Se estimeaza ca 422 de milioane de oameni traiesc cu diabet in intreaga lume, de patru ori mai mult decat acum 40 de ani, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Diabetul apare atunci cand organismul nu poate procesa toata glucoza din sange. Glucoza nu este rea, dimpotriva, este combustibilul pentru toate celulele din organism.

Unele tesuturi, pentru a folosi aceasta glucoza, necesita actiunea insulinei, care este un hormon produs de pancreas care face mai usor ca acest zahar sa patrunda in celula, si astfel sa fie transformat in energie. Complicatiile diabetului pot duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, insuficienta renala si amputare a membrelor inferioare.

In ciuda riscurilor, multi oameni care au diabet nu stiu asta . Schimbarile stilului de viata il pot preveni in multe cazuri.

1. Care sunt primele simptome ale diabetului? Si la copii?

„De obicei, medicul avertizeaza pacientul ca are diabet de tip 2 pe baza rezultatelor analizelor de laborator care masoara nivelul zaharului din sange. Majoritatea pacientilor cu diabet de tip 2 nu prezinta simptome. Simptomele sunt mai frecvente la pacientii cu diabet de tip 1, cand nivelurile raman foarte ridicate pentru o perioada lunga de timp.

Se pot dezvolta oboseala, sete, foame, urinare excesiva, vedere incetosata si scadere in greutate”, spune Victor Montori, endocrinolog si specialist in diabet din Statele Unite.

  • „La copii, prezentarea diabetului zaharat este frecvent de tip 1. Simptomele sunt in general mai intense si apar intr-un timp mai scurt: sete intensa, scadere in greutate, urinare frecventa, oboseala, somnolenta”. – Jose Agustin Mesa Perez, endocrinolog si presedinte al Asociatiei Latino-Americane de Diabet.
  • „In ultimele decenii am avut o crestere alarmanta a cazurilor de diabet zaharat de tip 2 la copii si adolescenti, legata de obezitate crescuta si de obiceiurile de viata sedentare.” – Dr. Fabiana Vazquez, membru al Societatii Argentine de Diabet.

2. Cand este periculoasa glicemia?

„Pe stomacul gol, nivelul normal de zahar din sange este de 70 pana la 110 miligrame pe decilitru (mg/dl). Dupa mese, aceste valori cresc, dar insulina asigura revenirea rapida la intervalul normal (de obicei 2 ore). Valorile mai mari de 180 mg/dl sustinute mai mult de 2 ore sunt toxice pentru celule, iar daca sunt repetate de multe ori pot provoca leziuni permanente ale acestora, in special la nivelul rinichilor, ochilor, inimii si nervilor de la picioare.”

  • „Pe termen lung, intregul organism este afectat daca valorile sunt mari. Prin urmare, persoanele cu diabet ar trebui sa aiba niveluri de glucoza din sange intre 70 si 180 mg/dl in cea mai mare parte a zilei.” – Dr. Fabiana Vazquez, membru al Societatii Argentine de Diabet.
  • „Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 pot incepe sa se deshidrateze atunci cand nivelul zaharului din sange depaseste 200 mg/dL, dar persoanele fara alte probleme pot mentine un nivel ridicat de zahar din sange fara pericol major. „Cand nivelul este foarte ridicat, de exemplu peste 300 mg/dL, riscul este mai mare si necesita atentie.” – Victor Montori, medic endocrinolog specializat in diabet la Clinica Mayo din Statele Unite.
  • „Trebuie sa vorbim si despre valori in jos. „Oamenii care au diabet, chiar si cei care au unele complicatii, ar trebui sa evite sa aiba valori sub 70 mg/dl de glucoza atat in ​​timpul postului, cat si dupa masa.” – Jose Agustin Mesa Perez, endocrinolog si presedinte al Asociatiei Latino-Americane de Diabet.

3. Care sunt diferentele dintre diabetul de tip 1 si de tip 2?

„In clasificarea diabetului zaharat exista 4 tipuri, dar in practica se exprima ca tip 1 sau 2. Tipul 1 apare in general la tinerii sub 30 de ani, slabi si care nu au antecedente ereditare de diabet”.

  • „In general, o face cu simptome acute. Diabetul de tip 2 apare de obicei la adultii peste 40 de ani, strans legat de supraponderalitate sau obezitate, cu circumferinta taliei abdominale masurata acasa peste 80 cm la femei si 90 cm la barbati. De asemenea, este asociat cu alti factori de risc, cum ar fi trigliceridele mari si hipertensiunea arteriala si ficatul gras. – Jose Agustin Mesa Perez, endocrinolog si presedinte al Asociatiei Latino-Americane de Diabet.
  • „In diabetul de tip 1, utilizarea corecta a insulinei (o sarcina laborioasa si costisitoare) ofera acestor pacienti posibilitatea unei vieti fara limitari. La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, deoarece este mai usor, anomaliile pot fi bine controlate cu dieta, exercitii fizice, managementul stresului si medicamente (pastile, injectii, insulina). – Victor Montori, medic endocrinolog specializat in diabet la Clinica Mayo din Statele Unite.

4. Diabetul are un leac? Se poate evita?

  • „Diabetul nu poate fi vindecat, dar daca este bine controlat, persoana poate duce o viata normala. Nu exista nicio modalitate de a sti cine va face diabet de tip 1 si nici o modalitate de a-l preveni. Pe de alta parte, diabetul de tip 2 are factori declansatori foarte clari. Mentinerea unei greutati adecvate, o dieta sanatoasa si echilibrata si exercitiul fizic regulat pot preveni sau intarzia aparitia diabetului la cei cu predispozitie genetica.” – Dr. Fabiana Vazquez, membru al Societatii Argentine de Diabet.
  • „Transplantul de pancreas este o alternativa agresiva care, in multe cazuri, rezolva lipsa de insulina in diabetul de tip 1.” – Victor Montori, medic endocrinolog specializat in diabet la Clinica Mayo din Statele Unite.
  • „Nu exista leac si trebuie sa fim foarte atenti cu mincinosii si sarlatanii care promit asta. Dar este o boala cronica perfect controlabila si cu cat este diagnosticata mai devreme si cu cat se lucreaza mai intens pentru reducerea factorilor de risc, cu atat va fi mai usor sa se evite alte complicatii.” – Jose Agustin Mesa Perez, endocrinolog si presedinte al Asociatiei Latino-Americane de Diabet.

5. Ce alimente cauzeaza diabetul?

„Nici unul. Nu exista alimente care pot dezvolta diabet de la sine. Confuzia vine pentru ca omul preistoric trebuia sa economiseasca energie pentru a putea trai si a reusit acest lucru prin mecanisme de economisire a insulinei.”

„Dar odata cu trecerea timpului si disponibilitatea mare a alimentelor am inceput sa avem probleme: consumul de energie in exces care a inceput sa vina odata cu dezvoltarea industriala. Si nu mai erau alimente naturale, ci alimente conservate pentru care digestia nu este pregatita. A inceput sa existe un exces de calorii depuse in tesutul adipos, in ficat si in alte structuri. Consecinta a fost dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul, obezitatea, cancerul etc. -Jose Agustin Mesa Perez, endocrinolog si presedinte al Asociatiei Latino-Americane de Diabet.

„Consumul adecvat de legume (atat crude, cat si gatite si de diferite culori) si fructe poate ajuta la echilibrarea alimentatiei si la incorporarea antioxidantilor naturali care ajuta la prevenirea diabetului”.

„Dietele bogate in grasimi, mai ales daca sunt de origine animala, precum si carbohidratii simpli (zaharurile) si alimentele manufacturate sunt asociate cu o posibilitate mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Mancarurile fast-food si gustarile excesive sunt una dintre cauzele frecventa cu care detectam diabetul de tip 2 la copii.” – Dr. Fabiana Vazquez, membru al Societatii de Diabet din Argentina.