In urma cu cateva minute, l-am auzit pe Mihai Tanasescu vorbind despre Romania in 2011. Din ce am observat, comentatorii s-au concentrat mai ales pe anuntul lui ca guvernul discuta cu FMI despre impozitarea pensiilor sub 1000 de lei.

Pe mine, sincer, m-a lasat masca o alta declarație: cand a fost intrebat daca FMI va mai da bani Romaniei, Mihai Tanasescu n-a spus “daca” sau “poate”, sau “eventual”, ci a spus simplu: nu. Dupa care a urmat blabla-ul politicos, obligatoriu la un funcționar occidental de nivel inalt: ca Romania e o tara puternica, ca de fapt nici n-are nevoie de sprijinul financiar al FMI, ca e chiar spre binele ei sa invețe sa se descurce fara sprijin (lucru cu care, de altfel, sunt 100% de acord!).

Dar NU ramane NU! La Mihai Tanasescu, nu vorbește gura fara el (spre deosebire de politicienii romani). Daca a zis asta, inseamna ca decizia e deja luata. Si a fost deja comunicata si guvernului roman.

Cum se vor plati pensiile si salariile fara banii FMI?

Impozitarea pensiilor? Care pensii? Ca sa fie clar: oricat de patrioți am fi, realitatea e foarte simpla: salariile a 2 milioane de angajați ai statului (bugetari + falimentarele companii de stat), plus pensiile a 6 milioane de pensionari s-au platit in 2009 si 2010 din banii FMI. Au fost si surse interne, ce-i drept, dar din ce in ce mai firave. Fara banii FMI, nu se plateau nici pensiile, nici salariile!

Acum FMI ne ureaza succes in viata, iar Uniunea Europeana a spus deja ca n-are bani pentru romani. De la banci, Romania s-a imprumutat la maximum, si ultimele doua emisiuni de obligațiuni au fost un esec. E adevarat ca FMI-ul o sa semneze totusi un acordulet, fara bani, dar care teoretic ar trebui sa creeze o imagine mai buna Romaniei printre bancheri. Dar n-o sa mearga! Romaniei i s-a dus buhul ca e in prag de faliment, așa ca nici macar camatarii n-or s-o mai imprumute. Nu mai are credibilitate.

Așadar si prin urmare: erați optimiști? Spuneați ca n-are cum sa fie chiar așa de rau? Nu va placea capitalismul salbatic si slaveati protectia sociala? Spuneati ca “nu se poate sa renunțam la medicina gratuita pentru toți” si erați siguri ca “are statul bani”? Plangeati de mila pensionarilor si spuneati ca bugetarii sunt umiliți daca li se reduc salariile cu …25%? Si ca n-or sa accepte sa lucreze pe banii aștia?

Pai, o sa aveți ocazia sa vedeți concret cate parale face Romania voastra sociala: in 2011, pensiile si salariile de la stat or sa fie platite doar din taxele stranse de catre ANAF. De la firmele private, adica (alea care au mai ramas!)