov de a infiinta o scoala profesionala care sa pregateasca mai mult practic elevii, la nivelul tehnologiilor de azi. Din pacate, desi elevii primesc si bursa din partea firmelor germane si nu ii obliga ca dupa absolvire sa se angajeze intr-un anume loc, din cele 8 clase puse la dispozitie s-au ocupat doar 4. Motivul ar fi fost prejudecatile romanilor, care vor diploma de bacalaureat si nu de scoala profesionala. Concluzia generala a fost ca trebuie trebuie pus accent pe scolile profesionale de meserii si pe specializarea inginerilor la nivelul tehnologiei de azi.