Comunicarea este considerata sangele unei relatii iar daca acesta nu circula asa cum trebuie poata distruge si destrama relatia de cuplu.

De multe ori vin la terapie de cuplu persoane care acuza probleme de comunicare in relatia cu partenerul, pentru ca nu se simt intelesi, pentru ca apar deseori conflicte sau pentru ca pur si simplu au incetat sa mai comunice. Deseori se intampla sa nu stim cum sa comunicam un anumit lucru sau atunci cand reusim sa facem asta mesajul este receptionatintr-un mod eronat, insa de foarte multe ori ceea ce primim inapoi depinde de felul in care am transmis mesajul.

Exista trei stiluri de comunicare principale si desi ajungem sa folosim toate aceste stiluri, fiecare dintre noi obisnuieste sa utilizeze preponderent un anumit stil de comunicare.

1.Stilul activ

Acest stil de comunicare se mai numeste si agresiv sau dominant si este caracteristic persoanelor cu o pulsiune agresiva de mare intensitate si celor caracterizati de o nesiguranta interioara. Acestia isi pot manifesta agresivitatea in comunicare sau o pot masca prin evitare. Peroanele cu un stil de comunicare activ sunt acelea care se adreseaza partenerului cu mesaje de tipul „Tu trebuie sa…”, „De ce nu ai facut…”De cele mai multe ori aceste persoane au un aer de superioritate fata de partener, pe care au tendinta sa il umileasca, sa il ameninte, sa il jigneasca sau sa ii dea ultimatumuri. In conflictele familiale persoanele cu un stil de comunicare activ considera ca au intotdeauna dreptate si au tendinta sa coordoneze si sa dea ordine fara a accepta compromisuri.

Din punct de vedere fizic aceste persoane sunt deseori incruntate, au o postura rigida si au tendinta sa vorbesca tare.

In cuplu acest stil de comunicare poate determina intrarea partenerului in rolul de supus, ceea ce il va indeparta emotional si il va determina sa caute respectul si intelegerea in afara cuplului sau poate determina cresterea agresivitatii in comunicare a partenerului creandu-se astfel permanente conflicte, intr-o lupta pentru putere in care se poate ajunge chiar la violenta.

2.Stilul pasiv

Acest stil de comunicare se mai numeste si stil de comunicare supus si se caracterizeaza prin punerea drepturilor si intereselor celorlalti inaintea propriilor interese. Persoanele cu un stil de comunicare pasiv sunt hiperamabile, hiperpoliticoase. In cuplu aceste persoane se cuplpabilizeaza permanent, se conformeaza fara sa comenteze, evita discutiile in contradictoriu, nu isi exprima parerea si nu iau decizii. Acest lucru este ca si cum transmit permanent partenerului „eu sunt neimportant si gresesc iar tu ai intotdeauna dreptate si merit sa fiu ignorat si tratat cu indiferenta”. Persoanele pasive au o voce blanda si slaba.

Aceste persoane au o stima de sine scazuta si nu isi pot asuma responsabilitatea propriilor actiuni, avand credinta ca intotdeauna partenerul este mai important si mai capabil. Astfel respectul din partea partenerului dispare, comunicarea nu se realizeaza decat intr-un singur sens, astfel incat vor aparea puternice tensiuni si frustari care se vor manifesta la nivelul cuplului. Totodata acest stil de comunicare poate deveni foarte deranjant pentru partener, care se va simti singur si isi va pierde interesul pentru celalalt. Pasivitatea in comunicare poate conduce la superficializarea relatiilor de cuplu.

3.Stilul asertiv

Stilul de comunicare asertiv reprezinta un echilibru foarte fin intre stilul pasiv si cel activ. Acesta se caracterizeara prin actiunea pentru propriile drepturi, tinand cont si de drepturile si interesele celuilalt. Persoanele care utilizeaza un stil de comunicare asertiv vorbesc dar stiu sa isi si asculte partenerul, negociaza cu acesta si accepta compromisuri.

Comunicarea asertiva se bazeaza pe mesaje de tip „Eu” astfel incat „Ma enervezi cu problemele tale” nu este acelasi lucru cu „Eu devin nervos atunci cand vorbesti numai despre problemele tale”. O astfel de comunicare realizeaza o descriere obiectiva a situatiei, nu il blameaza pe celalalt si nu incita la reactii defensive ci stimuleaza intelegerea, empatia si schimbarea. Asertivitatea inseamna sa-ti exprimi parerile, sentimentele, dorintele intr-un md direct si deschis fara a-i submina insa pe ceilalti, fara a-i face responsabili de starea ta de spirit. Oamenii care dezvolta un stil de comunicarea asertiv in relatia de cuplu ajung la un echilibru si la o bunastare emotionala.

In cuplu comunicarea asertiva determina onestitate si sinceritate, lucruri care reprezinta bazele intimitatii intr-o relatie de cuplu, astfel incat se va crea o mai mare apropiere emotionala intre cei doi parteneri. Totodata acest stil de comunicare va determina obtinerea respectului din partea partenerului de cuplu, va ajuta la rezolvarea problemelor fara aparitia conflictelor si va contribui la dezvoltarea unei relatii de cuplu sanatoasa.

Pentru cuplu, comunicarea este principalul instrument de dezvoltare insa daca acesta nu este folosit corect poate deveni un instrument distructiv, astfel incat este foarte important ca cei care intampina dificultati de comunicare in relatia de cuplu sa nu ezite sa apeleze la servicile unui psiholog care sa ii ajute in reunificarea relatiei de cuplu.