Iranul a echipat recent marina Garzii Revolutionare cu drone pentru a spori supravegherea in stramtoarea Ormuz, in timp ce tara continua sa exporte drone in Rusia. Recent, armata americana a anuntat ca isi poate echipa navele comerciale care vin prin stramtoarea Hormuz cu paznici inarmati. Miscarea vine in incercarea de a reduce preluarea de catre Iran a navelor civile si comerciale.

Ca raspuns la acest anunt al SUA, Iranul a furnizat marinei Garzii Revolutionare cu drone, pentru a creste supravegherea si presiunea asupra stramtorii Ormuz. Aceasta stramtoare, situata intre Iran si Oman, separa Golful Oman si Golful Persic si este una dintre cele mai importante pentru transportul mondial de petrol.

De ce este Stramtoarea Ormuz importanta pentru petrolul european?

Aproximativ o cincime din petrolul global trece anual prin aceasta stramtoare. Aceasta reprezinta aproximativ 20,5 milioane de barili pe zi dintr-o varietate de produse petroliere, inclusiv condensat si titei. Aproximativ 20% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial trece si prin stramtoare, reprezentand aproximativ 80 de milioane de tone metrice.

Pentru a pune acest lucru in context european, Uniunea Europeana a importat aproximativ 1,9 miliarde de metri cubi de GNL din Qatar in 2022. Irakul exporta aproximativ 21,4 milioane de tone de titei catre UE. SUA, care este al doilea cel mai mare furnizor de titei al UE, reprezentand aproximativ 10% pana la 13% din importurile de titei, transporta aproximativ 1,4 milioane de barili de titei si condens pe zi prin Stramtoarea Ormuz.

Canalul este utilizat de majoritatea producatorilor mari de petrol, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Iran, Kuweit si Irak.

In ultimii ani, Iranul a confiscat si retinut mai multe petroliere internationale din SUA, Japonia, Arabia Saudita, Singapore si Coreea de Sud, printre altele, pentru presupuse incalcari ale transportului maritim. Cu toate acestea, tara a eliberat aceste nave doar dupa ce celelalte tari au eliberat nave iraniene retinute anterior.

Nu numai asta, dar vizeaza si nave mai mici din tari precum Tanzania si Insulele Marshall, aflate sub suspiciuni de contrabanda cu petrol sau de ciocnire cu nave iraniene.

Cum pot sanctiunile internationale sa ameninte stramtoarea?

De asemenea, SUA au incercat anterior sa impuna sanctiuni Iranului pentru a descuraja proiectul sau nuclear in crestere rapida. Acestea s-au datorat in principal nerespectarii programelor de siguranta, precum si amenintarii pe care ar putea-o reprezenta programul nuclear al Iranului pentru Consiliul de Securitate al ONU.

ONU, UE si Regatul Unit au impus cu promptitudine propriile sanctiuni, vizand in principal sectoarele nuclear, energie, rachete si alte arme, transport maritim, bancar, asigurari si comert international.

Acestea au fost facute in principal pentru a restrictiona veniturile Iranului din exporturile sale de petrol si din alte industrii, cum ar fi transportul maritim. Cu toate acestea, Iranul a ripostat de foarte multe ori amenintand ca va inchide sau restrange sever Stramtoarea Ormuz, paralizand efectiv comertul international de petrol si energie.

Actualul conflict Israel-Hamas a dat nastere la temeri crescute ca acesta sa se raspandeasca la un conflict mai larg din Orientul Mijlociu. Daca da, Iranul ar putea avea si mai multe probleme. Acest lucru se datoreaza faptului ca tara a sprijinit deja Hamas, precum si grupuri teroriste regionale, cum ar fi Hezbollah din Liban si Houthi din Yemen.

Recent, Houthi a atacat o nava turceasca in Marea Rosie, in drum spre India. Aceste grupuri teroriste au fost, de asemenea, folosite ca terenuri de testare pentru armele iraniene, cum ar fi drone, rachete si multe altele.

Ca atare, in cazul unui conflict mai larg din Orientul Mijlociu, Iranul ar putea fi lovit cu mai multe sanctiuni internationale din partea SUA si UE din cauza rolului sau in agravarea conflictului, desi indirect.

Ca razbunare, acest lucru ar putea duce la ca Iranul sa provoace mai multe probleme in stramtoarea Hormuz, fie atacand sau confiscand mai multe nave, fie, in cel mai rau caz, provocand un blocaj pe calea de transport maritim.

Dronele iraniene ar putea afecta petrolul european atat prin Stramtoare, cat si prin Rusia

Cea mai recenta miscare iraniana de a-si echipa marina cu drone ar putea escalada si mai mult tensiunile in stramtoarea Ormuz, SUA alegand si ei sa creasca. Daca da, acest lucru ar putea foarte bine sa sufoce aprovizionarea cu titei a Europei, cand continentul se lupta deja sa isi revina din cauza razboiului rus in curs.

Iranul a continuat sa furnizeze Rusiei mai multe drone, precum si modele de drone, in ciuda multiplelor solicitari internationale repetate de a opri. Acest lucru a permis Rusiei sa instaleze mai multe fabrici pentru a produce in masa drone bazate pe design iranian, cu intentia de a viza mai multe instalatii energetice ucrainene.

Acest lucru ar putea fi esential in prelungirea conflictului Rusia-Ucraina si pentru a perturba si mai mult aprovizionarea cu petrol Rusia-UE. Desi UE si-a redus drastic importurile de petrol din Rusia de la inceputul razboiului, tara a reprezentat inca aproximativ 1,4 milioane de tone metrice de importuri de titei in martie 2023.

Potrivit Defense Intelligence Agency, Iranul exportase deja peste 1700 de drone din seria Mohajer si Shahed in Rusia pana in august 2022. In plus, au fost stabilite planuri pentru a produce inca 6000 de drone proiectate iranian in Rusia pana la inceputul anului 2023. Pana in iulie 2023, Rusia a folosit frecvent drone sinucigasa iraniene in atacurile sale din Ucraina.

Dronele care au fost exportate au fost in mare parte introduse ilegal in Rusia folosind propria companie aeriana de stat a Iranului, precum si o varietate de barci. Aceasta cooperare a inceput, de asemenea, sa mearga mai departe, Moscova exprimandu-si interesul pentru achizitionarea de rachete balistice si din Iran.