Pacienti stand degeaba pe la usi si altii rugandu-se de medici sa le dea o trimitere catre medicul specialist pentru  problemele de sanatate.

Acest peisaj dezolant  poate fi intalnit la cabinetele medicale din Arges, in aceste zile.

Doar 43 de medici de familie, din cei 352 cati numara Argesul, au semnat actul aditional la contractul cadru cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), nemultumiti ca bugetul alocat medicinei primare pentru anul in curs este aproape la jumatate fata de cel din 2008.

Se elibereaza doar retete simple

Ca sa-si arate indignarea fata de prevederile noului contract, multi dintre medici au afisat la intrarea in cabinet afisul “Greva” si au refuzat, inca de la 1 iunie, sa elibereze retete medicale, bilete de internare si de trimitere catre investigatiile de laborator, spre disperarea oamenilor care au nevoie de ingrijire medicala specializata.

„Am vazut si eu la un cabinet din Razboieni ca au afisat ca fac greva. Este o situatie paradoxala, pentru ca e vorba de un contract civil, sunt entitati private, nu sunt salariati ca sa faca greva. Eu cred ca nu sunt informati, din acest motiv nu semneaza”, ne-a spus Stefan Ciocanel, presedinte CJAS Arges.

Doctorita Mariana Bosneag, care are un cabinet individual in cartierul Trivale, nu a eliberat decat retete simple pentru pacientii care aveau nevoie de ele, acestia neputand beneficia de nicio reducere la cumpararea respectivelor medicamente.

„Toata lumea spune ca ne revoltam ca luam mai putini bani, nu este adevarat. Ne gandim la pacientii care, conform noului contract, nu vor mai beneficia de consultatie la noi decat o data la trei luni. Eu nu am eliberat in aceste zile decat retete simple si nu voi semna pana ce actele normative nu vor fi respectate”, ne-a spus doctorita Mariana Bosneag, care este si sefa medicilor de familie din Arges.

30 de lei pentru consultatie

Medicii s-au si inteles intre ei ca, de maine, sa perceapa un tarif pentru fiecare consultatie, pentru a-si putea recupera banii pierduti.

„Aceasta indicatie a venit de la presedinta Federatiei Patronale, sa percepem o taxa. Pentru ca noi nu primim bani, dar asistentele trebuie sa le platim, la fel si taxele, contabila sau informaticianul. La mine, va fi un tarif de 30 de lei pentru o consultatie de 15 minute”, a mai spus doctorita Mariana Bosneag.

Pitestenii, insa, nu sunt de acord cu aceasta decizie.

„Dupa ce ca ne tin pe la usi, tot noi va trebui sa suportam, din banii nostri,  razboiul dintre ei? La ce mai platim CAS daca nu primim ingrijire medicala fara alte adaosuri? E strigator la cer”, ne-a spus Mariana Georgescu, profesoara, de 38 de ani.