Leonardo nu a indicat niciodata ca inventiile sale, in special cele ale tehnologiei si arhitecturii, erau toate ale lui, ci mai degraba ca unele dintre ele au fost perfectionate, dar concepute initial de alti autori care au influentat italianul.

Unii dintre acesti autori au fost Taccola care a scris doua tratate intitulate De ingeneis si De machinas , care constau in desene adnotate ale unei multitudini de masini din diferite ramuri ale ingineriei, ceea ce am spune astazi. Si Giorgio care a scris o carte intitulata Trattato di Architettura civile e militare/ Trattato di Architettura, Ingegneria e arte militare. A lucrat zeci de ani la acest tratat si l-a terminat in 1482, iar date despre existenta si raspandirea lui sunt deja cunoscute din acel an sub forma de manuscrise.

Se indica faptul ca cel al lui Giorgio este unul dintre cele mai importante trei tratate ale Renasterii, alaturi de cel al lui Leon Battista Alberti, (1404-1472) si cel al lui Filarete, numit si Antonio di Pietro Averlino, (1400-1469). Ceea ce ne face sa credem ca in Renastere, omul sau geniul sau mai putin geniul cu functii multiple, era o realitate mai comuna decat se crede astazi, motiv pentru care, nu numai in atelierele lui Verrocchio (1435 -1488) unde Leonardo a fost format la Florenta, dar era aproape obisnuit, ca fiecare autor plastic sa fie, la randul sau, inginer sau arhitect sau designer etc.

Poate, din cauza unei multitudini de circumstante, ca artele si stiintele si tehnologiile, intr-un anumit fel, sau in multe feluri, nu au fost total separate, poate pentru ca atelierul unui sculptor, de exemplu, daca ar fi trebuit sa faca o sculptura si aceasta trebuiau asezati deasupra unei catedrale, ar trebui sa aiba suficiente cunostinte de arhitectura, inginerie. Poate datorita, si faptului ca politicienii vremii sale, au cerut si asteptat ca acesti oameni sa indeplineasca diferite functii, in diverse arte si cunostinte.

Este clar si evident ca inainte de Leonardo, acesti precursori si precedente exista, in unele dintre ramurile de invatare si cunoastere pe care le-a practicat si a gandit si a reflectat, inventat si descoperit.

Acesta nu este un obstacol, pentru a diminua marele talent si geniul lui Leonardo, nici sa uitam, dupa cum am indicat, din cate se stie, el nu a spus niciodata ca ar fi fost inventia sa exclusiva, ci doar a facut desenul, in general, spun ei. asta cu vreo eroare deliberata, iar acestea s-au acumulat in miile sale de pagini si manuscrise.

Multi ani, cand am vazut si studiat si gandit si analizat picturile lui Altamira si Lascaux, cu multe puncte comune intre ele, mi-am spus mereu, ambele au acelasi stil. Prin urmare, intr-un fel ei erau descendenti unul altuia. Posibil, o scoala a acelor milenii care s-a raspandit in diverse locuri din Franta si Spania.

Dar cand m-am dus sa vad neopestera Altamira, m-am gandit clar ca ambele ar trebui sa aiba un precedent, ca perfectiunea nu poate fi atinsa, atat la Altamira, cat si la Lascaux, si altele asemenea, fara evolutie.

In urma cu cativa ani s-a demonstrat ca Chauvet, cu cincisprezece milenii mai devreme, este precursorul. Sau altfel spus, ca Chauvet era cu cincisprezece mii de ani inaintea lui Altamira si Lascaux. Si astfel, apar doua noi intrebari. Este Chauvet prima opera de geniu a acestui stil, sau exista altele, care nu au fost inca gasite sau s-au pierdut? Ar fi acel stil, desi nu stim, daca sensul ar evolua, ar fi stilul estetic, care s-a mentinut de mai multe milenii, scoala estetica si plastica care a durat cel mai mult?

Cele de mai sus sunt aplicabile lui Leonardo, Leonardo este un geniu si asa trebuie luat in considerare, dar Leonardo a trait intr-o magma culturala, ceea ce l-a determinat sa fie un geniu, iar Leonardo a avut precedente clare si evidente.

De asemenea, daca Leonardo, ca si contributiile altor autori, ar fi fost publicat, fie sub forma de carte, fie sub forma de manuscris, pana la vremea lui si secolele ulterioare, si daca atat de multe dintre manuscrisele lui Leonardo nu s-ar fi pierdut, asa cum au indicat specialistii, si daca n-ar fi fost tradat la celebra curte din Florenta, realitate care l-a conditionat de-a lungul existentei, dupa modesta mea parere, daca toate acestea si mai multe, poate contributiile lui Leonardo, ar fi putut ajuta lumea, astfel incat aceasta ar fi progresat. , si poate prima faza a revolutiei industriale, nu ar fi avut loc in 1750, ci cu un secol inainte.

In fine, dupa cum cred, ceea ce am indicat ad nauseam, ca nicio filozofie nu este de folos, daca nu vindeca un rau uman, marea intrebare este: cate manuscrise se pierd astazi, cele mai multe poate sa nu aiba valoare, dar poate unul, unul la o mie sau la zece mii, ar putea avea valoare acum sau peste o suta de ani si se vor pierde?