A intrat in vigoare noua taxa auto. In sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind noua taxa auto. In lipsa acestui act normativ, legea, publicata marti in Monitorul Oficial, nu putea fi aplicata.

Potrivit principiului transparentei decizionale in administratia publica, proiectul hotararii de guvern privind aprobarea acestor norme ar fi trebuit sa ramana pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor pana joi, 19 ianuarie, pentru ca oamenii si institutiile publice interesate sa poata transmite propuneri si sugestii de modificare. Surprinzator, la ora cand Executivul a anuntat aprobarea normelor precizate, proiectul inca figura ca fiind… in dezbatere publica!

Explicatie jenanta

Situatia ivita a fost „justificata“ de ministrul Laszlo Borbely prin aceea ca noua lege a taxei auto fusese publicata in Monitor si trebuia aplicata din 13 ianuarie si ca, daca vor fi primite observatii pertinente, exista posibilitatea unei interventii ulterioare prin modificarea hotararii de guvern. In plus, ministrul Borbely preciza ca „statul roman nu-si poate permite sa aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde lei, cat a alocat in ultimii doi ani, si totodata sa nu taxeze masinile second-hand.

In 2010, peste 60% dintre masinile din aceasta categorie au fost mai vechi de 10 ani, iar in 2011 circa 30%“. Borbely a mai subliniat ca banii din taxa pe poluare sunt si vor fi utilizati pentru finantarea de programe privind protejarea mediului promovate prin Fondul petru Mediu. Cam asa „explica“ si ministrul Transporturilor si Infrastructurii aplicarea taxei de drum, iar majoritatea drumurilor nationale sunt aproape impracticabile.

Incepe calvarul

Asadar, noua taxa auto se va aplica acelor proprietari care isi vor inmatricula masinile incepand de azi. Cel mai rau vor fi loviti detinatorii de vehicule inmatriculate anterior datei de 1 ianuarie 2007.

Din cauza ca noua taxa va fi mult mai mare decat pretul masinii, potentialii cumparatori vor renunta la achizitionarea unui automobil intrucat nu-si vor permite sa plateasca noul bir impus de guvernanti. Potrivit specialistilor, noua taxa va descuraja puternic tranzactiile cu masini second-hand inmatriculate inainte de 2007, in special al celor cu motoare sub norma Euro4. Cum mai bine de jumatate din parcul auto se afla in aceasta situatie, noua taxa va afecta serios bugetul multor romani care nu-si vor mai putea vinde masinile. Ca sa nu mai amintim de parcurile auto second-hand asupra carora planeaza spectrul falimentului.

Totodata, taxa ar putea incuraja importurile de automobile second-hand din statele UE, in special cu motoare Euro4 sub 2.000 cm capacitate cilindrica, deoarece taxa va fi cam la acelasi nivel cu cel al vehiculelor deja inmatriculate, stiut fiind ca, in general, masinile rulate pe soselele din vestul Europei sunt mult mai bine intretinute.

Romanii sunt inventivi

In contextul in care statul jupoaie si ultimul strat de piele de pe romani, si romanii, extrem de inventivi, au gasit metode prin care sa fenteze statul si sa nu mai plateasca taxa auto. De fapt, nu este altceva decat exploatarea unor portite absolut… legale. Astfel, legea prevede ca masinile apartinand organizatiilor nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, sunt scutite de taxa. Cu alte cuvinte, cine isi deschide o ONG sau foloseste ONG apartinand unui prieten (care devine proprietarul masinii) scapa de plata taxei.

O alta varianta este incheierea unui contract de comodat cu proprietarul masinii inmatriculate anterior anului 2007 prin care se stipuleaza ca masina este data in folosinta temporara (situatie in care utilizatorului ii revine obligatia achitarii taxelor si impozitelor, precum si a amenzilor). In fine, masina poate fi inmatriculata pe numele unei firme sau persoane fizice din Bulgaria (unde taxa este de circa 500 euro) cu conditia precizarii ca masina este proprietatea firmei/persoanei respective (altminteri, dupa 90 de zile, asa cum de altfel se preconizeaza, autovehiculul nu mai are drept de circulatie in Romania).

Insa, in oricare dintre situatiile de mai sus, apare riscul ca, la un moment dat, sa va treziti lasati fara masina. Desi aceasta va apartine, fiind inmatriculata pe alt nume, oricand asa-zisul proprietar, daca nu este o persoana de maxima incredere, va poate lasa… „sportiv“ in virtutea dreptului sau de… proprietate.