Thomas Jefferson ar fi fost primul gurmand al Americii. Parintele fondator a dezvoltat un gust pentru bucataria franceza, a avut o gradina vasta de legume si a apreciat o dieta de la ferma la masa.

Abraham Lincoln era un gurmand mai modest. Potrivit istoricilor, celui de-al 16-lea presedinte „i-au placut merele si cafeaua fierbinte” si nu a cerut mare lucru la masa.

Ronald Reagan era cunoscut pentru dulceata lui. Cel de-al 40-lea presedinte al tarii a mancat bomboane pentru a renunta la fumat si a pastrat un depozit de bomboane la Casa Alba.

Acum, se pare ca un cunoscator de fast-food va intra la Casa Alba. Presedintele ales Donald Trump este cunoscut pentru ca favorizeaza Kentucky Fried Chicken, McDonalds si bolurile de taco care sunt facute in Trump Tower.

Dar nu este primul. „Fast-food-ul isi face drum prin usile Casei Albe. Din cand in cand, presedintii sau chiar oaspetii comanda un Big Mac sau ceva, iar Serviciul Secret vine sa-l ia”, a spus William Seale, istoric si editor al revistei. Asociatia istorica a Casei Albe. „Fiii lui Carter au facut-o si George W. Bush, de asemenea”.

De asemenea, Bill Clinton era cunoscut ca se bucura de meniul McDonald’s, atat de mult incat obiceiurile sale alimentare au fost parodiate la Saturday Night Live.

La urma urmei, obiceiurile alimentare ale presedintilor Americii par sa reflecte dietele in continua evolutie ale americanilor, a spus Suzy Evans, agent literar, istoric si autoare a cartii pentru copii Abraham Lincoln’s Lunch.

„Istoria culinara prezidentiala ar putea parea nesemnificativa sau chiar triviala”, a spus Evans. „Dar daca te uiti cu atentie, ne poate invata multe despre istoria sociala, culturala si politica a Statelor Unite si despre istoria bogata si venerabila a bucatariei, diplomatiei si presedintia americana”.

Presedintele care a vrut doar paine de porumb

Cand vine vorba de interesul Americii pentru mancare, a existat o poveste de dragoste cu bucataria europeana la sfarsitul anilor 1700 si inceputul anilor 1800. Acest lucru parea sa se schimbe pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, o schimbare care s-a reflectat in James Polk, al 11-lea presedinte al Americii. Statele Unite.

„Presedintele Polk era un mancar foarte, foarte pretentios si nu-i placea mancarea eleganta care venea prin bucataria Casei Albe”, a spus Seale. „A scris despre un banchet in jurnalul sau: „Am vazut mancarea si nu am putut sa spun ce este. Trebuie sa fi fost frantuzesc”… Asa ca a comandat legume si paine de porumb”.

Inainte de 1950, aproape fiecare presedinte opta pentru alimente naturale din gradina, a spus Seale. Franklin Roosevelt si Harry Truman au preferat mancarurile precum fasolea verde, napii, sfecla si alte produse, preparate in cel mai simplu mod.

„Sotii Roosevelt obisnuiau sa expedieze lucruri din livada lor Hyde Park la Casa Alba”, a spus Seale.

„Au baut lapte integral pur, au mancat carne si alte produse de la ferma lor”, a spus el.

La sfarsitul anilor 1800, mesele mari si stilul de viata din ce in ce mai sedentar au devenit norma pentru americanii mai bogati.

Drept urmare, mai multi presedinti de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la al XX-lea, de la William Howard Taft la Theodore Roosevelt, aveau trupuri indesate, a spus Amy Bentley, istoric si profesor de studii alimentare la Universitatea din New York.

„Acesta este o perioada de crestere a ofertei de alimente si de industrializare a alimentelor. Pentru barbati in special, corpurile mari inseamna putere”, a spus Bentley. „Un corp mare si voluminos, de fapt, spunea: „Nu trebuie sa fac munca manuala” si „Am destule sa mananc”.

In epoca de dupa al Doilea Razboi Mondial, populatia americana a inceput sa sufere de probleme de sanatate asociate cu supraalimentarea, cum ar fi boli de inima si hipertensiune arteriala.

Dwight D. Eisenhower, de exemplu, a suferit un atac de cord in 1955. Ulterior, al 34-lea presedinte si-a schimbat dieta, evitand grasimile.

„Ketchup pe branza de vaci pentru sanatate”

Evans descrie aceste tipuri de diete axate pe nutritie drept „alimente ca combustibil”.

„Mancarea sanatoasa pentru combustibil ar putea include Woodrow Wilson, un presedinte in timp de razboi, si John F. Kennedy, iar in timp ce Barack Obama se rasfat ocazional cu pizza, burgeri si inghetata, gradina de legume a lui Obama de la Casa Alba face parte din o lunga traditie culinara”, a spus Evans.

De asemenea, „Richard Nixon a intins ketchup pe branza de vaci din motive de sanatate”, a spus el.

La sfarsitul secolului al XX-lea, studiile nutritionale au legat greutatea de problemele de sanatate si bolile de inima de dieta, a spus Bentley. Prin urmare, notiunile de alimentatie sanatoasa au jucat un rol mai important in obiceiurile alimentare ale presedintilor.

„La un moment dat, micul dejun s-a schimbat de la oua prajite si slanina la cereale, lapte degresat, paine prajita, cafea, suc. Asa ca incepi sa vezi stiluri de mancare prezidentiale care reflecta tendintele nationale”, a spus Bentley.

Clinton, al carui gust pentru mancarea nedorita si dulciuri in timp ce se afla la Casa Alba era binecunoscut, a adoptat o dieta mai sanatoasa dupa mandat. Acum se considera vegan.

Aceasta abordare a fost evidenta si in anii 2000, in timpul administratiei George W. Bush.

„Presedintii anteriori s-ar putea sa fi fost la fel de constienti de sanatate, dar in cazul lui George W. Bush este considerat important sa-si promoveze obiceiurile sanatoase ca o modalitate de a-si modela caracterul”, a spus Bentley. „Asta va intra in exces cu Obama”.

Familia Obama nu numai ca au introdus la Casa Alba mese si gustari mai sanatoase, dar au abordat si o alimentatie mai buna ca o problema nationala, prima doamna Michelle Obama conducand initiativa „Let’s Move”.

„Livada lui este un lucru serios, un lucru permanent pentru locuitorii Casei Albe care urmeaza sa vina”, a spus Seale.

Acum, cu administratia Trump, a spus Bentley, am putea vedea un model de alimentatie diferit, care ar putea fi ceva ca o „revenire la vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial cand a existat o poveste de dragoste cu calitatile fast-food-ului”.