Despre „salinele Roman” am auzit pentru prima data la televizor, iar ulterior am aflat ca au fost implementate si in Pitesti. Inventatorul lor se numeste Stefan Nelu Roman, este din Targu Mures si de mai multi ani a incercat sa aduca la suprafata efectul salinei care se afla in stare naturala si la mare adancime in pamant. A reusit, a lansat pe piata un brand, iar acum s-a ciocnit de o mare problema: omul pretinde ca altcineva se foloseste de cercetarile sale, iar pe acel cineva l-a descoperit chiar in Pitesti.
Stefan Roman spune ca a aflat intamplatorL-am cunoscut personal pe Stefan Roman. Este un om simplu, fara aere de mare inventator sau mare brand care a  revolutionat sistemul medical. Stefan Roman a venit saptamana trecuta la Pitesti pentru a  vedea in ce conditii este pastrata salina inventata de el, singura de altfel care functioneaza in orasul nostru. In scurta sa perioada de sedere, i-au picat ochii pe o revista de specialitate medicala in care Clinica Natisan, care isi desfasoara activitatea in cartierul Gavana, isi facea cunoscute serviciile pe care le pune la dispozitia clientilor. Printre acestea era mentionata si o salina de suprafata care foloseste particule foarte mici de sare naturala pulverizata prin intermediul unui aparat, sub forma de aerosoli. Ce a  urmat apoi? Stefan Roman s-a infuriat foarte tare, omul sustinand ca Natisan i-a furat ideea brevetata, singura salina de suprafata din Romania fiind doar „salina Roman”.
Inventia sa? Un adeziv…Cum era si de asteptat, acuzatiile au inceput sa curga. Stefan Roman era extrem de contrariat din mai multe motive, sustinand in principal ca tehnica folosita de cei de la Natisan dauneaza grav sasnatatii pacientilor. Mai mult, omul afirma ca notiunea de salina de suprafata ii apartine in exclusivitate, aceasta fiind inregistrata la OSIM, brevetata si folosita in momentul de fata de profesori universitari: „Ministerul Sanatatii mi-a recunoscut metoda si am promisiuni de implementarea  ei la nivel national, prin sistemul CAS. Doi ani am facut studii pana am ajuns la formula ideala si nu m-a incurajat nimeni. Ba, din contra! Toti fizicienii si chimistii cu care am luat legatura mi-au spus ca este imposibil sa aduc la suprafata efectul salinei din adancime. Am reusit insa! Am descoperit un adeziv special prin intermediul caruia se aplica bulgarii de sare pe pereti.
Adezivul nu ia din proprietatile sarii si nici nu dauneaza. Prin aceste studii indelungate am ajuns la concluzia ca respectivul climat realizat la o salina de suprafata e mult mai imbunatatit fata de climatul din salina de interior”.„Sunt studiile mele”Avand la baza cercetarile la care facea vorbire, Stefan Roman a afirmat ca procedeul de haloterapie practicat de Natisan nu este deloc sanatos si ca, pe langa faptul ca i-a furat brand-ul de salina de suprafata, clinica din Pitesti foloseste o metoda care are la baza cercetarile lui si nicidecum altele, dupa cum se sustine: „Cei de la Natisan spun ca efectele unei cure de haloterapie au fost demonstrate prin studii clinice in Canada, Rusia, Germania, Anglia si Estonia. As fi tare curios sa vad si eu studiile cu pricina! Studiile sunt ale mele, este brevetul meu. Nu exista saline in Canada, Rusia si pe unde mai sustin ei. Eu am primit solicitari ca sa aduc „salinele Roman” in Rusia, Ucraina, Canada, America, Spania, Australia…
Ba am inteles ca si chinezii vor asa ceva”.„Metoda folosita de Natisan are la baza cercetarile unui medic rus”Bun! Acestea fiind zise, am contactat Clinica Natisan pentru a vedea cum stau lucrurile si daca intr-adevar cei de aici au furat brandul Roman. Prima data am discutat cu medicul alergolog Florin Iordache, care a explicat ca aparatul atat de criticat de Stefan Roman si pe care il au in dotare de prin luna august anul acesta este omologat in UE si ca nu este achizitionat dupa ureche. „In Romania exista sase astfel de aparate. Noi nu l-am achizitionat pentru ca am vazut un anunt la mica publicitate, ci am facut si noi cercetari in domeniu. Medicul A.V. Cervinskaya de la Clinical Research Respiratory Center din Sankt Petersburg a fost cea care a facut cele mai multe studii pe acest prototip si pentru ca nu este un medic oarecare, ci unul care are la baza foarte multe cercetari in ceea ce priveste haloterapia cu aerosoli uscati, am decis sa facem marele pas si sa achizitionam respectivul aparat”.„Salina noastra nu are nicio legatura cu salina Roman”Pe de alta parte, directorul Clinicii Natisan este de parere ca a facut o achizitie buna si ca aparatul de care dispune a dat rezultate benefice la pacientii pe care i-a tratat.
In ceea ce priveste notiunea de salina de suprafata, care este strans legata de aparatul cu pricina, nu are nimic in comun cu „salinele Roman”: „Intr-adevar, domnul Roman este omologat, dar pe un anume tip de salina de suprafata. Natisan detine o salina artificiala cu halogenerator, ceea ce este total diferit de salinele Roman. Ce avem noi si ceea ce are Roman sunt doua lucruri diferite, asa ca nu are de ce anume sa ne acuze. Salina noastra nu are nicio treaba cu brand-ul lui, iar in plus, in ceea ce priveste aparatul de haloterapie, s-au facut numeroase studii medicale. In plus, metoda este acreditata in UE, iar aparatul nu este distribuit doar la noi in tara, ci si in Rusia si Olanda. Noi detinem certificat de omologare din UE si il putem arata oricui il cere” declara managerul clinicii, medic Natalia Becheanu.