Aparitia Covid-19 este un eveniment deja cunoscut sub numele de Lebada Neagra. O lebada neagra este un eveniment care este putin probabil sa se intample, dar care poate avea un impact disproportionat. De la aparitia sa la Wuhan (China), aceasta Lebada Neagra numita Covid-19 a afectat drastic economiile din intreaga lume, inclusiv situatia unui Startup in vremuri de criza.

Unele statistici indica deja pierderea locurilor de munca, de exemplu, in Statele Unite, la peste 40 de milioane. In LATAM, cele mai recente estimari situeaza pierderile de locuri de munca la 14 milioane.

Pe masura ce virusul s-a raspandit in intreaga lume, a avut un impact negativ asupra industriei, ecosistemelor de afaceri si, bineinteles, Startup-ului in vremuri de criza.

Care este scopul Startup-urilor in vremuri de criza?

Accentul majoritatii startup-urilor este sa protejeze angajarea, sa inteleaga riscurile pentru afacerea lor si sa gestioneze esecurile din lanturile de aprovizionare din cauza dificultatilor logistice. 

Impactul complet al Covid-19 este inca necunoscut si depinde in mare masura de influenta focarelor din fiecare tara.

De aceea, pastrarea obiectivelor clare si concentrarea pe gestionarea incertitudinii in cel mai bun mod posibil este esentiala pentru orice startup in perioade de criza.

Ceea ce este clar este ca aceasta pandemie are un efect foarte relevant asupra economiei startup-urilor.

De aceea, ca startup, unul dintre obiectivele tale in materie financiara este sa te concentrezi pe CashFlow.

Care startup-uri vor avea cele mai multe dificultati?

Startup-urile carora le este greu sa devina profitabile vor fi, fara indoiala, cele carora le este cel mai greu. La acest grup trebuie sa adaugam acele startup-uri care au putine rezerve de lichiditate (evident). 

Un studiu recent realizat de JP Morgan situeaza durata medie de viata a startup-urilor si companiilor la 90 de zile daca acestea nu pot genera venituri. Cu alte cuvinte, cu rezervele curente ale companiilor, fara a genera venituri, durata maxima de viata a acestora este in medie de 90 de zile.

De aceea, Cash Flow este regele pentru supravietuirea startup-urilor.

Acest lucru pare evident, asadar, pentru startup-urile cu situatii economice mai adverse, dar este la fel de relevant pentru acele companii care se pot bucura de o situatie economica mai buna chiar acum.

Si totul depinde de modul in care isi gestioneaza fluxul de numerar.

Ce sectoare vor avea mai multe dificultati?

Este clar ca traim cu o incertitudine mare in aproape orice sector, dar clar ca exista sectoare care vor avea mai multe dificultati, daca nu le au deja.

Startusp si companiile din sectoarele turismului, ospitalitatii, divertismentului si transporturilor au avut multe dificultati in lunile precedente. Momentan, in functie de tara si de sector in special, acestea pot avea o anumita marja, in functie, asa cum am mentionat anterior, de focare si de impactul acestora asupra inchiderilor temporare ale fiecarui sector.

Recomandari pentru gestionarea CashFlow-ului in Startup in perioade de criza

Prin urmare, avand in vedere importanta CashFlow in acest moment, startup-urile trebuie sa dezvolte si sa implementeze un plan eficient de gestionare a numerarului ca parte a planului lor de urgenta pentru a asigura sansele maxime de supravietuire a afacerii.

Datorita acestui fapt, compania va lua in considerare toti factorii care ii pot influenta generarea de numerar si gestionarea iesirilor si, astfel, isi va creste capacitatea de a raspunde la evenimente neprevazute.

Asigurati-va ca aveti un plan pentru a va gestiona lantul de aprovizionare

Lanturile de aprovizionare pentru startup-ul dvs. sunt esentiale daca doriti sa va garantati capacitatea de a va livra produsul/serviciul clientilor. Datorita continuitatii in livrarea produsului dumneavoastra catre piata, veti putea mentine un flux constant de capital, unul dintre elementele fundamentale ale strategiei dumneavoastra de a va tine la distanta fluxul de numerar.

De aceea ar trebui sa va concentrati pe doua aspecte fundamentale in vremuri de incertitudine: 

  • Garantati livrarea bunurilor si a intrarilor dvs
  • Garantati incasarea livrarilor dumneavoastra catre clienti

Pentru a face acest lucru, in managementul aprovizionarii, o actiune recomandata este „dublarea” sau chiar „triplarea” surselor de aprovizionare pentru a echilibra livrarea acestor intrari de catre mai multi furnizori. 

Daca este un activ esential pentru afacerea dvs., va puteti gandi si la cresterea stocului de siguranta.

Din punct de vedere al colectarii, trebuie sa iei masuri de precautie extreme. Poate ca este timpul sa va revizuiti politica de plata si/sau garantiile de colectare, fie solicitand plati in avans de la clienti, fie garantand colectarea printr-un instrument financiar garantat.

Verificati nivelurile dvs. de CashFlow

In unele afaceri, un nivel de numerar (lichiditate imediata) de cateva mii de euro poate fi suficient, poate 2.000-3.000 de euro in banca poate fi suficient.

In unele altele, poate ca aceasta cifra ar trebui sa fie mult mai mare, avand in vedere minime de lichiditate de cateva mii de euro, poate 10-20.000 de euro.

Toate acestea depind de tipul de afacere si de obligatiile de plata pe care le are fiecare afacere.

In companiile mele am clar nivelul minim de CashFlow (trezorerie) pe care trebuie sa il mentin pentru a garanta viabilitatea startup-urilor mele. 

Aceste cifre le-am obtinut din experienta. Analizand trezoreria anilor anteriori, puteti obtine lichiditatea medie pe care ar trebui sa o aveti la dispozitie.

Este posibil ca acum, in aceasta imprejurare, acele cifre sa creasca. Incertitudinea este mare si atat pe partea ofertei, cat si pe partea veniturilor pot exista variatii semnificative care creeaza tensiuni de trezorerie (lipsa lichiditatii).

In cazul meu specific, am aplicat un factor de siguranta ridicat, inmultind cu trei (3x) numerarul mediu al companiilor mele pentru a ma acoperi in sanatate.

Poate ca este timpul sa revizuiti nivelurile minime de numerar pe care trebuie sa le gestionati.

Verificati-va cheltuielile variabile

Reducerea costurilor variabile este adesea cea mai rapida (si poate cea mai usoara) modalitate de a va creste numerarul pe termen scurt.

Bineinteles, si cu atat mai mult astazi, orice model de afaceri trebuie creat avand in vedere cea mai mica structura de costuri fixe posibile, dar acest lucru nu este atat de usor de implementat pe termen scurt.

Recomandarea mea: Creeaza (daca ai deja una) o lista cu principalele cheltuieli ale afacerii tale. Ordonati-le cu % fata de total si atacati acele cheltuieli care pot genera un impact mai mare asupra trezoreriei dumneavoastra si care pot genera, la randul lor, un impact mai mic asupra afacerii.

Verificati-va planul de investitii

Evident, orice companie traieste si trebuie sa creasca pe baza investitiilor. Mai presus de toate, daca vorbim de un startup in vremuri de criza. In functie de cat de avansat este modelul dvs. de afaceri, investiti intr-adevar mai mult in validare sau mai mult in crestere.

Reducerea acestor investitii in stadiile incipiente ale startup-ului nu este niciodata un lucru bun, dar este clar ca probabil va trebui sa revizuiti foaia de parcurs a proiectului dvs. de afaceri sau a produsului dvs. si poate sa propuneti un nou calendar bazat pe prognoza dvs. de venituri.

Este de la sine inteles ca prudenta este un factor important de inclus intr-o astfel de planificare. O recomandare pe care o aplic de obicei in aceste cazuri este cresterea de 2 (2x) a timpilor de executie a proiectelor, precum si a termenelor de plata a clientilor.

Daca cu aceste modificari, foaia ta de parcurs este inca viabila, inseamna ca ai un plan robust, in ciuda incertitudinii predominante.

Masuri pentru a gestiona fluxul de numerar in startup-ul dvs. in perioade de criza

Cu cheile pe care le-am vazut anterior, este clar ca sunt multe elemente de luat in considerare.

Fiind constient de faptul ca timpul CEO-urilor startup-urilor este foarte limitat (printre care ma includ pe mine), ideea este sa ai un numar limitat de metrici care sa iti permita sa ai sub control cele mai relevante aspecte care afecteaza starea trezoreriei tale. lansare.

Sursa de venit

Probabil cea mai mare provocare pentru startup-uri in aceste vremuri Post-Covid este gestionarea veniturilor si posibilul declin al acestora.

De aceea, a avea un bun control asupra veniturilor companiei dumneavoastra si indeplinirea corecta a perioadelor medii de incasare (timpul care trece intre momentul in care trimiteti o factura unui client si acesta plateste efectiv factura respectiva) nu creste.

Prin urmare, cateva valori recomandate in acest domeniu ar fi: 

  • Sursa de venit
  • Perioada medie de colectare (si compararea acesteia cu media ultimelor 6-12 luni) pentru a evalua orice posibila abatere.

Bancnote

Ca si in sectiunea anterioara, nu vorbim despre nimic nou atunci cand includem cheltuielile din aceasta perioada de incertitudine ca element de masurat.

Cateva valori pe care le putem masura intr-un mod simplu si cu o frecventa saptamanala sau poate doua saptamani ar fi urmatoarele: 

  • Ce ROI imi ofera aceasta cheltuiala? (%)

Este clar ca pentru a produce si livra produsul sau serviciul dumneavoastra clientului trebuie sa suportati cheltuieli. 

Unele dintre aceste cheltuieli pot fi mai scumpe decat altele.

Cu un calcul simplu, am putea defini din lista noastra de cheltuieli care sunt cele mai relevante pentru ca startup-ul nostru sa continue sa functioneze. Si, in plus, la transformarea acestuia in procent (%), orice variatie a totalului nu afecteaza ponderea specifica a fiecaruia dintre ele, deoarece acestea sunt contabilizate sub forma procentuala.

Prin urmare, o lista simpla de 5-8 familii de cheltuieli (in %) sau o lista de 10-20 de articole principale la care se face referire cu procentul lor fata de total poate fi o lista usor de utilizat, care va va permite sa faceti rapid decizii..

Concluzii pentru a gestiona capitalul startup-ului tau in vremuri de criza

Cu toate aceste recomandari pe care le-am detaliat in aceasta publicatie, ar trebui sa puteti gestiona situatia de lichiditate (CashFlow) mult mai eficient si, astfel, sa cresteti capacitatea de supravietuire a startup-ului dumneavoastra.

Asadar, concentreaza-te pe cresterea considerabila a generarii de venituri si a periodicitatii acestuia si tine sub control cheltuielile, in special pe cele care pot genera un impact mai mare asupra afacerii tale.

Si tu, vrei sa inveti cum sa gestionezi un startup in vremuri de criza? Invata acest lucru si multe altele cu MBA in Administrarea Afacerilor si Digitalizare cu care vei folosi noile tehnologii exponentiale pentru a identifica oportunitati si a le valida pentru a dezvolta proiecte si produse intr-un mod agil si a le comercializa pe o piata globala si digitala.