Un studiu indian din iulie 2014 spune ca oamenii, cu precaderere cei cu varste intre 25 și 34 de ani, sunt dispuși sa plateasca mai mult pentru produsele sau serviciile companiilor care practica responsabilitatea sociala și au campanii in acest sens.

Pana la 69% dintre consumatori ar alege doar dupa acest criteriu, iar, dintre aceștia, 53% ar plati un preț mai mare in detrimentul companiilor care nu au programe de CSR. Direcțiile preferate de consumatori sunt protecția mediului (24%), sanatate/sistemul sanitar (20%), educație (16%), ajutor umanitar (15%). Studiul este in masura sa generalizeze la nivel global, indiferent de venit și grad de educație. Așadar, cu mici variații, cam acestea sunt cifrele peste tot in lume.

Generația Millennials este de parere ca brandurile sunt obligate sa fie responsabile și sa ofere produse/servicii cu impact minim asupra mediului sau cu impact pozitiv asupra comunitaților locale, care ofera condiții decente de munca și investesc intr-un trai mai bun la nivel local și global pe scurt, care se aliniaza unor principii morale mai mult decat orice. In ultimii ani, alegerile lor se muta fara indoiala dinspre preț, renume sau lux spre calitate, produse locale, sprijinirea cauzelor sociale și etica.

Ați observat deja trendul spre altfel de produse: este presiunea pe care generațiile tinere o pun asupra brandurilor. Sa fie eco, reciclate sau reciclabile, sustenabile, naturale și sa susțina economia locala – acestea sunt cateva dintre atributele produselor preferate de noile generații, iar companiile incep sa se alinieze, sa devina mai transparente cu privire la procesele de fabricație, ingrediente, politica de reciclare și chiar sa dezvolte programe care sa susțina valorile de brand.

Un CSR de succes trebuie sa urmeze cateva direcții:

1. Direcția aleasa sa reflecte modelul de business și valorile brandului

2. Sa faca research de calitate, sa ofere informații complete și de incredere asupra cauzei pe care o vor susține. Pentru aceasta, este recomandata partenerierea cu experți recunoscuți și ca brandul sa urmareasca tot firul acțiunii: de la studii, pana la implementare, nu doar sponsorizarea unui proiect.

3. Sa-și concentreze eforturile pe o singura direcție. Desigur, exista branduri care pot alege mai multe programe de responsabilitate sociala, dar unul trebuie sa fie prioritar: cu cat mai multe fonduri/acțiuni se duc intr-o singura direcție, cu atat mai eficienta va fi intervenția in ameliorarea sau chiar rezolvarea ei.

Din fericire, brandurile nu sunt resposabile singure de binele omenirii, dar faptul ca mai bine din 33% dintre oameni cred asta poate fi un semnal pozitiv: acela ca vor fi rasplatite daca incearca cu adevarat. Spre exemplu, dupa Barrack Obama (44%), 22% dintre americani cred ca Apple poate schimba lumea. Nu comentam, dar percepția este reala.

Un lucru cu care m-am intalnit in activitatea mea alaturi de un client activ in sprijinirea diverselor cauze este ca organizatorii de proiecte iși pun speranța in companii, iar eventualele fonduri de la stat sunt un fel de back-up, ceea ce e cam anapoda, dar din nou, o realitate.

Dintre intențiile bune care mi-au atras atenția in ultima vreme le prefer pe cele pentru educație deoarece mi se pare o investiție pe termen lung, pentru formarea viitorilor consumatori și un domeniu neglijat de guverne, deci pentru care brandurile pot face diferențe notabile și chiar memorabile. Un exemplu din fiecare, in ordinea preferințelor generale:

1. Protecția mediului

24% dintre oameni au ales protecția mediului ca fiind direcția lor preferata pentru programele de CSR. Iar Coca-Cola a gasit diverse modalitați jucaușe de a recicla pet-urile. In 2014 au venit cu aceasta idee pentru Vietnam:

2. Sanatate

Una dintre cele mai vizibile și mai longevive campanii de CSR este cea pe care o are AVON impotriva cancerului la san. De peste 20 de ani s-a implicat activ la nivel global pentru conștientizare și strangere de fonduri și o face in continuare cel mai bine. Ultimul clip online oficial a aparut acum cateva luni:

3. Educație

Microsoft e un brand care poate sa se implice in acest domeniu cel mai bine: au mijloacele și au tot interesul pentru a crește accesul la educația copiilor cu mijloace limitate sau a susține performanța elevilor și studenților cu potențial. Au mai multe platorme, susțin numeroase programe, e plin internetul de informații despre legatura brandului cu aceasta ramura a responsabilitații sociale. Exemplul ales de mine este de la Superbowl, este mai degraba emoțional, dar faptul ca s-a regasit in comunicarea lor pentru acest eveniment și ca a fost facut mai mult in-house arata inca o data interesul spre domeniul acesta deși ar fi putut sa aleaga oricare produs pentru promovare.

4. Proiecte umanitare și de sustenabilitate

Unilever militeaza deja mult pentru sustenabilitate și este acolo pentru momente dificile cu cat mai multe branduri posibil. Sunt printre primii care doneaza sume importante in cazul crizelor umanitare și dezvolta o paleta larga de proiecte sustenabile in intreaga lume. Acum 5 luni au lansat un apel inspirațional pentru a incuraja oamenii sa traiasca mai responsabil. Din fericire, nu sunt all talk.

Așadar, cifrele indica faptul ca programele de responsabilitate sociala sunt benefice pentru toata lumea: brandurile au de caștigat dar și planeta are de caștigat. O alternativa la a fi extrem de original și a arunca banii pe fereastra, caci a fi perceput ca bun bate orice campanie memorabila pe termen lung.