Fie ca ai gradina in balcon, in spatiul verde din fata blocului sau in curte, plantele trebuie ajutate in aceasta perioada sa se dezvolte frumos, fiind tocmai vremea unor ingrijiri speciale.

Bucurandu-ne din plin de soarele primaverii, acum, ca temperaturile sunt mai ridicate, ne putem ocupa de flori. Au nevoie de putina toaletare, de un strat de pamant nou, proaspat, cu un continut nutritiv, de multa apa. Retine insa ca florile cu bulbi iubesc umiditatea, dar nu suporta ca radacinile sa le fie inundate. De aceea umiditatea din sol poate fi bine mentinuta si cu un strat de aproximativ 5 cm de turba sau ingrasamant.

Un asemenea strat in jurul plantelor tine si buruienile la distanta. Plantele cu bulbi mari, cum sunt narcisele si lalelele, se sapa si se replanteaza anual, ele avand nevoie de un ingrasamant special.

Pregateste-ti ingrasamantul

Cel mai bine e sa folosesti un amestec de ingrasamant si pamant de gradina, in proportii dupa cum urmeaza: o galeata de ingrasamant la un metru cub de pamant. Pune ingrasamantul intr-un strat nu foarte gros, la suprafata solului. Primavara este bine sa-ti uzi gradina inainte de amiaza. Vara insa este indicata udarea doar spre seara. Afanarea pamantului este absolut necesara pentru ca apa sa poata ajunge cu usurinta la radacini. In aprilie, este si mai bine sa uzi plantele cu bulbi, o data la doua-trei saptamani, cu un ingrasamant lichid din urzica.

Reteta la indemana consta in obtinerea, din fermentarea in apa, intr-un vas acoperit, a frunzelor si tijelor de urzica: amesteci ingrasamantul cu apa (o parte ingrasamant la trei parti apa). Plantele cu bulbi mici sadite in gradina (de exemplu, brandusele) nu au nevoie de astfel de suplimente nutritive. Un exces de elemente hranitoare le poate chiar dauna – vor fi sensibilizate, nu vor mai inflori si nu vor rezista la frig. Chiar daca plantele sunt sadite in gradina si nu in ghiveci, nu renunta la stratul de pietris care se asaza in mod obisnuit pe fundul vasului pentru drenare. Pietricelele sau doar cioburile mai mari vor indeplini aceeasi functie.

Alege specia care-ti place

Magnoliile vegeteaza bine pe soluri afanate, fertile, permeabile, reavane. Sunt specii carora le place mult lumina, suportand doar o foarte slaba umbrire si, de asemenea, trebuie sa fie plantate in locurile ferite de curenti. Rezistenta la ger este variabila in functie de specie (in general, nu rezista la temperaturi sub -22 grade C).

Coloritul, forma si parfumul florilor dau magnoliei o deosebita valoare decorativa. Forsitia este un alt arbust potrivit pentru gradina, dar poate fi tinut si in balcon, in vase mari. Poti face din el, daca esti pasionata de aceasta arta, si bonsai. Dupa ce florile lui galbene se vestejesc, necesita fasonare. Retine ca nu se dezvolta pe un sol prea uscat si prefera locurile insorite si aerate. Lalelele, deosebit de decorative, sunt plante cu bulbi, atingand inaltimi intre 5 si 60 cm, in functie de soi. Lacramioarele sunt, de asemenea, foarte frumoase in gradina. Sunt plante perene, pitice, care prefera locurile umbrite partial sau total. Se potrivesc de minune la ferestrele sau balcoanele orientate spre nord.

Au nevoie de umiditate permanenta si de un sol bine drenat. Pentru ele foloseste ingrasaminte primavara, deoarece ajuta la o inflorire abundenta. Sunt, in general, plante rezistente si se inmultesc cu usurinta. Alaturi de ele poti planta si bujori, care formeaza tufe bogate, pentru ca si lor le place zona semiumbrita din gradina. Se dezvolta bine intr-un sol fertil si usor umed. Liliacul este un alt arbust care infloreste in aceasta luna. Ne incanta cu frumusetea lui pana in mai si nu e foarte pretentios in ceea ce priveste solul.

Totusi, se bucura vizibil daca primeste ingrasaminte, acestea ajutandu-l sa infloreasca un timp mai indelungat. Ai grija sa-l plantezi intr-un loc foarte insorit. Narcisele sunt un simbol al acestei luni, fie ele plantate in ghivece sau in gradina, si vor colora peisajul pana in luna mai. Necesita un sol fertil si permeabil, le place foarte mult soarele, dar pot supravietui si intr-o zona semi-umbrita. La un interval de doi-trei ani, la sfarsitul lunii iulie, bulbii trebuie dezgropati si saditi intr-un alt loc.