Charles Grodin, un actor american ale carui roluri comice in filme precum Midnight Run si Beethoven au adus zambete pe fata de zeci de ani, a murit la 86 de ani. Grodin a murit marti acasa la Wilton, Connecticut, a informat ziarul New York Times.

Fiul actorului, Nicholas, a declarat ziarului ca cauza decesului a fost cancerul de maduva osoasa.

Cunoscut pentru intelepciunea sa uscata, Grodin era o fata familiara in comediile de la Hollywood si in talk-show-urile prime-time din SUA.

Omagiile au fost facute pe retelele de socializare, inclusiv un tweet de la colegul actor american Steve Martin , care l-a descris pe Grodin drept ,,unul dintre cei mai amuzanti oameni pe care i-am intalnit vreodata”.

Nascut in Pittsburgh, Pennsylvania, Grodin si-a abandonat studiile la Universitatea din Miami pentru a lansa o cariera in actorie.

A fost o decizie care a dat roade in anii 1960, cand a inceput sa obtina roluri in piesele de pe Broadway, inclusiv debutul sau intr-o productie de Tchin-Tchin, care a jucat-o pe Anthony Quinn.

Curand s-a mutat la televizor si film, construindu-si profilul cu un mic rol in Rosemary’s Baby, un film de groaza psihologica din 1968 scris si regizat de Roman Polanski.

Dar anii 1970 a fost deceniul carierei lui Grodin a decolat cu adevarat. O serie de roluri in filme, printre care Catch-22 in 1970 si The Heartbreak Kid in 1972, si-au consolidat statutul de unul dintre actorii de comedie de la Hollywood.

Pentru rolul din The Heartbreak Kid – in care joaca rolul unui vanzator de articole sportive ghinionist indragostit – a fost nominalizat la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor.

Faptul ca nu a castigat premiul poate ca nu l-a deranjat prea mult.

„Nu ma plang niciodata de nimic, pentru ca sunt constient de ceea ce se intampla in jurul meu si sunt, de asemenea, constient de faptul ca exista o multime de oameni foarte dotati care nu primesc niciodata un loc de munca in spectacole”, a spus Grodin pentru AV Club site-ul web intr-un interviu din 2009. ,,Doar pentru ca ei nu pot face fata respingerii, iar eu o pot face si sunt obisnuit”.

Grodin a avut si partea sa de succes. A castigat cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la Valladolid din 1988 pentru rolul din Midnight Run. In acel film, o comedie de actiune din 1988, a jucat impreuna cu Robert De Niro ca un contabil care a delapidat milioane de la un sef de mafie.

Grodin a castigat, de asemenea, un Emmy ca co-scriitor la un spectacol TV Paul Simon din 1977, a gazduit propriul sau show de chat din anii 1990 si a participat in mod regulat la emisiunile gazduite de Johnny Carson, David Letterman si Jay Leno.

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Grodin a fost in popularul film de familie Beethoven din 1992. El joaca rolul unui tata cu temperamente scurte, care, in furia sa, este acoperit de un caine slobard, predispus la accidente.