Finlanda va inchide patru puncte de trecere de la granita sa lunga cu Rusia pentru a opri fluxul de migranti din Orientul Mijlociu si Africa pe care crede ca Moscova ca i-a adus la granita in ultimele luni, a anuntat guvernul. Premierul finlandez Petteri Orpo si ministrul de Interne Mari Rantanen au declarat ca punctele de trecere din sud-est, Imatra, Niirala, Nuijamaa si Vaalimaa, vor fi inchise vineri la miezul noptii la granita terestra dintre Finlanda si Rusia, care serveste drept frontiera externa a Uniunii Europene.

Parcurge un total de 1.340 de kilometri (832 mile), mai ales prin paduri groase din sud, pana la peisajul accidentat din nordul arctic. In prezent, exista noua puncte de trecere, dintre care unul dedicat doar calatoriilor cu trenul.

„Operatiunile autoritatilor ruse de frontiera s-au schimbat”, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo reporterilor, adaugand ca cele patru puncte de trecere vor ramane inchise pana pe 18 februarie.

El s-a referit la zeci de migranti, majoritatea din Orientul Mijlociu si Africa, care au sosit in natiunea nordica in ultimele zile fara documente adecvate si au cerut azil dupa ce ar fi fost ajutati de autoritatile ruse sa calatoreasca in zona de frontiera puternic controlata.

Aceasta reprezinta o schimbare majora, deoarece autoritatile de frontiera finlandeze si ruse au cooperat timp de decenii pentru a opri oamenii fara vizele sau pasapoartele necesare inainte de a putea incerca sa intre in oricare dintre tari.

Autoritatile finlandeze au declarat saptamana aceasta ca Rusia a inceput in ultimele luni sa permita calatorilor fara acte sa acceseze zona de frontiera si sa intre in statiile de trecere unde pot solicita azil in Finlanda.

Politia de frontiera finlandeza spune ca migrantii au sosit in ultimele zile in principal din Irak, Siria, Yemen, Turcia si Somalia si aproape toti au ajuns in zona de frontiera cu biciclete despre care, potrivit presei finlandeze si ruse, le-au fost furnizate si vandute.

Majoritatea dintre ei au folosit Rusia doar ca tara de tranzit pentru a intra in Finlanda si UE, au spus oficialii.

Aproximativ 280 de migranti din tari terte au sosit in Finlanda din Rusia din septembrie, au declarat joi oficialii de frontiera.

Intr-o postare pe platforma de socializare X, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus ca „instrumentalizarea migrantilor de catre Rusia este rusinoasa. Sustin pe deplin masurile luate de Finlanda” si i-am multumit politistilor de frontiera finlandez „pentru protejarea granitelor noastre europene”.

Presedintele finlandez Sauli Niinisto a legat miercuri actiunile Rusiei de aderarea Finlandei la NATO in aprilie, dupa decenii de nealiniere militara, o miscare care a infuriat Moscova, care a amenintat Helsinki cu masuri de razbunare de mai multe ori.

El a mentionat ca Finlanda, care s-a alaturat aliantei militare occidentale in urma atacului Moscovei asupra Ucrainei din februarie 2022, trebuie sa fie pregatita pentru „o anumita rautate” din partea Rusiei.

„Da, ni se reaminteste constant (de catre Moscova) ca Finlanda a aderat la NATO”, a spus Niinisto reporterilor in timpul unei vizite in Germania.

Ministerul de Externe al Finlandei a anuntat luna trecuta ca tara de 5,6 milioane a incheiat un acord privind un nou acord bilateral de aparare cu Statele Unite. Printre altele, asa-numitul pact DCA permite Washingtonului sa trimita trupe americane si sa depoziteze echipamente, arme si munitii in locatii convenite din Finlanda.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, intrebat despre Finlanda, avand in vedere inchiderea punctelor de trecere a frontierei, ca autoritatile ruse „regreta profund ca conducerea Finlandei a ales calea distantarii deliberate de natura anterior buna a relatiilor noastre bilaterale”.

Norvegia vecina, care are o granita de 198 de kilometri (123 de mile) in Arctica cu Rusia, a declarat ca nu a inregistrat pana acum o crestere comparabila a traficului de frontiera din Rusia la singurul punct de trecere de la Storskog.

„Urmarim situatia indeaproape si ar putea fi oportun sa inchidem granita cu un preaviz scurt, daca este necesar”, a declarat ministrul justitiei, Emilie Enger Mehl, agentiei de presa norvegiene NTB.

Intre timp, autoritatile din vecinul baltic al Rusiei, Estonia, membra NATO si UE, au declarat ca opt migranti somalezi au incercat joi sa intre in tara din Rusia fara documente adecvate in orasul de granita Narva.

Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Laanemets, a declarat ca migrantii au fost probabil ajutati de autoritatile ruse care i-au transportat in zona de frontiera.

„Este putin probabil ca acesti cetateni somalezi sa fi venit cu toata aceasta (idee) singuri. Ei nu ar trebui sa poata trece granita cu Rusia fara drepturile corespunzatoare”, a spus el, adaugand ca migrantii africani au fost directionati inapoi pe teritoriul Rusiei.

Consiliul de Politie si Graniceri din Estonia a declarat joi mai tarziu ca este gata sa inchida toate punctele de trecere a frontierei dintre Estonia si Rusia, daca este necesar.