Spania a desfasurat trupe dupa ce un numar record de migranti au intrat in enclava sa nord-africana Ceuta din Maroc. Aproximativ 8.000 de oameni au ajuns in Ceuta in doua zile, spun oficialii spanioli.

Ei spun ca migrantii – care includ aproximativ 1.500 de minori – fie au inotat in jurul gardurilor de frontiera care ies in mare, fie au traversat la maree.

Primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez, a promis sa restabileasca ordinea. Spania spune ca aproximativ jumatate dintre migranti au fost trimisi inapoi in Maroc.

Pana marti seara, filmarile de pe plaja au aratat ca aproape toti migrantii au fost eliberati.

Domnul Sanchez a calatorit la Ceuta si Melilla pentru a face fata crizei, care a exacerbat tensiunile diplomatice cu Marocul.

Marocul si-a retras ambasadorul pentru consultari dupa ce ministrul spaniol de externe i-a spus trimisului ,,dezgustul” ei pentru cele intamplate.

Se spune ca majoritatea migrantilor provin din Maroc. Trupele spaniole au fost dislocate pe plaja pentru a ajuta politia de frontiera la punctul principal de intrare al Ceutei – Tarajal, pe partea de sud a enclavei.

Scene dramatice au fost surprinse in larg, in timp ce familiile treceau prin apa, iar ofiterii de la Garda Civila din Spania au intrat in mare pentru a salva copii mici.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat ca 200 de soldati, plus 200 de politisti suplimentari urmau sa asiste forta de frontiera normala a Ceutei, cu 1.100 de membri. Enclava are aproximativ 80.000 de locuitori.

In rapoartele de seara, numarul persoanelor care incearca sa intre pe mare a scazut. Unii migranti se intorceau voluntar in Maroc, in timp ce altii puteau fi vazuti fiind dusi de soldati.

Enclavele spaniole Ceuta si Melilla au devenit magneti pentru migrantii africani care incearca sa ajunga in Europa.

Tot marti, fortele de securitate marocane de la Fnideq, orasul adiacent de Ceuta, au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa o multime mare de migranti la gardul de frontiera, a raportat agentia de stiri AFP.

Domnul Sanchez a primit sprijin de la inalti oficiali ai UE, iar presedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter: ,,Frontierele Spaniei sunt frontierele Uniunii Europene”.

Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a descris numarul sosirilor in Ceuta drept ,,fara precedent” si ,,ingrijorator”, mentionand ca ,,un numar mare dintre ei [sunt] copii”. La cealalta enclava, Melilla, 86 de africani subsaharieni au intrat marti prin debarcaderul sau sudic.

Melilla are un gard de frontiera formidabil, iar alte cateva sute de migranti au fost blocati de fortele de securitate, relateaza agentia de stiri Efe din Spania. Oficialii spanioli citati de Efe au declarat ca gardienii marocani au ajutat fortele spaniole din Melilla.

Presa spaniola a spus ca este diferit in Ceuta, unde granicerii marocani stateau alaturi si urmareau cum migrantii mergeau la mare pentru a incerca sa ajunga la enclava.

S-a spus ca majoritatea migrantilor erau barbati tineri, dar existau si cateva familii. Multi folosisera inele gonflabile si barci de cauciuc.

Au inceput sa soseasca in Ceuta in primele ore ale zilei de luni. Cel putin unul a murit in timpul traversarii.

Luna trecuta, mai mult de 100 de migranti au ajuns la punctul de intrare Tarajal din Ceuta. Majoritatea au fost trimisi inapoi, cu exceptia a aproximativ 30 de minori a caror varsta a fost confirmata prin teste medicale.

Incepand cu secolul al XVII-lea, Ceuta si Melilla au fost sub stapanirea spaniola, desi sunt revendicate de mult de Maroc. Au statut semi-autonom, la fel ca unele regiuni din Spania continentala.

Afluxul vine pe fondul unei tensiuni reinnoite asupra Sahara Occidentala, un teritoriu ocupat de Spania pana in 1975 , cand Marocul l-a anexat. De atunci a fost disputat intre Maroc si poporul indigen saharau, condus de Frontul Polisario.

In aprilie, Spania a permis ca liderul sahrawi Brahim Ghali, in varsta de 73 de ani, sa fie tratat in spital pentru Covid-19, potrivit Logrono. El conduce Frontul Polisario, luptand pentru suveranitatea Saharei Occidentale impotriva pretentiilor Marocului. Guvernul marocan a raspuns suparat si a avertizat Spania ca adapostirea domnului Ghali va aduce ,,consecinte”.

Ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez a declarat ca nu este constienta de faptul ca Marocul foloseste problema frontierei pentru a exercita presiuni politice. Insa multi vad evenimentele de luni, cand politistii de frontiera marocani pareau sa nu opreasca trecerea migrantilor, ca dovada a represaliilor.

Astfel de dificultati sunt de natura sa complice cooperarea stransa a celor doi vecini in ceea ce priveste problema migrantilor. Cu toate acestea, Spania spune ca a repatriat deja aproximativ jumatate din migranti, in urma discutiilor cu Marocul.

Marea majoritate a celor care au ajuns in Ceuta erau marocani. Politia locala a infranat migrantii subsaharieni din nordul Marocului in ultimii ani, ceea ce inseamna ca au cautat alte rute catre Spania, cum ar fi peste Atlantic pana la Insulele Canare.

Forta de frontiera UE Frontex raporteaza ca migratia ilegala catre Insulele Canare ale Spaniei – in largul coastei marocane – a crescut anul acesta.