O hotarare judecatoreasca care risca sa torpileze aspecte cheie ale agendei legislative a guvernului german a tensionat si mai mult coalitia, dar este putin probabil sa o desparta, deoarece toate cele trei partide sunt in prezent de pierdut in urma unei despartiri. Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta ca ilegala o manevra bugetara care ar fi realocat 60 de miliarde de euro din fonduri neutilizate pentru pandemie pentru initiative ecologice, facand in mod neasteptat o gaura in planurile financiare ale guvernului.

Decizia a crescut tensiunile in cadrul coalitiei cancelarului Olaf Scholz, in special intre partenerii juniori, Verzii si Democratii Liberi (FDP).

Primii sunt in favoarea cheltuielilor generoase pentru a ajuta la tranzitia catre o economie neutra in carbon, chiar daca aceasta inseamna suspendarea franei de indatorare care limiteaza deficitul public la 0,35% din PIB, in timp ce FDP subliniaza rectitudinea fiscala.

Unii membri de partid se intreaba daca are sens sa ramanem impreuna.

„Nici o coalitie nu este un scop in sine”, a declarat Philipp Tuermer, noul sef al aripii de tineret a social-democratilor din Scholz (SPD), in weekendul ziarului Tagesspiegel, intr-un interviu care a fost extrem de critic la adresa guvernului.

Dar este posibil ca partidele sa ajunga la un compromis, indiferent cat de mari sunt diviziunile lor, spun analistii, pentru ca toate ar avea de pierdut in urma alegerilor noi si nu pare posibila o noua majoritate viabila in parlamentul actual.

Ei noteaza, de asemenea, ca coalitia a continuat de fapt cu agenda sa legislativa ambitioasa si progresiva, in ciuda unei serii de crize care au inceput cu razboiul din Ucraina.

Un sondaj din septembrie realizat de Fundatia Bertelsmann a constatat ca a implementat sau a inceput sa implementeze doua treimi din agenda propusa, inclusiv masuri de liberalizare a legilor privind cetatenia si de stimulare a imigratiei de catre lucratorii calificati.

Daca Scholz si-ar demite partenerii, de exemplu, SPD ar trebui sa isi uneasca fortele cu conservatorii din opozitie pentru a forma un guvern majoritar – o coalitie pe care o favorizeaza in prezent majoritatea alegatorilor, potrivit sondajelor.

Cu toate acestea, intrucat conservatorii se afla in fruntea sondajelor, cu sprijinul de doua ori al SPD, ei nu au nici un stimulent sa joace al doilea lautar, a declarat Stefan Marschall, politolog la Universitatea din Duesseldorf.

„De ce ar trebui conservatorii sa stabilizeze un cancelar pe care l-au criticat continuu?” el a adaugat.

Conservatorii ar fi pregatiti sa intre intr-un guvern condus de Scholz doar cu cateva luni inainte de noile alegeri, a declarat pentru Reuters o sursa inalt de partid.

Dar este putin probabil ca Scholz sa solicite noi alegeri, deoarece acestea nu ar beneficia de niciunul dintre partenerii de coalitie. Atat SPD, cat si FDP au sondaje semnificativ sub ceea ce au obtinut la ultimele alegeri federale, la aproximativ 16% si, respectiv, 5,5%, comparativ cu 25,7% si 11,5% in 2021.

„Pentru FDP, noile alegeri le-ar putea chiar ameninta existenta”, a declarat Ursula Muench de la Universitatea Tutzing pentru publicatia germana Merkur, aratand la pragul de 5% necesar pentru a intra in parlament.

Verzii voteaza aproximativ la fel ca in 2021, la aproximativ 15%, dar sondajele actuale sugereaza ca singura lor sansa de a guverna ar fi ca parte a unei alte coalitii greoaie cu trei.

Iar noi alegeri nici macar nu sunt in interesul conservatorilor, a spus Frank Decker, analist politic la Universitatea din Bonn. Liderul Friedrich Merz este nepopular in randul publicului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa decida cu privire la un candidat pentru cancelar, apoi sa se ocupe ei insisi de mizeria bugetara daca castiga.

Eurasia Group estimeaza sansele ca guvernul lui Scholz sa isi finalizeze mandatul de patru ani la 90%, in scadere de la 95% inainte de hotararea judecatoreasca.

„Scholz doreste cu siguranta sa mentina guvernul impreuna si crede ca acest lucru va functiona, deoarece niciunul dintre cei trei parteneri de coalitie nu va beneficia de o pauza”, a spus o sursa apropiata cancelarului. „Situatia este privita ca un joc de poker politic”

Guvernul lui Scholz – prima coalitie a SPD, Verzilor si FDP la nivel national – este in prezent printre cele mai putin populare din istoria Germaniei moderne, potrivit sondajelor.

Coalitia a preluat puterea chiar inainte de invazia Ucrainei de catre Rusia – si de socoteala ulterioara pentru cea mai mare economie a Europei, care se bazase mult timp pe gazul rusesc ieftin – si a devenit notorie pentru luptele sale publice interne.

Luni, liderii FDP au pledat pentru reduceri ale asistentei sociale pentru a ajuta la ameliorarea noului deficit de finantare, in timp ce SPD si Verzii au criticat aceasta propunere, argumentand pentru suspendarea sau reformarea franei datoriilor. Introdusa printr-un amendament constitutional in urma crizei financiare globale din 2008/09, frana datoriei are ca scop mentinerea sustenabila a finantelor publice ale Germaniei, dar unii o vad acum ca un obstacol in calea investitiilor care ar putea stimula cresterea economica.

„Un guvern atat de divizat si doborat in ​​mod regulat de curtea constitutionala nu poate oferi conducerea si securitatea necesare intr-o criza”, a declarat premierul conservator bavarez Markus Soeder in acest weekend.

„In realitate, cancelarul ar trebui sa-si revoce partenerii de coalitie acum”.

Si, desi hotararea instantei a fost determinata de o plangere depusa de ei, ar putea sa-i coste pe conservatori insisi, lovind finantele mai multor state pe care le guverneaza. Ei risca, de asemenea, sa fie acuzati pentru impactul deciziei asupra economiei, aflate deja in apropierea recesiunii.

„Plangerea lor va ajunge sa le cada in picioare”, a spus o sursa guvernamentala.

Singurul castigator ar putea fi extrema dreapta Alternative for Germany, care a urcat pe locul doi in sondajele nationale in ultimul an.

„AfD poate extrage capital politic din nemultumirea fata de guvern fara sa ridice un deget”, a spus Decker.

„Si puterea AfD este, de asemenea, motivul pentru care niciun actor – nici macar conservatorii – nu are in prezent vreun interes in noi alegeri”.