Se pare ca antagonismele dintre belgieni nu vor inceta prea curand, conflictul lingvistic dintre valoni, vorbitori de limba franceza si flamanzi persistand. Criza politica din Belgia, care a dus la lipsa guvernului pentru o buna bucata de timp, pare sa nu aiba solutie pentru moment, sporind sentimentul de nesiguranta in randul celor doua natiuni.

Marine Le Pen, liderul Frontului National Francez, de extrema-dreapta, pare insa sa cunoasca solutia. Conform declaratiilor acesteia, Parisul ar trebui sa transforme partile vorbitoare de limba franceza din Belgia intr-o noua regiune a Frantei. “Daca Belgia se va destrama, iar Flandra va deveni independenta, Franta ar putea integra Valonia. Legaturile istorice si de fratie care unesc popoarele noastre sunt prea puternice pentru ca Franta sa abandoneze Valonia. Desigur ca aceste decizii importante pentru viitorul popoarelor noastre nu pot fi luate decat dupa consultarea, prin referendum, a francezilor si a valonilor. Este responsabilitatea Frantei si a francezilor sa le intinda mana valonilor”.

Declaratia, care propune ca Franta sa preia aproape jumatate din Belgia, este indusa de faptul ca vorbitorii de limba olandeza din nord se chinuie sa cada de acord cu vorbitorii de franceza din sud asupra modului de conducere a tarii. Drept urmare, natiunea a fost marcata de lipsa guvernului pentru mai mult de 400 de zile.

Cu prilejul zilei nationale a Belgiei, doamna Le Pen a declarat ca daca Belgia nu a putut sa ramana unita, Parisul ar trebui sa le intinda o mana vorbitorilor de franceza si sa organizeze un vot, prin care sa isi exprime dorinta de apartenenta la Franta.

“Nimeni nu este multumit cu aceasta situatie si toti francezii impartasesc grijile belgienilor. Mai cu seama ca este ziua nationala a Belgiei, responsabilitatea Frantei si a francezilor este de a intinde o mana de ajutor valonilor. Daca belgienii se vor diviza, daca flamanzii isi vor proclama independenta, lucru ce pare din ce in ce mai posibil, Republica Franceza ar face bine sa ii primeasca pe valoni in inima ei”, a declarat Le Pen.

Supunerea la vot pare a fi la momentul de fata o solutie plauzibila, pentru a hotari finalitatea acestei situatii tensionate. Daca flamanzii si valonii se pun de acord asupra apartenentei la una din cele doua tari, Valonia ar putea deveni noua regiune a Frantei. Tinand cont de faptul ca unul dintre principalele atribute ale unei natiuni, cel lingvistic, este de partea valonilor, vorbitori de limba franceza, integrarea Valoniei in Franta este perfect justificata.