Electricienii si muncitorii portuari din Suedia s-au alaturat unui efort tot mai mare al sindicatelor din tara pentru a face presiuni pe Tesla sa semneze un contract colectiv de munca cu mecanicii sai. Actiunea de munca s-a extins la trei saptamani dupa ce sindicatul auto, IF Metall, a convocat o greva impotriva Tesla in efortul de a asigura un acord colectiv privind salariul si conditiile de munca pentru cei aproximativ 120 de membri ai sai care lucreaza ca mecanici pentru producatorul de vehicule electrice.

In cea mai recenta miscare, dockerii din zeci de porturi au refuzat sa descarce masinile de pe nave, iar electricienii au oprit lucrarile de reparatii la statiile de incarcare ale companiei, evidentiind puterea muncii organizate intr-o tara in care contractele colective acopera noua din 10 dintre toti angajatii.

Tesla in Suedia: Fara productie, dar multe vanzari.

Tesla nu produce vehicule in Suedia, dar detine mai multe unitati in care masinile sunt deservite. Pana in acest an, Tesla Model Y este cea mai vanduta masina noua din Suedia, cu peste 14.000 de inmatriculari pana in octombrie, potrivit Mobility Sweden, un grup industrial.

La inceputul grevei mecanicilor, un reprezentant Tesla a declarat presei suedeze ca compania a respectat legile muncii din tara si ca a ales sa nu semneze un contract colectiv. Compania a spus ca va face tot posibilul pentru a-si mentine afacerea in functiune.

Citat: „Este atat important, cat si evident ca ajutam”.

Sindicatul Suedez al Muncitorilor din Transporturi, ai carui membri lucreaza la docurile Suediei, a declarat intr-o declaratie ca „este atat important, cat si evident ca ajutam, sa sustinem acordul colectiv si modelul suedez al pietei muncii”.

Cum a inceput: mecanicii de la Tesla au intrat in greva pe 27 octombrie.

La sfarsitul lunii octombrie, IF Metall, care reprezinta 300.000 de lucratori in Suedia, inclusiv unii dintre mecanicii Tesla, a declarat ca discutiile cu reprezentantii companiei s-au incheiat fara o solutie. Sindicatul a inceput greva la cele 12 centre de service ale Tesla pe 27 octombrie.

Muncitorii portuari au refuzat initial sa descarce orice Tesla in patru porturi majore suedeze incepand cu 7 noiembrie, care vineri s-au extins la 55 de porturi.

De asemenea, sindicatele care reprezinta agentii de curatenie au refuzat sa deserveasca instalatiile Tesla, iar sindicatul lucratorilor postale a oprit orice livrari sa ajunga la locatiile companiei.

Atat IF Metall, cat si Sindicatul Lucratorilor din Transporturi au recunoscut ca Tesla a gasit modalitati de a evita grevele. Tesla pare sa aduca alti mecanici pentru a-si angaja facilitatile si sa aduca vehicule noi in Suedia cu un camion, au spus acestia.

Eforturile de greva au fost, de asemenea, impiedicate de unii membri ai sindicatului care lucreaza pentru Tesla si au refuzat sa se alature, a informat presa suedeza.

Ce spun alte sindicate: germanii si-au exprimat sprijinul.

In Germania, unde Tesla produce modelul Y intr-o giga fabrica din afara Berlinului, liderii sindicali au incercat sa organizeze cei aproximativ 11.500 de angajati care lucreaza acolo. Conducerea Tesla nu s-a angajat cu sindicatul german al lucratorilor auto, IG Metall. Luna trecuta, cateva sute de lucratori au purtat autocolante sindicale care cereau „munca sigura si corecta”.

Dirk Schulze, seful regional al IG Metall din Brandenburg, unde Tesla isi are fabrica, si-a exprimat solidaritatea fata de muncitorii in greva din Suedia. Greva din Suedia le-a oferit muncitorilor din Germania „curajul si increderea de a se organiza intr-un sindicat si de a-si lua soarta in propriile maini”, a spus domnul Schulze intr-un comunicat.

Sindicatul nu a anuntat alte masuri.

Ce se intampla in continuare: sunt planificate mai multe greve in Suedia.

Saptamana aceasta, IF Metall a declarat ca 50 dintre membrii sai de la Hydro Extrusions, o companie care produce o componenta din aluminiu pentru Tesla, isi vor renunta vinerea viitoare.