Daca cineva viziteaza magazinul de decoratiuni Azul Tierra din centrul Barcelonei, este posibil sa fie, intre intrigat si fascinat, de o opera de arta in care se vad linii groase, negre, strabatute de o linie subtire care se rupe. 

Poate fi inteles ca arta abstracta, sau ca o reprezentare a unei paduri de bambus. Este o lucrare creata sub tehnica bokushou de Eva Ibanez Cano, o artista catalana care exploreaza de peste 20 de ani combinatiile caligrafiei japoneze si le incruciseaza cu alte formate de arta.

De aceea , Ibanez prefera sa se prezinte ca o artista interdisciplinara, explica ea pentru Tendencias Hoy: poate realiza lucrari de format mare inspirate de kanji (ideograme japoneze) intr-un mod improvizat in timp ce un chitarist, un pianist sau un flautist shakuhachi (tip de flaut folosit de calugarii budisti zen).

Dar nu e vorba de pictura si atat. Procesul este foarte mult despre meditatie, introspectie si lasarea artei sa se exprime liber, fara un plan preconceput.

Interes pentru arta

Formarea sa academica nu provine din arta, ci din filologia engleza, pe care a studiat-o cu dorinta de a calatori in lume.

De la 19 ani, pe cand lucra intr-o agentie de publicitate, a devenit interesat de creativitate si de lumea artei.

Pana cand, la 25 de ani, a avut o revelatie: la galeria de arta Cocon din cartierul Born din Barcelona, ​​a vazut lucrari de caligrafie japoneza, care o legau de Cartea lui Tao, care devenise un obiect de lectura devotata.

Cand Eva Ibanez a vazut niste lucrari intr-o galerie de arta din Barcelona „Am simtit ca Japonia si caligrafia au intrat in viata mea”, spune ea.

„La acea vreme Japonia si caligrafia au intrat in viata mea”, detaliaza el. Proprietarii galeriei, cuplul japonez Abiko, au deschis portile catre o lume noua, in care caligrafia nu este doar o forma artistica de comunicare, ci si „este legata de spiritualitate, filozofie zen, meditatie, animism si sintoism”, descrie el.

Pasiunea pentru Japonia

Ibanez a zburat in Japonia de aproximativ noua ori si fiecare calatorie a durat nu mai putin de o luna. Ea a trait sase luni in aceste tinuturi estice, ghidata de profesorul ei Keizo Abiko, si a facut „un drum invers” de imersiune: „mai intai am invatat caligrafia din perspectiva artistica si spirituala, apoi am intrat in cultura si mai tarziu am invatat japoneza” , subliniaza.

Ea a obtinut o diploma de profesoara de caligrafie la liceu si s-a pregatit la Kyoto in hiragana , un scenariu dezvoltat de femei in timpul dinastiei Meiji, astfel incat acestea sa poata comunica fara bariere sociale.

„In timp ce ideogramele kanji sunt desenate cu multa cerneala, in hiragana sunt exprimate intr-un mod foarte diluat”, explica el.

Descoperirea lui „bokushou”

In urma cu sase ani, a facut un nou pas in cautarea orizontului artistic, intrand in tehnicile bokushou (care poate fi tradus ca „expresie a cernelii”).

Mentorul ei a fost o artista in varsta de 90 de ani, care a ghidat-o in talentul ei si a incurajat-o sa participe la o expozitie la Grand Palais din Paris.

De atunci si-a prezentat lucrarile in Barcelona, ​​Valencia, Indonezia, Belgia, Portugalia, Israel, Japonia si in mai multe randuri in Sant Esteve de Palautordera, orasul Montseny de langa locul unde locuieste in munti.

In spectacolele sale combina miscarea si cerneala, unde picteaza intr-un mod improvizat kanji -urile adaptate dorintelor sale artistice sub sita spiritualitatii.

„In loc sa fac kanji , o pata iese ca reactie, pot desfigura litera si o pot duce la partea sa cea mai imaginara”, descrie el.

Un sentiment pe care ii place sa-l exprime este cel de „linie infinita”, care nu se termina sau incepe, unde poti fi „pictand in interiorul si in afara hartiei”.

Cuiburile

In lucrarile sale are si multe lucrari de ilustrare si construirea de cuiburi cu tulpini de plante inspirate din opera pasarii tesatoare.

Ibanez se va intoarce in Japonia pentru a-si expune lucrarile la Muzeul de Arta Fukuoka, intr-o expozitie care a fost reprogramata pentru aprilie 2022.

Anterior, pe 5 mai, la centrul Las Escolas Velles de su Sant Esteve de Palautordera, va combina din nou dansul japonez, arta, caligrafia si spiritualitatea in noi opere de arta.