Anii 90 si inceputul anilor 2000 ne-au oferit unele dintre cele mai bune filme psihologice din istoria cinematografiei, cei mai buni regizori aprofundand in adancurile mintii umane pentru a dezvalui cat de intunecat poate fi si cat de usor este sa ne jucam perceptia noastra asupra realitatii. 

Anii 1990 au fost nebuni, a fost deceniul in care telescopul Hubble a fost lansat in spatiu, World Wide Web a debutat ca serviciu de internet, Freddie Mercury a murit de SIDA, Nelson Mandela a devenit presedintele unei Africii de Sud afectate de inegalitati sociale si rasism, si, in cinema, l-am cunoscut pe Hannibal Lecter, Kevin McCallister a fost abandonat acasa si Quentin Tarantino ne-a suflat mintile cu Pulp Fiction, si a fost si deca in care una dintre cele mai bune explorari ale psihicului uman prin filme legendare.

Filmele psihologice nu sunt exclusiv pentru anii 90, cei mai buni regizori (de la Alfred Hitchcock la Stanley Kubrick si nu numai) au inceput sa foloseasca psihologia cu mult inainte, dar anii 90 au cunoscut un boom in gen, care a continuat sa marcheze inceputul noului mileniu. continua sa faca acest lucru pana in prezent (in principal cu filme precum Black Swan, Hereditary si A Quiet Place, care adopta o abordare mai umana, realista si psihosociala a groazei).

Nu putem nega ca cinematografia a parcurs un drum lung si ca avem acum filme enorme care realizeaza lucruri care ar fi fost imposibile acum 20, 30 sau 40 de ani, dar nici nu putem nega ca toate acestea nu ar fi fost niciodata posibile fara o evolutie. si o istorie, in acest sens, filmele din anii ’90 si 2000 au avut o influenta uriasa astazi si sunt multe pe lista care doar s-au imbunatatit cu varsta.

Esti un fan al filmelor cu o nota psihologica? Atunci este timpul sa facem un tur al titlurilor emblematice ale deceniilor trecute.

Al saselea simt, 1999

Regizor: M. Night Shyamalan

Distributie: Bruce Willis, Haley Joel Osment si Toni Collette

Mintea este o arma foarte puternica si ne poate face sa vedem sau sa credem lucruri care nu sunt cu adevarat acolo, iar acest film o arata intr-un mod neasteptat. Sixth Sense se deschide cu un baiat neadaptat care este convins ca poate vedea fantome, ceea ce o face pe mama lui sa angajeze un terapeut pentru a incerca sa-si ajute fiul sa rezolve problemele sale. Spre surprinderea tuturor, ceea ce se intampla cu baiatul este foarte diferit de ceea ce cred adultii si terapeutul lui ajunge sa-l ajute sa-si dea seama ce sa faca acum.

Tacerea mieilor, 1991

Regizor: Jonathan Demme

Distributie: Jodie Foster si Anthony Hopkins

Nu exista nimeni mai calculat, mai manipulator si mai stralucit decat doctorul Lecter, care stie sa foloseasca chiar mintile victimelor sale pentru a le distruge. Demme ne-a prezentat unul dintre cei mai buni raufacatori din film, cand a dus-o pe Clarice Starling in acea celula din care Hannibal Lecter i-a dat indicii pentru a descoperi un criminal in serie brutal de femei.

Semne, 2002

Regizor: M. Night Shyamalan

Distributie: Mel Gibson, Joaquin Phoenix si Rory Culkin

Filmul lui Shyamalan se deschide cu o invazie extraterestra, care incepe cu aparitia unei serii de cercuri misterioase si a unei familii care are o teorie ca ceva rau este pe cale sa se intample. Ei descopera ca exista extraterestri pe Pamant si trebuie sa gaseasca o modalitate de a-i invinge. 

12 maimute, 1995

Regizor: Terry Gilliams

Distributie: Brad Pitt si Bruce Willis

Este ceea ce stii real sau doar o nascocire a imaginatiei tale tulburate? 12 Monkeys raspunde la aceasta intrebare in felul sau. Aici, Bruce Willis este trimis inapoi in timp pentru a obtine informatii despre un virus creat de om care i-a distrus lumea, dar cand ajunge in trecut unde calatoria in timp nu exista, toata lumea crede ca este nebun si decide sa-l inchida intr-un psihiatric. spital, din care trebuie sa scape inainte de a fi prea tarziu si viitorul umanitatii sa fie distrus.

The Machinist, 2004

Regizor: Brad Anderson

Distributie: Christan Bale si Jennifer Jason Leigh

Acesta este unul dintre cele mai deranjante filme de acolo, iar Christian Bale trece printr-una dintre cele mai socante si faimoase transformari fizice din intreaga sa cariera. Filmul urmareste un muncitor dintr-o fabrica care, dupa ani de zile fara somn, incepe sa experimenteze halucinatii si sa-si puna la indoiala propria minte, eliberand demonii trecutului sau care l-au dus acolo unde este astazi.

Alte filme grozave:

Talentatul domnul Ripley, 1999

 • Regizor: Anthony Minghella
 • Distributie: Jude Law, Matt Damon si Gwyneth Paltrow

Instinctele de baza, 1992

 • Regizor: Paul Verhoeven
 • Distributie: Sharon Stone si Michael Douglas

Sapte, 1995

 • Regizor: David Fincher
 • Distributie: Brad Pitt, Gwyneth Paltrow si Morgan Freeman

Memento, 2000

 • Regizor : Christopher Nolan
 • Distributie : Guy Pearce, Carrie-Anne Moss si Joe Pantoliano

American Psycho, 2000

 • Regia: Mary Harron
 • Distributie: Christian Bale, Justin Theroux si Josh Lucas

Dragonul Rosu, 2002

 • Regizor: Brett Ratner
 • Distributie: Anthony Hopkins, Edward Norton si Ralph Fiennes

Vanilla Sky, 2001

 • Regizor: Cameron Crowe
 • Distributie: Tom Cruise, Penelope Cruz si Cameron Diaz