Pe langa faptul ca este benefic pentru muschi si articulatii, inotul ajuta sa ai mai multa grija de tine decat ai crede. Fara indoiala, beneficiile pentru sanatate ale inotului sunt variate. Acest lucru se datoreaza faptului ca inotul implica, mai presus de toate, folosirea mai multor parti ale corpului in acelasi timp, precum si coordonarea, efortul, viteza si alti factori.

Cand inot, fiecare dintre grupele musculare se misca intr-un mod coordonat, pe langa imbunatatirea rezistentei. Astazi vom descoperi cateva dintre beneficiile sale pentru sanatate pe care veti fi interesati sa le cunoasteti.

Beneficiile pentru sanatate ale inotului

Dupa cum arata ghidul pregatit de Institutul National pentru Persoane Varstnice, inotul poate imbunatati calitatea vietii. In continuare, vom descoperi de ce este asa si beneficiile pe care le aduce nu doar persoanelor in varsta, ci si celor mai tineri.

1. Intarzie procesul de imbatranire

Primul dintre beneficiile inotului este ca ajuta la intarzierea imbatranirii. Cu alte cuvinte, acest lucru nu inseamna ca nu apare, ci ca va impiedica problemele asociate cu acesta sa dureze sa apara; De asemenea, certificat de o cercetare dezvoltata in 2019 de Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Ucraina.

Inotul te va ajuta sa te simti tanar pentru mai mult timp; prevenind problemele de mobilitate, flexibilitate si osoase sa se manifeste inainte.

2. Ajuta la cresterea abilitatilor motorii, unul dintre beneficiile inotului

Datorita tipului de activitate care trebuie facuta atunci cand inot, corpul este mai alert. Acest lucru face ca capacitatea motorului sa creasca. In plus, implica coordonarea atat a membrelor, cat si a respiratiei. Si ajuta la un echilibru mai bun cu un timp de reactie mai eficient si mai rapid.

3. Imbunatatiti memoria

Un alt beneficiu al inotului este ca imbunatateste memoria. Acest lucru se datoreaza faptului ca exercitiile de respiratie care sunt puse in practica ajuta la oxigenarea creierului.

In plus, dupa cum explica un studiu publicat in 2019 de Life Sciences Magazine, coordonarea motorie favorizeaza ca creierul sa creeze „noi legaturi neuronale”.

4. Arde calorii

Fiind un exercitiu complet, inotul este una dintre cele mai bune optiuni pentru a arde mai multe calorii. Desigur, acest lucru se datoreaza faptului ca apa face ca membrele sa munceasca mai mult pentru a se misca. Aceasta inseamna ca muschii lucreaza de cinci pana la sase ori mai mult decat atunci cand alergi, de exemplu. Ceea ce face din acest exercitiu o metoda excelenta de ameliorare si prevenire a obezitatii.

5. Face corpul mai rezistent

Al cincilea dintre beneficiile inotului este ca ofera mai multa rezistenta, deoarece, pe de o parte, ajuta la dezvoltarea capacitatii pulmonare pentru a obtine o capacitate mai mare de rezistenta anaeroba. Pe de alta parte, inotul are si un impact asupra intaririi oaselor.

6. Ofera o mai mare flexibilitate

Vei castiga in elasticitate si flexibilitate. Datorita faptului ca iti folosesti extremitatile pentru a-l exersa, inotul iti permite sa ai o mobilitate mai mare; exersarea articulatiilor.

Ca rezultat, obtineti mai multa flexibilitate in timp ce va cresteti aria de miscare.

7. Promoveaza buna functionare a sistemului cardiorespirator

Cand inot trebuie sa efectuati exercitii de respiratie care ar putea avea un efect pozitiv asupra organismului. Dupa cum s-a crezut, acest lucru determina o capacitate pulmonara mai mare si ca creierul este oxigenat; deci ajuta sistemul cardiorespirator sa functioneze corect.

Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, specialistii din zona nu sunt atat de clari ca asa este. Deoarece contactul cu clorul poate fi daunator persoanelor astmatice. Prin urmare, avand in vedere informatiile actuale, cel mai bine este sa va consultati cu medicul si sa continuati sa asteptati cercetari ulterioare in acest sens.

8. Alina durerile de spate, unul dintre beneficiile inotului

In prezent, exista specialisti care recomanda hidroterapia pentru ameliorarea anumitor afectiuni. Mai presus de toate, cele care au legatura cu durerile musculare.

In aceasta linie, una dintre zonele cele mai beneficiate in acest sens este spatele: si anume ca inotul, potrivit unui studiu realizat de specialistul Victoria Pennick,  poate reduce durerea si creste flexibilitatea. La fel, este folosit si ca forma de sprijin in terapii pentru persoanele cu probleme motorii.

9. Imbunatateste circulatia

Inotul are si beneficii pentru sistemul circulator.

Inotul are si o latura relaxanta si meditativa. Iti poti lasa mintea sa rataceasca in timp ce, scaldat in apa linistitoare, te concentrezi asupra respiratiei si miscarilor tale. Acest aspect de reducere a stresului ar putea contribui la beneficiile cardiovasculare ale inotului.

Prin urmare, este un exercitiu perfect pentru cei care sufera de probleme circulatorii. In acest sens, va permite sa fiti mai agili si sa tonifiati acea parte a corpului.

10. Relaxeaza-te

Este o activitate sau un exercitiu relaxant. Cand inoti, muschii fac un efort si ajung sa se incordeze. In cele din urma, acest proces face ca aceiasi muschi sa se relaxeze si sa se odihneasca; oferind o senzatie de lejeritate si bunastare.

Profita de beneficiile inotului pentru a avea grija de tine

Beneficiile inotului, dupa cum ati vazut, sunt numeroase.

Daca vrei sa profiti de ele, incepe sa exersezi aceasta activitate distractiva. Inotul  este unul dintre cele mai complete exercitii pe care le poti face.