Creatorul ChatGPT OpenAI spune ca a convenit asupra unui acord pentru ca Sam Altman sa revina in functia de director executiv dupa ce a fost inlaturat de consiliul sau. Acordul „in principiu” implica instalarea unui nou bord, a spus compania. Intr-o postare pe X, OpenAI a spus: „Am ajuns la un acord de principiu pentru ca Sam Altman sa revina la OpenAI ca CEO”.

„Colaboram pentru a descoperi detaliile. Va multumim foarte mult pentru rabdarea dvs. in acest sens.”

A urmat o revolta amenintata a personalului OpenAI, care a lucrat la ChatGPT , modelul AI generativ care a oferit milioanelor de oameni posibilitatea de a primi raspunsuri la intrebari prin inteligenta artificiala (AI), dupa ce a fost lansat anul trecut.

Marea majoritate dintre ei au spus ca vor renunta si vor lucra pentru Microsoft daca consiliul nu demisioneaza si daca domnul Altman si aliatul sau si presedintele companiei Greg Brockman, care a plecat solidar cu Altman, nu ar fi reintegrati.

Perechea fusese angajata sa lucreze la Microsoft , cel mai mare investitor al OpenAI, la un nou proiect de cercetare AI.

Noul consiliu de administratie, care functioneaza pe o baza non-profit, spre deosebire de consiliile conventionale, il va include pe fostul secretar al Trezoreriei SUA si profesor de economie, Larry Summers.

Acesta va fi prezidat de fostul CEO al Salesforce si co-creatorul Google Maps Bret Taylor, iar CEO-ul site-ului de intrebari si raspunsuri Quora Adam D’Angelo ramanand in consiliu.

Consiliul de administratie al OpenAI functioneaza pe o baza necomerciala, spre deosebire de companie, deoarece a fost fondata initial ca o organizatie non-profit cu scopul de a construi IA sigura si benefica „in beneficiul umanitatii”.

Domnul Brockman a spus despre intoarcerea sa, care a avut loc marti seara, ora coastei de vest a Americii, ca „revine la codificare in seara asta”.

Sam Altman exercita o putere puternica asupra lumii tehnologiei

La doar trei zile dupa ce Sam Altman a fost demis din functia de director executiv al OpenAI de catre membrii consiliului sau de administratie, el a respins decizia si i s-a oferit chiar sansa de a selecta primii membri ai unui nou consiliu de administratie.

Aceasta este influenta pe care o are asupra lumii tehnologiei si asupra unui jucator in special.

Microsoft este cheia acestei lupte pentru putere – compania a investit peste 10 miliarde de dolari in OpenAI si a fost informata despre decizia consiliului anterior de a demite Altman cu doar cateva minute inainte ca anuntul sa fie facut public.

Gigantul tehnologic a oferit apoi locuri de munca nu numai lui Altman si co-fondatorului OpenAI Greg Brockman, care si-a dat demisia in semn de solidaritate, ci si celor peste 700 de angajati ai companiei.

Directorii companiei fac acum presiuni pentru un post in noul board si au avertizat ca nu mai doresc „surprize”.

OpenAI este compania din spatele ChatGPT, care si-a castigat numele pentru ca a facut AI generativa disponibila publicului.

Chatbot-ul a fost folosit de sute de milioane de utilizatori in doar primele doua luni dupa lansarea sa de anul trecut, pozitionand organizatia non-profit in fruntea AI si oferindu-i o influenta semnificativa asupra modului in care tehnologia ne afecteaza viata de zi cu zi.

Dl Altman a spus: „Imi place OpenAI si tot ceea ce am facut in ultimele zile a fost in serviciul mentinerii acestei echipe si misiunii sale unite.

„Cand m-am hotarat sa ma alatur la Microsoft duminica seara, a fost clar ca era cea mai buna cale pentru mine si pentru echipa.

„Cu noul consiliu si cu sprijinul lui Satya [CEO-ul Microsoft], astept cu nerabdare sa ma intorc la OpenAI si sa construim pe parteneriatul nostru puternic cu Microsoft.”

Motivul demiterii domnului Altman vineri seara ramane neclar.

Consiliul a spus ca „nu a fost in mod constant sincer in comunicarile sale cu consiliul”.

Dar intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie, angajatii au spus: „In ciuda multor solicitari de fapte specifice pentru acuzatiile dumneavoastra, nu ati furnizat niciodata nicio dovada”.

Directorul executiv interimar al companiei, Emmett Shear, a declarat ca dl Altman nu a fost demis din cauza „niciun dezacord specific privind siguranta”.

„Rationamentul lor a fost complet diferit”, a adaugat el.

Nu a fost imediat clar ce ii va rezerva viitorul domnului Shear.

El a postat pe X (Twitter) ca a fost „profund incantat de acest rezultat, dupa [aproximativ] 72 de ore foarte intense de munca”.

Fostul sef al platformei de streaming de jocuri Twitch a adaugat: „Am venit in OpenAI, nu eram sigur care ar fi calea corecta. Aceasta a fost calea care a maximizat siguranta alaturi de a face bine de catre toate partile interesate implicate. Ma bucur ca am fost un parte a solutiei”.