Treizeci de ani este o varsta de mijloc, ai iesit din scoala cel putin de opt sau noua ani si la care cele mai multe persoane spera sa reuseasca in cariera sau sa isi intemeieze o familie, s-ar putea sa ai in vedere chiar cursuri de perfectionare. 

Totusi, pana la 30 de ani deja trebuie sa ai un numar impresionant de carti citite. Dintre acestea, iata care sunt cele mai importante 13 CARTI pe care trebuie sa le citesti pana la 30 de ani.

1. Va veni focul de James Baldwin 

Poate cel mai bun document literar al miscarii pentru drepturile civile din America, ” Va veni focul” de James Baldwin isi pastreaza temele si sunt concludente in prezent. Desi Baldwin a scris numeroase romane si colectii de eseuri, cele doua scrisori care contin aceasta memorie sunt cea mai personale lucrari a lui Baldwin si ambele dobandesc criteriile unei predici.

2. Maestrul si Margareta de Mikhail Bulgakov

Un roman stralucitor al Diavolului care are actiunea plasatain Moscova in epoca lui Stalin, „Maestrul si Margareta” este una dintre cele mai indragite si mai ciudate carti din literatura si un roman care trebuie neaparat citit pana la 30 de ani.

3. Cronica parasarii-arc de Haruki Murakami 

Capodopera meditativa scrisa de Haruki Murakami a primit recenzii mixte cand a aparut pentru prima data in limba engleza. Dar aceasta carte a continuat sa devina un clasic contemporan, iar povestea sa suprarealista, prezentata in parti egale, prin starea negativa postbelica si dorinta sexuala, naratiunea are relevanta astazi la nivel mondial.

4. Ulise de James Joyce

Poate parea o corvoada la inceput, dar exista un motiv intemeiat pentru faptul ca romanul Ulise este celebrat ca fiind cea mai sublima capodopera a modernismului, intrucat povestea unei zile obisnuite de vara din Dublin preia maretia mitica in proza inegalabila si muzicala a lui Joyce.

5. Gradina secreta de Frances Hodgson Burnett

Poate fi o carte pentru copii, dar ” Gradina Secreta este la fel de sfasietoare ca o poveste pentru adulti, precum si una dintre ultimele aparitii in fictiunea engleza, deoarece Mary Lennox descopera istoria ingrozitoare a secretelor din spatele conacului stralucitor al unchiului ei. Subiectul lui Frances Hodgson Burnett nu este altceva decat speranta si gasirea unui motiv de a trai atunci cand moartea este sigura, subiecte prezentate adesea in carti, care nu isi pierd niciodata farmecul.

6. Mos Goriot de Honore de Balzac 

Desi titlul capodoperei lui Balzac se schimba de la traducere la traducere, povestea lui „Mos Goriot” face referire la cunoscutii unui alpinist social parizian (niciunul dintre ei nu este in totalitate cine pare la inceput), nu iese niciodata din stil, facand cartea mai mult decat o potrivire pentru orice cititor pasionat de Dumas sau de Flaubert.

7. Meridianul sangelui de Cormac McCarthy 

Frumusetea uluitoare infasurata intr-o violenta plina de sange, ” Meridianul sangelui” este cel mai cunoscut roman al lui Cormac McCarthy. In aceasta carte se prezinta povestea unei persoane nevinovate care ajunge intr-o expeditie brutala, intr-o frontiera vestica, care este in intregime presarata de romantismul si eroismul unui cowboy tipic. Aceasta carte, dar si mai multe carti online scrise de acest autor se regasesc pe buybooks.ro.

8. Strainul de Albert Camus

Intelese gresit de generatiile de elevi de liceu socati de reprezentarea sa aparenta de violenta, cartea ” Strainul” este mult mai mult decat pare la prima citire. Intelegerea mintii umane este mai oportuna ca niciodata si filozofia incarcata politic de Camus merita o revizuire constanta. Este o carte care implica recitire si intelegere aprofundata a mesajului transmis de autor.

9. Spre Far de Virginia Woolf 

Aceasta poveste, in care autoarea prezinta excursia unei familii la un far cuprinde viata lor incalcita si problemele de dragoste pe care le intampina. In esenta, in carte se prezinta criteriile standard ale taberei masculine si feminine si diferentele de gandire dintre aceste parti. Mediul exterior reprezinta un pretext pentru autoare pentru a prezenta conditia psihologica a personajelor.

10. Rosu si negru de Stendhal

” rosu si negru” este un roman psihologic, in care personajul principal isi doreste sa isi depaseasca cu orice pret statutul social. In acest cerc al ambitiilor si frustrarilor se dezvolta numeroase evenimente imorale. Este un roman clasic si se regaseste in carti online pe buybooks.ro. 

11. Doctor Jivago de Boris Pasternak 

O poveste de aventura derulanta a Rusiei post-tariste, Doctor Jivago a fost o carte mult timp interzisa de autoritatile ruse si este usor de sesizat de ce. Criticile romanului cu privire la putere sunt mai detaliate ca oricand. Dar drama lui Pasternak este mai vasta decat conflictele civile, deoarece povestea lui de dragoste scapa de clisee, ramanand o poveste cu adevarat frumoasa care pare scrisa in stele.

12. Particulele elementare de Michel Houellebecq

Aceasta carte prezinta tema universala a conditiei umane in perioada contemporana. Pentru a detalia conceptele de existentialism, autorul prezinta povestea de viata a unor doi frati care au stilri de gandire si actiune diferite. O societate care este destinata solitudinii poate fi redefinita doar prin modificari genetice, varianta de a alege doar calea senzoriala sau cea sentimentala, fiind considerata un esec. 

 

13. Zgomotul si furia de William Faulkner 

” Zgomotul si furia” nu merita in totalitate reputatia sa de ,,carte dificila”. Mai degraba, este extrem de simplu sa o lecturezi, dar totusi, intelesul acestei carti se contureaza abia in ultimele pagini. Cu toate acestea, Faulkner a conturat cele mai interesante personaje si a reprezentat cultura Sudului, care a avut repercusiuni in America o buna perioada de timp. Aceasta carte interesanta pe care trebuie sa o citesti pana implinesti 30 de ani, o regaseti in categoria CARTI pe buybooks.ro.