Sursă foto: shutterstock.com

Vederea sanatoasa ne permite sa interpretam culorile, formele si dimensiunile obiectelor din lumea inconjuratoare, sa ne bucuram de frumusetea naturii, sa citim, sa scriem si sa ne desfasuram activitatile zilnice. Cu toate acestea, exista momente cand vederea noastra poate suferi anumite modificari, momente ce pot indica necesitatea unor ochelari.

1. Probleme de vedere la distanta sau de aproape

Problemele de vedere de aproape, cunoscute si sub denumirea de prezbiopie, sunt o afectiune comuna. Simptomele specifice pot include dificultatea de a citi litere scrise marunt, cum ar fi etichetele de pe produse [1]. De asemenea, s-ar putea intampina probleme in efectuarea anumitor activitati care necesita vedere buna de aproape, cum ar asamblarea de modele detaliate. Aceasta afectiune se poate corecta cu ajutorul ochelarilor si exista numeroase modele, de exemplu, tipul de ochelari de vedere pentru barbati marca Police, din care poti alege.

In ceea ce priveste problemele de vedere la distanta, cunoscute si sub denumirea de miopie, acestea pot include dificultati de a vedea obiecte sau persoane de la o distanta considerabila, precum semnele de circulatie sau fata unei persoane de la distanta [2]. Miopia este un alt viciu de refractie comun ce se poate corecta cu ajutorul ochelarilor. Cauzele potentiale ale acestor probleme de vedere pot varia. Factori precum varsta, genetica, stresul sau expunerea prelungita la ecrane digitale pot afecta vederea [1] [2]. 

2. Dureri de cap frecvente

Durerile de cap frecvente pot fi un semn al unor probleme cu vederea. Atunci cand vederea este neclara, ochii sunt fortati sa se concentreze mai mult pentru a obtine o imagine clara. Acest efort suplimentar poate duce la tensiune in muschii oculari, ceea ce poate provoca dureri de cap [3].

Nu toate durerile de cap sunt legate de probleme de vedere. Cu toate acestea, unele tipuri de dureri de cap pot fi asociate cu probleme de vedere. In plus cele care apar dupa o perioada indelungata de lectura sau de lucru la computer pot indica o problema de vedere. In unele cazuri, durerile de cap pot indica probleme de vedere mai grave, cum ar fi glaucomul. Glaucomul este o boala oculara grava care poate duce la pierderea vederii daca nu este tratata [4].

3. Oboseala oculara si sensibilitate la lumina

Oboseala oculara si sensibilitatea la lumina nu sunt doar simptome neplacute, ci si semne posibile ca aveti nevoie de ochelari de vedere. 

Acestea pot fi cauzate de efortul ochilor de a se concentra pe anumite obiecte sau de a se adapta la schimbarile de lumina, ceea ce poate duce in timp la deteriorarea vederii si la aparitia nevoii de a purta ochelari [1]. Din fericire, poti alege dintr-o varietate de optiuni – poti opta inclusiv pentru rame ochelari de vedere barbati Police VPLG75 0531.

4. Vedere dubla sau halouri in jurul luminilor

Vederea dubla, cunoscuta si sub numele de diplopie, implica perceperea a doua imagini ale aceluiasi obiect. Acest lucru poate fi temporar sau constant si poate aparea intr-un singur ochi sau in ambele [5]. Halourile, pe de alta parte, sunt cercuri luminoase care apar in jurul surselor de lumina. Aceste simptome pot fi un semn al unor probleme de refractie sau ale altor afectiuni oculare. Daca experimentezi vederea dubla sau halourile, programeaza-te la un consult optometric. Specialistul va putea sa determine cauza si sa discute cu tine optiunile de tratament. 

Orice probleme de vedere ar trebui investigate de un specialist, deoarece ele pot fi un semnal ca exista o nevoie reala de ochelari de vedere sau ca problemele de vedere ar putea fi rezultatul altor probleme de sanatate. Consultul optometric este esential nu numai pentru identificarea problemelor de vedere, dar si pentru evaluarea generala a sanatatii ochilor.

Surse de referinta:

1. Giorgi, Anna. “Presbyopia.” Healthline, Healthline Media, 27 July 2012, www.healthline.com/health/presbyopia. Accessed 16 Nov. 2023;

2. “Nearsightedness – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556#. Accessed 16 Nov. 2023;

3. “Do I Need Glasses? Test, Reading, Headaches, and More.” Healthline, 1 Mar. 2018, www.healthline.com/health/do-i-need-glasses. Accessed 16 Nov. 2023; 

4. Holland, Kimberly. “Glaucoma.” Healthline, Healthline Media, 16 July 2012, www.healthline.com/health/glaucoma. Accessed 16 Nov. 2023;

5. Holland, Kimberly. “What Causes Diplopia (Double Vision)?” Healthline, Healthline Media, 2 June 2017, www.healthline.com/health/diplopia. Accessed 16 Nov. 2023.