Pe masura ce ne mutam intr-o a doua vara de viata cu coronavirusul, continuam sa aflam mai multe despre cum sa ne protejam pe noi insine si comunitatea noastra impotriva unei boli care a cauzat aproape 600.000 de decese in SUA. Prevenirea este in continuare cea mai buna tactica a noastra impotriva COVID-19 si, in acest moment, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sanatatea dvs. este sa obtineti un vaccin COVID-19.

In timp ce masurile preventive au fost extrem de politizate in SUA, stim ca alte cateva comportamente cheie – purtarea unei masti de fata, practicarea unei igiene bune si pastrarea distantei fata de ceilalti – sunt eficiente si pot preveni raspandirea coronavirusului.

Aici, atingem informatii vechi si noi despre metode pentru a va proteja pe voi si pe ceilalti de a va imbolnavi.

Cat de probabil aveti de suferit de coronavirus?

Oricine poate contracta coronavirusul, care cauzeaza boala COVID-19, desi anumite grupuri de persoane prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave din cauza virusului si de a necesita spitalizare. Multe persoane care sufera de coronavirus vor prezenta simptome asemanatoare gripei sau gripei, iar unele persoane care sufera de virus vor fi complet asimptomatice .

Toata lumea, indiferent de starea de sanatate, are responsabilitatea de a limita raspandirea la alte persoane, in special la cei care pot dezvolta complicatii mortale, a declarat pentru CNET Dr. Tom Moorcroft, un medic osteopat specializat in boli infectioase.

Cum se raspandeste coronavirusul?

Coronavirusul se raspandeste prin picaturi respiratorii care sunt expulzate din corp atunci cand tusi sau stranut, dar poate fi expulzat si atunci cand vorbesti sau respiri. Acesti vapori pot patrunde in aer, unde altcineva il respira si apoi se infecteaza. De asemenea, puteti raspandi coronavirusul stranutand sau tusind in mana si apoi atingand o suprafata pe care o atinge altcineva, cum ar fi manerul usii sau butonul elevatorului.

In octombrie, CDC a recunoscut  aerosolii aerieni ca un mod de transmisie , ceea ce ne spune ca o bariera la distanta de sase picioare ar putea sa nu fie intotdeauna suficienta. In mai 2021,  CDC si-a schimbat oficial ghidul si afirma acum  ca coronavirusul este transmis in aer, iar transmiterea este posibila ,,atunci cand oamenii sunt la distanta sau au fost in acelasi spatiu inchis mai mult de cateva minute”.

Buletinul nostru informativ de sanatate si wellness introduce cele mai bune produse, actualizari si sfaturi in casuta de e-mail.

Prin inscriere, sunteti de acord cu Termenii nostri de utilizare si recunoasteti practicile de date din Politica noastra de confidentialitate . Va puteti dezabona in orice moment.

Aerosolii sunt mult mai mici decat picaturile si contin particule microscopice de virus care pot ramane in aer ore intregi si se pot raspandi cativa metri. Estimarile variaza de la 4 metri, sau aproximativ 10 picioare, pana la 10 metri sau 32 de picioare .

De asemenea, virusurile gripale si virusurile de raceala obisnuite se raspandesc in mod similar cu coronavirusul, asa ca, daca nu sunteti sigur ce sa faceti pentru a va proteja, luati in considerare modul in care ati actiona daca ati sti ca toti cei din jurul vostru au gripa. Cu aceasta, iata cele mai bune modalitati de a va proteja de noul coronavirus.

In ciuda freneziei publice ca raspuns la recunoasterea de catre CDC a transmiterii aeriene, nu prea se schimba in ceea ce priveste masurile de precautie si masurile preventive, spune dr. Nate Favini, medic si conducator medical la Forward.

,,Cei dintre noi care urmarim acest lucru indeaproape am banuit ca coronavirusul este transportat in aer de mult timp”, spune el, ,,si, sincer, autoritatile de sanatate publica au ramas foarte in urma in identificarea si anuntarea acestui lucru.

,,Nu cred ca asta inseamna ca liniile directoare se vor schimba neaparat deoarece a) este probabil ca majoritatea transmiterii sa provina inca din picaturi mai mari si b) liniile directoare actuale protejeaza impotriva virusilor aerieni”, spune el.

Vaccineaza-te

Toti oamenii din SUA, cu varsta de 16 ani si peste, sunt eligibili pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri . Pe 10 mai, FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru varsta de 12 ani si peste. CDC va lua probabil decizia finala pana la sfarsitul saptamanii.

Vaccinarea este cel mai bun pariu pentru a va proteja pe voi si pe cei din jur – si cea mai buna lovitura pentru a ajunge la imunitatea turmei.

Purtati o masca de fata

CDC continua sa recomande  ca toata lumea purta o  fata de acoperire (nu o masca destinata unui lucrator de ingrijire a sanatatii) , atunci cand in public, cum ar fi la magazin alimentar. Acest lucru va protejeaza pe dvs. si pe ceilalti oameni de dvs., in cazul in care aveti, fara sa stiti, virusul si aveti potentialul de a-l transmite.

„O mare parte din transmisie se intampla prin evenimente de supra-raspandire”, spune dr. Favini, „in care oamenii se afla in imediata apropiere si nu poarta masti”.

Spalati-va pe maini

Da, acesta este in continuare cel mai bun mod de a preveni aparitia coronavirusului, spune dr. Moorcroft. ,,Lucrurile pe care ar trebui sa le faceti pentru a va proteja de coronavirus sunt lucruri pe care ar trebui sa le faceti in fiecare zi”, subliniaza el. ,,Primul lucru pe care il puteti face pentru a preveni orice boala respiratorie este sa practicati o igiena personala buna”.

Spalarea corecta a mainilor  – utilizarea  sapunului  si a apei si spalarea timp de cel putin 20 de secunde – sau utilizarea  igienizantului pentru maini  atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile, reprezinta in continuare cel mai bun mod de a preveni raspandirea bolilor infectioase,  potrivit CDC .

Stai departe de zonele interioare neventilate

Acum ca stim ca COVID-19 se poate raspandi prin aerosoli, trebuie sa fim atenti la calitatea aerului si la calitatea ventilatiei in casele noastre si in alte zone interioare, spune dr. Favini. Purificatoarele de aer, filtrele de curent alternativ de inalta calitate si care permit aerul exterior in interior (adica deschiderea ferestrelor) pot imbunatati rata de schimb a aerului in casa ta.

Riscul de infectie variaza in functie de cantitatea de virus la care ai fost expus, raporteaza CDC, iar acest risc se amplifica in zonele interioare, deoarece virusul poate supravietui in aer chiar si dupa ce o persoana infectata a parasit camera. Daca trebuie sa fiti in interior, cum ar fi atunci cand faceti cumparaturi sau cand mancati la un restaurant, reduceti-va riscul printr-o ventilatie slaba, facand calatoria rapida la cumparaturi sau alegand un restaurant pe care il cunoasteti, aplica regulile COVID-19.

Evitati contactul apropiat cu cei bolnavi sau care au fost expusi

Acest lucru ar putea fi de bun simt, dar nu va apropiati prea mult de persoanele bolnave (indiferent daca este cu noul coronavirus sau altceva) sau care au fost expuse la coronavirus. Rapoartele CDC  ca persoana de contact la persoana este metoda principala de transmitere pentru coronavirus, asa ca ai grija sa te distantezi de oameni care prezinta simptome.