Cuvantul Big Data este in mod constant pe buzele multor profesionisti in marketing. Foarte putine, daca exista, sunt congresele si evenimentele de marketing online care nu vorbesc despre importanta Big Data pentru a profita la maximum de strategiile din afacerea ta online. 

Dar ceea ce pare surprinzator este ca Big Data poate fi comparat cu subiectul sexului la scoala, ca toata lumea vorbeste despre asta, dar atunci nimeni nu stie ce este. In acest caz, dorim sa va explicam cum Big Data este foarte util pentru o afacere si pentru crearea campaniilor de marketing; Va vom spune despre ce este vorba, ce sa faceti cu datele si veti vedea cateva povesti de succes.

Ce inseamna Big Data Marketing pentru o afacere online?

Este destul de evident ca acest nou scenariu, in care totul este conectat, este o mare oportunitate pentru companii, deoarece exista mai multe metode de a putea comunica cu clientii, fara a fi nevoie sa interfereze direct in navigarea utilizatorilor, care, de asemenea, ofera o multime de informatii catre companii, fie prin vanzare, printr-un formular sau prin propria navigatie.

Consumatorii sau utilizatorii navigheaza zilnic pe internet , lasand o multime de informatii despre identitatea lor, interesele lor, hobby-urile lor, locurile preferate de cumparare, de documentare etc. Toate aceste informatii sau business intelligence sunt stocate si prin software si tehnici pot fi create diferite profiluri cu informatii infinite despre utilizatori.

Dar nu totul ramane aici, companiile si-au dorit intotdeauna sa cunoasca cat mai mult consumatorul, sa-i poata oferi ceea ce are nevoie in acelasi timp si se creeaza o nevoie, iar daca inainte vorbeam de „Owned Data”, acum cu Incursiunea Big Data, singura diferenta dintre cele doua este maturitatea acestora din urma, deoarece Big Data s-a nascut recent si exista inca multe strategii de testat si imbunatatit pentru a verifica eficacitatea acestuia.

Si cand avem totul, ce facem cu atatea date in Big Data?

Pentru gestionarea datelor oferite de Big Data Marketing, Business Intelligence joaca un rol foarte important , care reprezinta un set de metodologii si tehnologii care permit analizarea, extragerea si transformarea datelor in informatii utile, cu scopul ca pe baza acestor informatii. , pot fi create strategii diferite care sunt adaptate nevoilor fiecarei companii.

Odata ce datele au fost extrase si gestionate, informaticienii se ocupa de colectarea si extragerea acestora, astfel incat data scientist sa le poata analiza apoi in profunzime. Data scientist este matematician, fizician, statistician si informatician si cu cunostintele sale, stie sa profite la maximum de datele extrase, creand noi algoritmi, cu ajutorul carora se obtin informatii noi care sunt decisive pentru obiectivele companiei. Este important sa obtii abilitati cu care sa ajungi inainte pe piata muncii. Pana astazi, marea majoritate a companiilor ne-au obisnuit sa facem o „fotografie” nemiscata si nemiscata a clientilor lor, dar acum, cu Big Data Marketing si machine learning , putem obtine noi indicatori si date mult mai profunde despre consumator, oferind informatii. care nu mai este fix si devine dinamic.

Care sunt principalele indoieli pe care le puteti avea atunci cand implementati o strategie de Big Data Marketing?

Este evident ca Big Data Marketing este in prezent implementat in companii cu picaturi, dar este adevarat ca afacerile online care profita de el, obtin rezultate foarte bune si rapid. Poate se datoreaza anumitor indoieli precum cele pe care le citam acum, pentru care companiile nu se hotarasc sa o incerce:

  • Specificati ce informatii vor fi stocate. Deoarece exista atat de multe informatii, ne este usor sa nu stim sa simplificam ce informatii dorim sa obtinem in functie de obiectivele noastre. Din acest motiv, este esential sa stabilim foarte clar unele obiective.
  • Aflati cum vom analiza toate informatiile colectate. Astazi exista multe instrumente pentru a aplica Big Data Marketing, iar a sti care dintre ele este potrivit sau care se integreaza cel mai bine cu obiectivele urmarite este cu adevarat o sarcina obositoare. Prin urmare, este esential sa incercam mai multe instrumente pentru a afla care se potriveste cel mai bine cerintelor noastre.
  • Detecteaza idei pentru a profita de toate datele obtinute, in asa fel incat sa-ti imbunatateasca afacerea, fie ca este vorba de imbunatatirea serviciilor, de a obtine un anumit tip de avantaj competitiv sau de a intelege mai bine clientii.

4 scurte cerinte pentru a introduce in mod optim Big Data intr-o afacere online:

  • Stabiliti obiective masurabile.
  • Cunoaste nevoile specifice.
  • Introduceti si integrati toate instrumentele de Marketing utilizate in companie, precum si retelele sociale.
  • Stabiliti termene limita pentru a revizui rezultatele proiectului.

Povesti de succes in Big Data Marketing

Netflix si Big Data

Big Data Marketing, dupa cum am vazut, ofera o multime de informatii, dar a profita de acestea si, prin urmare, a obtine un profit este obiectivul principal al oricarei afaceri. Unele afaceri online care au aplicat Big Data Marketing, fie prin segmentarea publicitatii, fie prin adaptarea produselor sau serviciilor, au obtinut beneficii surprinzatoare.

Unul dintre aceste marci il putem evidentia Netflix, care in mare parte din succesul sau se datoreaza faptului ca, conform tiparelor de consum de continut ale utilizatorilor sai, ofera si recomanda continut care, conform datelor analizate prin Big Data Marketing, poate fi de interes pentru tine..

Netflix a reusit sa ajunga la utilizatori in cel mai bun mod prin comunicarea sa, oferind ceea ce stia ca ii va interesa dupa ce le-a analizat tiparele de consum. Insa nu a ramas totul aici, intrucat Netflix a profitat de tiparele de consum obtinute de la peste 40 de milioane de consumatori, pentru a-si crea propriul serial, cunoscutul „House of Cards”.

Compania americana, Netflix, a stiut sa identifice ca utilizatorii preferau sa vada continut care continea drama, politica, senzualitate si putere, iar dezvoltarea serialului s-a bazat pe aceste teme.

Cazul Big Data Marketing care triumfa in baseball

O alta poveste de succes in Big Data Marketing este MoneyBall, filmul bazat pe un caz real de exploatare a datelor statistice extrase din baseball. Filmul MoneyBall spune povestea lui Billy Beane, directorul general al Oakland Athletics al Major League Baseball din Statele Unite. Datorita Big Data si ajutorul unui economist cu idei radicale, Peter Brand, a reusit sa-si revigoreze echipa, care pana atunci fusese „faggled”.

Pentru a face acest lucru, a folosit metode statistice mai tipice pietelor financiare, pentru a determina potentialul si valoarea jucatorilor sai. Prin urmare, el ar putea folosi fiecare dintre jucatorii sai la cel mai potrivit moment al meciului.

Billy Beane, prin obtinerea acestor rezultate prin Big Data, nu numai ca a reusit sa creeze o scoala din 2001. De asemenea, a facut ca Oakland Athletics sa concureze cu cei mai mari din liga; ceva ce nu s-a intamplat inainte de crearea fenomenului MoneyBall si era greu de imaginat.