Prin cresterea nivelului de insulina din sange, mierea stimuleaza productia creierului de triptofan, care este ulterior transformat in serotonina si promoveaza un somn odihnitor.

Mierea este un aliment foarte comun. Atat de mult incat este prezent in camarile multor case din intreaga lume. De-a lungul istoriei, a fost adesea folosit ca remediu pentru diverse probleme. Din acest motiv, a fost obiect de studiu in numeroase ocazii.

Deoarece s-a descoperit ca are diverse proprietati medicinale, a devenit unul dintre cele mai acceptate alimente ca adjuvant, in principal pentru probleme de sanatate respiratorie, cum ar fi tusea, de exemplu.

Acum, cat de adevarat este ca o lingura de miere ne ajuta sa dormim mai bine? Astazi vrem sa rezolvam aceasta intrebare cu datele oferite de stiinta.

O lingura de miere pentru a dormi mai bine?

In ultimii ani, au fost efectuate unele cercetari care leaga consumul de miere de o calitate mai buna a somnului, mai ales cand dificultatile de somn sunt asociate cu alte boli. Cu toate acestea, este important de clarificat faptul ca nu este un remediu miraculos pentru somn sau pentru combaterea insomniei.

De fapt, nu ar trebui considerat un tratament de prima linie pentru tulburarile de somn si, in unele cazuri, poate sa nu fie eficient. Prin urmare, inainte de a sti cat de benefic ar putea fi, trebuie sa fie clar ca nu este un substitut pentru tratamentele medicale si trebuie completat cu alte obiceiuri bune.

Cercetari privind consumul de miere pentru a dormi

Diverse studii stiintifice, cum ar fi unul publicat prin Current Signal Transduction Therapy , sugereaza ca consumul anumitor alimente poate induce somnul datorita continutului lor de triptofan si capacitatii lor de a stimula serotonina.

Triptofanul, in special, este un aminoacid esential care este implicat in calitatea somnului. La randul sau, serotonina duce la relaxare si ajuta la semnalarea creierului ca este „timpul de a dormi”. Dar ce legatura au toate acestea cu mierea?

Ei bine, mierea organica este unul dintre acele alimente cu aceste caracteristici. De fapt, zaharurile sale cresc usor insulina, permitand triptofanului sa intre in creier. Din aceasta, activitatea serotoninergica este stimulata si apoi productia de melatonina.

Melatonina ne ajuta sa reglam ceasul intern al corpului si ciclurile somn-veghe. Persoanele cu insomnie sau care se confrunta cu anxietate in legatura cu renuntarea la fumat iau si melatonina. In aceste cazuri, mierea poate fi de asemenea utila.

Melatonina este cunoscuta si ca „hormonul senzatiei de bine”. Ne ajuta sa imbunatatim imunitatea si faciliteaza reconstructia tesuturilor in timp ce dormim.

Acest lucru, aparent, ar putea explica de ce mierea favorizeaza calitatea somnului. Intr-un studiu publicat in revista medicala Pediatrics , mierea a servit chiar si ca adjuvant pentru imbunatatirea somnului la copiii cu tuse nocturna.

Este clar ca mierea nu este un tratament unic pentru insomnie. Cu toate acestea, consumul in cantitati mici – in cadrul unui stil de viata sanatos si a unui ritual de somn adecvat – poate contribui la o odihna mai buna. Prin urmare, daca vrei sa o incerci pentru a incerca sa dormi mai bine, tine cont de urmatoarele.

Mierea trebuie sa fie organica, de preferinta de la un apicultor. Motivul? Multe dintre mierea pe care le cumparam din supermarketuri sunt foarte tratate si procesate, pierzandu-si multe din proprietatile originale. De asemenea, tind sa aiba o cantitate mare de zahar adaugat.

Potrivit intelepciunii populare, ne-ar fi convenabil sa luam acest remediu in fiecare seara (o lingura). Putem chiar sa-l diluam intr-un ceai sau lapte relaxant.

Consultati-va medicul daca insomnia persista

Amintiti-va ca problemele de somn nu trebuie ignorate, ci abordate cat mai curand posibil cu medicul. Desi par normale la inceput, in timp pot duce la probleme grave de sanatate. Prin urmare, nu ratati ocazia de a merge la o consultatie si de a o remedia. Astfel vei castiga in sanatate si bunastare.