Orhideele sunt flori frumoase si delicate, care vin intr-o serie de culori, forme si dimensiuni. Exista peste 22.000 de specii de orhidee, iar cerintele de ingrijire pot varia in functie de tip. Cu toate acestea, puteti respecta cateva linii directoare simple, indiferent de ce fel de orhidee aveti, pentru a o mentine sanatoasa si a arata grozav.

Folositi oale cu gauri de scurgere

Este imperativ ca ghivecele orhideelor   sa fie echipate cu gauri de scurgere pentru a permite scurgerea excesului de apa din ghiveci. In caz contrar, putrezirea radacinilor va poate ucide plantele frumoase! Daca orhideele dvs. se afla in ghivece fara gauri de drenaj, repotati- le in altele noi.

Puneti o farfurioara sau o tava de scurgere sub ghivece pentru a preveni scurgerea excesului de apa pe podea.

Oferiti un mediu de ghiveci care se scurge rapid, conceput pentru orhidee

Puteti alege intre un mediu de ghiveci pe baza de scoarta sau muschi. Un mediu pe baza de scoarta se scurge bine si va ajuta la prevenirea supraapei, dar se poate defecta rapid. Un mediu pe baza de muschi pastreaza mai bine umezeala, dar necesita udare atenta si poate fi necesar sa se repoteze mai des.

In cazul in care orhideele dvs. nu sunt in mediul potrivit pentru ghiveci, repotati- le pentru a le ajuta sa prospere.

Asezati vasele langa ferestrele orientate spre sud sau spre est, daca este posibil

Orhideele au nevoie de lumina puternica, dar indirecta, pentru a prospera. Daca puteti, asezati-le langa ferestrele orientate spre sud sau est, pentru a va asigura ca primesc cantitatea si intensitatea potrivita a luminii solare. Daca aveti doar o fereastra orientata spre vest, acoperiti-o cu o perdea pura pentru a impiedica arderea orhideelor.

Asezarea ghivecelor langa o fereastra orientata spre nord poate sa nu le ofere suficienta lumina pentru a inflori.

Pastrati o temperatura de 60-75 deg F (16-24 deg C) in casa dumneavoastra

Orhideele prospera la temperaturi moderate si vor muri daca se racesc prea mult. Desi temperatura corecta variaza in functie de specia de orhidee, in general ar trebui sa va propuneti sa va mentineti casa peste 16 deg C noaptea. In timpul zilei, temperatura ar trebui sa fie cu 10-15 grade mai calda decat aceasta.

Asigurati o circulatie usoara a aerului

Deoarece orhideele nu sunt cultivate in sol, trebuie sa asigurati circulatia aerului pentru a mentine radacinile sanatoase. In lunile usoare, puteti deschide ferestrele din casa dvs. pentru a oferi o adiere usoara. In caz contrar, utilizati un ventilator de reglare la un nivel scazut sau un ventilator oscilant indreptat departe de orhidee pentru a impiedica aerul sa devina statut sau stagnant.

Uda orhideele chiar inainte sa se usuce

Este important sa udati o orhidee pe baza cantitatii de apa pe care o foloseste, mai degraba decat dupa un anumit numar de zile. La fiecare cateva zile, lipiti usor 1 sau 2 degete in mediul de ghiveci, apoi trageti-le si frecati-le impreuna. Daca nu simtiti umezeala pe degete, udati usor orhideele turnand apa peste mediul de ghiveci si lasand-o sa se inmoaie. Dupa cateva minute, aruncati excesul de apa in farfurie sau taviti picaturi sub ghivece.

In functie de clima, niveluri de umiditate si mediu de ghiveci, poate fi necesar sa udati orhideele de mai multe ori pe saptamana pana la o data la cateva saptamani.

Ghivecele clare va pot ajuta sa determinati cand este timpul sa va udati orhideele – daca nu exista condens in interiorul ghivecelor, este timpul sa udati.

Orhidee de ceata zilnic daca nivelul de umiditate din casa dvs. este sub 40%

Orhideele se descurca cel mai bine in medii cu umiditate de 40-60%. Ridicati un higrometru de la un centru de gradinarit sau un magazin si folositi-l pentru a testa umiditatea din casa dvs. Daca umiditatea este mai mica de 40%, utilizati o sticla de pulverizare cu o setare de ceata fina pentru a estompa usor orhideele si mediul lor de ghiveci o data pe zi.

Daca umiditatea din casa este mai mare de 60%, puneti un dezumidificator in camera in care se afla orhideele dvs. pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.

Fertilizati orhideele o data pe luna in timp ce infloresc

Folositi un ingrasamant lichid echilibrat, cum ar fi 10-10-10 sau 20-20-20. Amestecati-l la jumatate de putere si folositi-l pentru a hrani orhideele o data pe luna in timp ce infloresc. Nu le udati in decurs de cateva zile dupa fertilizare, altfel nutrientii se vor scurge pur si simplu cu apa.

Dupa inflorire, cresterea frunzelor se va opri in cele din urma. Puteti da plantei mai putina apa si ingrasamant pana cand frunzele noi incep sa creasca din nou.

Taiati tulpinile uzate cand florile au murit

Orhideele nu infloresc de mai multe ori pe aceeasi tulpina, cu exceptia Phalaenopsis sau orhideea moliei. Daca aveti o Phalaenopsis, taiati tulpina chiar deasupra celor 2 noduri inferioare sau articulatiile tulpinii odata ce floarea a murit.  Pentru soiurile de orhidee cu pseudobulbi, taiati tulpina chiar deasupra pseudobulbului.  Pentru alte soiuri de orhidee, taiati intreaga tulpina cat mai aproape de mediul de ghiveci.

Pseudobulbul este o tulpina ingrosata la baza fiecarei cresteri.

Folositi intotdeauna instrumente sterile pentru a taia orhideele.

Indepartati manual insectele solzi si cocosii

Semnele insectelor solzi si a cocosilor includ frunze lipicioase si mucegai negru, cu funingine. Folositi mainile pentru a indeparta toate insectele vizibile din partea superioara si inferioara a frunzelor si a tulpinilor de flori.

Curatati frunzele afectate cu apa cu sapun

Dupa indepartarea insectelor cu mana, adaugati un strop de sapun de vase intr-o ceasca sau castron si adaugati apa la temperatura camerei. Scufundati o carpa moale in solutie, apoi stergeti usor fiecare frunza si tulpina de flori. Apa cu sapun va elimina lipiciul si funinginea, precum si va ucide orice insecta ramasa.

Pulverizati orhideele cu un insecticid daca persista problemele

Daca ati indepartat insectele si ati curatat frunzele, dar vedeti inca semne de infestare, ridicati un insecticid la centrul dvs. de gradina local. Cereti unui angajat sa va ajute sa gasiti un insecticid care poate fi utilizat in siguranta pe orhidee. Urmati instructiunile de aplicare de pe pachet.

Taiati orice tesut bolnav

Daca observati ca orhideea dvs. are frunze sau pete decolorate (cum ar fi crem, galben, maro sau negru), este probabil sa sufere de o boala. Primul pas este de a indeparta cat mai mult posibil din tesutul infectat. Utilizati un instrument de taiere steril pentru a taia frunzele, tulpinile si florile bolnave. Asigurati-va ca va dezinfectati instrumentele de gradinarit inainte si dupa indepartarea tesutului infectat.

Tratati infectiile cu fungicid sau bactericid

Infectiile bacteriene obisnuite care pot afecta orhideele includ putregaiul brun, putregaiul negru si pata maro, indicate de pete intunecate pe frunze sau pseudobulbi. Infectiile fungice obisnuite includ putregaiul si putregaiul radacinilor, indicat de radacini putrezite, pseudobulbi si frunze. Dupa taierea tesutului infectat, pulverizati orhideea cu un fungicid sau bactericid, in functie de ce sufera.