Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat  Europei vineri pentru a-i cere sa „se trezeasca acum” cu ceea ce el a numit  „terorism nuclear” din Rusia, dupa ce trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare din Zaporizhia dupa atacul care a provocat un incendiu, in a noua zi de la inceputul razboiului. 

Europa trebuie sa se trezeasca acum! Cea mai mare centrala nucleara din Europa este in flacari, unitatile nucleare sunt deconectate chiar acum”, a spus el intr-un videoclip postat pe Facebook si postat si pe contul Telegram al biroului prezidential.

In videoclip,  presedintele ucrainean a cerut incetarea bombardamentelor, denuntand in acelasi timp ca tancurile rusesti „trag in unitati nucleare” si ca ar fi „echipate cu camere termice”.

Zelenski a avertizat ca, daca centrala nucleara din Zaporizhia va exploda, va  fi „sfarsitul tuturor, sfarsitul Europei”, pentru ca, din cauza dimensiunii centralei, ar fi o catastrofa „ca sase Cernobili”, facand aluzie la cel mai mare accident nuclear inregistrat pana in prezent.data. Din acest motiv, el a cerut „actiuni urgente din Europa” pentru „oprirea trupelor ruse”. „Nu permiteti moartea Europei printr-o catastrofa nucleara”, a insistat el.

Vineri dupa-amiaza, dupa ce a pastrat un minut de reculegere pentru cei decedati, Zelenski a enumerat principalele capitale ale Europei. „Fiecare dintre ei este Ucraina”, a spus el, cerand din nou sprijinul europenilor si avertizand asupra riscului ca tara sa sa fie infranta. „Vom castiga pentru libertate”, a adaugat el.

Runda de contacte cu lideri internationali

In plus, Zelenski a asigurat ca a mentinut o  runda de contacte cu mai multi lideri internationali pentru a-i informa despre situatie. Printre altele, el a vorbit cu presedintele Statelor Unite, Joe Biden, care a subliniat ca  Rusia trebuie sa „inceteze activitatile sale militare in zona  si sa permita pompierilor si personalului de urgenta sa acceseze locul”, potrivit Casei.

Presedintele ucrainean a discutat si cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, care a condamnat si atacul si a cerut „sa se permita accesul nerestrictionat la centrala de catre serviciile de urgenta”, potrivit unui comunicat al Guvernului Regatului Unit. 

„Avem nevoie de o inasprire imediata a sanctiunilor  impotriva tarii teroriste nucleare. Avem nevoie de inchiderea imediata a cerului in Ucraina. Aceasta este singura garantie ca Rusia, cel putin, nu va ataca cu rachete si bombe aeriene”, a subliniat el.

Deja in aceasta joi, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a avertizat ca „cel mai rau” din razboi este inca „sa vina”. A facut-o dupa ce a avut o discutie telefonica cu Putin, in care liderul rus a anuntat ca scopul sau este cucerirea intregii Ucraine.

Pe de alta parte,  Zelensky a salutat crearea de catre Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unei comisii independente  de experti care sa investigheze incalcarile drepturilor omului comise de Rusia in agresiunea sa impotriva Ucrainei. „Salut crearea comisiei internationale de ancheta care sa investigheze crimele de razboi ale Rusiei impotriva Ucrainei”, a scris presedintele intr-un tweet.

Consiliul, format din 47 de tari, a adoptat vineri o rezolutie de creare a comisiei cu 32 de voturi pentru, 13 abtineri (inclusiv cele ale Chinei, Cuba si Venezuela) si doar doua voturi impotriva (Rusia insasi si Eritreea).

Ucraina avertizeaza ca ar putea fi cea mai mare catastrofa nucleara din istorie

Ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Galuschenko, a avertizat vineri ca lumea este in pragul celei  mai mari catastrofe nucleare din istorie, dupa atacul rusesc care a provocat un incendiu intr-o cladire de la uzina Zaporizhia. „Agresorul continua sa dea lovituri devastatoare Ucrainei. Nici miile de victime, nici tragediile nu-l opresc. Acum vor sa distruga intreaga lume”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Galuscenko a denuntat ca trupele ruse au folosit tiruri de tancuri, artilerie si rachete impotriva centralei nucleare Zaporizhia, cea mai mare din Europa, „stiind consecintele catastrofale ale actiunilor lor”. „Este un razboi de anihilare, de anihilare a umanitatii si a planetei noastre. Securitatea nucleara nu priveste inamicul”, a subliniat ministrul.

Si a amintit ca de zile intregi  Ucraina avertizeaza Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) cu privire la pericolul reprezentat de razboiul lansat de Rusia impotriva Ucrainei. „Solicitam interventia acestei organizatii internationale si adoptarea unor masuri dure impotriva agresorului, dar pana acum nu au fost adoptate”, a solicitat el.