Sursa foto: Shutterstock.com

Toamna este aici. In timp ce cumparaturile pentru intoarcerea la scoala si cheltuielile pentru vacanta de vara au venit si au plecat la fel de repede, este importanta respectarea unui plan de bugetare in continuare.

Indiferent de ce sume de bani intentionezi sa cheltui toamna aceasta, gestionarea unui buget te poate ajuta sa inchei 2022 si sa incepi 2022 intr-o nota sanatoasa din punct de vedere financiar.

Iata cateva sfaturi utile despre gestionarea bugetului toamna aceasta:

  1. Prioritizeaza-ti contul de economii

  De fiecare data cand primesti salariul pe card sau orice forma de venit lunar, este important sa atribui o suma standard si sa o directionezi catre contul de economii. Desigur, contul de economii poate fi unul oficial, deschis la o institutie financiara bancara, sau poate fi un cont normal in care iti imparti bugetul in functie de nevoi.

  Implementarea acestui obicei te va ajuta sa economisesti o suma de bani semnificativa, indiferent daca salvezi bani pentru o zi ploioasa sau economisesti pentru o investitie mai mare in viitor.

  Ca un bonus, prioritizarea economiilor te poate ajuta in reducerea cumparaturilor impulsive.

   2. Incearca sa faci mai multe lucruri acasa mai degraba decat sa le cumperi

   Unele dintre cele mai iconice aspecte ale toamnei, cum ar fi costumele de Halloween, decorul de toamna in living si cafelele cu arome de la cafenea pot deveni rapid costisitoare.

   Pentru a economisi bani si a te bucura de placerile toamnei in acelasi timp, incearca sa faci toate aceste lucruri acasa – poti crea propriile elemente de decor, poti coase propiile costume de Halloween, iar pentru cafea poti amesteca aromele preferate la tine in bucatarie!

    3. Profita de activitati cat mai putin costisitoare

    Toamna este un anotimp minunat pentru plimbarile prin parc si angajarea in activitati mai putin costisitoare.

    Profita de activitatile in aer liber din orasul tau, cum ar fi muzica live din piata sau de activitatile culturale, cum ar fi piese de teatru si opera, care sunt mai putin costisitoare decat daca ai merge la film chiar si odata pe luna.

     4. Plateste-ti datoriile la timp

     Daca ai datorii inregistrate, ar fi bine sa incepi sa le abordezi incepand de acum. Nu doar ca ratele iti scad valoarea venitului, dar daca nu le platesti la timp la fiecare data scadenta, poti primi penalizari financiare semnificative.

     Iti doresti sa iti rambursezi toate datoriile si nu stii cum sa faci acest lucru? Una dintre cele mai eficiente variante este sa soliciti un credit IFN doar cu buletinul pentru finantarea creditelor sau cardurilor de cumparaturi existente. Astfel, reduci numarul datoriilor pentru toamna aceasta si te bucuri mai mult de banii tai.

      5. Delimiteaza nevoile de dorinte

      Toamna este un anotimp excelent pentru a economisi bani. Este ca o pauza de cheltuiala intre doua forte – vacanta de vara si sarbatorile de iarna.

      Pentru a economisi eficient, incearca sa delimitezi nevoile de dorinte. Nevoile sunt lucruri cruciale pentru bunastarea fizica, mentala si financiara – gandeste-te la alimente, chirie si chiar rambursarea datoriilor. Orice alte aspecte pot fi incadrate in categoria “dorinte”.

      Ia in considerare regula 50/20/30 prin care poti sa distribui aproximativ 30% din venitul tau pentru lucrurile din categoria de dorinte care iti vor imbunatati stilul de viata.

      Persoanele care isi gestioneaza bugetul se pregatesc sa iasa mai repede din datorii, isi ating obiectivele financiare in timp si practica cheltuieli inteligente. Cea mai buna parte este ca ai nevoie doar de aceste 5 sfaturi de rutina pentru a incepe sa adopti obiceiuri bune de bugetare!