Inca de la inceputul umanitatii au existat diverse lucruri atat materiale cat si nepalpabile care au reusit sa influenteze, chiar  sa inrobeasca omul. Daca in antichitate oamenii venerau focul, in zilele noastre si-au indreptat atentia catre lucruri putin mai sofisticate, precum aparatura de ultima generatie, fara de care nu putem functiona.

Aparitia smartphone-urilor si a gadget-urilor de ultima ora au reusit sa monopolizeze viata tuturor utilizatorilor lor. Majoritatea persoanelor vrajite de aceste noi tehnologii se incadreaza in categoria adolescentilor. Aceste telefoane si aparaturi “proaspete” pe piata electronicelor nu mai reprezinta un mister pentru utilizatorii adolescenti, care au reusit sa le inteleaga si sa le foloseasca la potential maxim inca de la momentul aparitiei lor. Predispusi atat la manevrarea lor cat si la dependenta fata de ele, adolescentii au de a face cu telefoanele smart zi de zi. Dintre toate produsele electronice de ultima generatie aflate pe piata, gama Apple reuseste sa-si mentina detasat pozitia de lider. Produsele Apple includ: iPhone, iPad, Mac, iPod, Apple TV, un portofoliu de aplicatii, sistemele de operare iOS si Mac OS X, serviciul iCloud si o gama de accesorii si servicii de suport tehnic.

In Romania telefoanele iPhone 5 au asaltat piata la inceputul lunii Noiembrie, insa operatorii au inceput sa ramana fara stocuri. Iphone 5 varianta neagra s-a vandut mai repede decat varianta alba, insa ambele culori au un succes urias. Producatorul Apple detine 50% din profitul industriei mobile si se preconizeaza o crestere substantiala. Succesul Apple se datoreaza cu siguranta tehnologiilor uimitoare care au reusit sa atraga un sector urias de clientela. Deocamdata Romania nu reprezinta imaginea fidela a acestor statistici, deoarece gasim preturile celor de la Apple putin extravagante, insa mai mult ca sigur pentru a cuceri lumea Apple va avea nevoie si de clientii romani si probabil vor gasi o solutie sa ne convinga sa alegem produsele Apple.

Pe langa design-ul deosebit de atragator si capacitatile tehnice extrem de ridicate acest telefon a fost consacrat si de gama larga de aplicatii disponibile, de la contoare de calorii pana la jocuri complexe. Majoritatea aplicatiilor sunt disponibile si pentru sistemul de operare Android, insa exista un numar foarte mare de aplicatii exclusive pentru Apple. Toate aceste caracteristici ii imbie pe adolescenti sa-si doreasca acest telefon si sa-si convinga parintii cu fapte bune si note impresionante ca il merita. De asemenea accesoriile pentru gadget-urile Apple sunt numeroase si din ce in ce mai atragatoare. Pentru nici un alt model de telefon nu exista atatea accesorii comparativ cu cele existente destinate iPhone. Astfel orice persoana isi poate transpune personalitatea direct in aspectul telefonului, oferindu-i un “personal touch”, participand putin la stilizarea produsului.

Aparent 40% din adolescentii americani detin un iPhone, iar ceilalti cel mai probabil si-l doresc. La capitolul tablete, 44% dintre adolescentii americani sustin ca detin una, iar dintre acestia 72% au optat pentru iPad. Chiar daca iPhone-ul reprezinta un pas al evolutiei, un  progres uimitor al tehnologiei, a generat si evenimente negative, cu predispozitie in randul tinerilor.

Totodata iPhone face ravagii si in China, unde pana acum s-au inregistrat cele mai multe acte de “disperare” din partea adolescentiilor care nu au avut ocazia sa isi achizitioneze un astfel de smartphone.  Un tanar de 17 ani, chinez, a ales sa-si procure pe cont propriu un iPhone si un iPad, procedand extrem de gresit si periculos, a convenit sa-si vanda un rinichi. De asemenea tot in China, tot din dorinta de a detine un iPhone, o adolescenta refuzata de parinti a ales sa-si “tranzactioneze” virginitatea in schimbul unui iPhone si a postat in scopul acesta un anunt pe o retea de socializare. Din pacate adolescentii tind sa actioneze putin mai extrem cand vine vorba de ceva ce isi doresc cu adevarat, sau de un obiect care le pare indispensabil, chiar daca pana la urma este vorba cel mai probabil despre un capriciu.