Ioan Mang a decis sa renunte la functia de ministru al Educatiei, dupa ce a fost implicat intr-un scandal in care i s-au adus mai multe acuzatii de plagiat. In locul sau, premierul Victor Ponta l-a numit pe sindicalistul Liviu Pop. Acesta va asigura interimatul timp de maximum 45 de zile. In acest interval partidele politice aflate la guvernare trebuie sa gaseasca o persoana care este dispusa sa preia portofoliul de la Educatie.” Pare ca e un scaun electric acolo, la Ministerul Educatiei, sa vedem cine va mai dori sa se aseze pe el. Pot sa gresesc sau pot sa accept critici, dar e foarte important si cine le face, pentru ca altfel riscam sa dam deoparte oameni mai buni, pentru ca oameni mai rai striga mai tare”, a afirmat Ponta.

Seful Executivului a aratat ca viitorul ministru al Educatiei va fi desemnat in urma unei „consultari cat mai largi”, dar ca nu va accepta niciodata lectii de moralitate sau buna guvernare de la presedintele PDL, fostul premier Emil Boc, cel care dupa un an si jumatate „de la frauda din Parlament” o are mereu alaturi pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.

„Cred ca un pic de bun simt din partea celui care ridica piatra ne foloseste tuturor. Este foarte important si cine lanseaza critici”, a mai spus Ponta.

Tulburarile de la Ministerul Educatiei vin intr-un moment in care elevii de liceu se pregatesc de examenul vietii lor. Bacalaureatul va depinde in acest an de masurile luate de un ministru interimar.

Ioan Mang a fost nominalizat pentru postul de ministru al Educatiei, dupa ce persoana propusa initial, Corina Dumitrescu, a fost retrasa de premierul Victor Ponta, in urma unor probleme legate de CV-ul acesteia. La randul sau, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentand, intr-o conferinta de presa, un articol al actualului ministru al Educatiei pe care acesta l-ar fi publicat in 2003 la Craiova si care, conform PDL, reprezinta „in integralitate o copie a unui alt articol stiintific al unor autori japonezi.

Nici persoana care a preluat acum interimatul nu a pornit cu dreptul in functia de ministru al Educatiei. Liviu Pop a scris gresit, atat in CV-ul postat pe blogul personal, cat si in declaratia de avere din 2011, numele academicianului inginer Anghel Saligny, dupa care a fost botezat liceul la care este profesor de matematica de sapte ani, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, folosind doi de „y”. Trecand peste aceasta “ eroare” de scriere, trebuie spus ca este implicat intr-o alta problema mult mai grava. In calitatea sa de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a actionat in judecata Ministerul cerand anularea unui ordin prin care cotizatiile sindicalistilor nu se mai retineau direct din salariul dascalilor.

La vremea respectiva Liviu Pop a acuzat institutia poe care acum o conduce ca urmareste “ distrugerea miscarii sindicale”. Actiunile in instanta ale sindicatelor din invatamant au fost respinse de Curtea de Apel Bucuresti. Dar acum cand un lider are “ painea si cutintul” in mana nu este exclus sa fie emis un nou ordin de ministru prin care sa se decida ca profesorilor trebuie sa li se opreasca automat cottizatia la sindicat.