Inchiriaza masina vecinului tau, schimba servicii intre profesionisti, recicleaza ceea ce nu mai folosesti. Noile modele de afaceri bazate pe ideea de sharing castiga din ce in ce mai multi adepti. Nu mai este suficient sa consumi, dar clientii trebuie sa stie ca actiunile lor sunt durabile si ca, de asemenea, ii ajuta sa aiba un sentiment reinnoit de comunitate.

Dupa cum am explicat deja in alte postari, criza economica si ascensiunea retelelor sociale au dat nastere unui nou tip de economie, consumul colaborativ, care inca nu are o reglementare specifica in ciuda succesului sau.

Afaceri bazate pe consum colaborativ

Exista atat de multe companii in lumea colaborativa incat este imposibil sa le enumeram pe toate. Cu toate acestea, am facut o selectie bazata pe cele mai comune sectoare:

La mana a doua 

  • Wallapop. Fara indoiala regele cumparaturilor si vanzarii second-hand la noi. Wallapop pune in legatura oamenii care doresc sa vanda articole second-hand pe care nu le mai folosesc cu consumatorii din apropiere. Potrivit El Economista, aplicatia are 10 milioane de descarcari si a fost premiata drept cel mai bun Startup al anului din Spania.
  • Percentila. Este un magazin online de imbracaminte second-hand pentru bebelusi, copii mici si, de asemenea, femei. Potrivit lui Lourdes si Daniel (fondatorii si parintii gemenilor) pe web, nasterea lui Percencil s-a datorat unei nevoi: hainele fetelor au devenit rapid prea mici si s-au trezit cu haine aproape noi pe care nu le mai puteau purta. In acest fel, au decis sa creeze un magazin care sa garanteze controale de calitate pentru imbracamintea second-hand si sa urmeze astfel un trend care este adanc inradacinat in tari precum Statele Unite sau Germania.

Chirie

  • Appquilo. Este o aplicatie de inchiriere de articole, un proiect pe care IEBS a decis sa-l incubeze. Ferran Diaz, creatorul acestuia, este student postuniversitar in Marketing si Comert International si a fost premiat in cadrul concursului Saptamana Antreprenorului pentru ideea sa inovatoare.

Automobile 

  • Social Car. Acest site web permite utilizatorilor sa inchirieze masini persoanelor fizice. In plus, ofera asigurare personalizata astfel incat amandoi sa nu aiba niciun tip de accident. In acest moment are deja peste 40.000 de utilizatori in Spania si tocmai a obtinut prima runda de finantare de 800.000 de euro.
  • BlablaCar. Este o comunitate de utilizatori care pune in legatura soferii care au locurile goale cu pasagerii care merg in acelasi loc. Este, fara indoiala, una dintre afacerile de colaborare care au fost cele mai acceptate in tara noastra, iar in prezent are peste 20 de milioane de utilizatori raspanditi in intreaga lume.
  • Wazypark. Aceasta aplicatie a gasit o solutie la problemele de parcare suferite de atat de multi soferi. Datorita unui sistem de geolocalizare, utilizatorii pot indica punctele in care exista un loc de parcare gratuit si pot ajuta astfel si alti soferi. Creatorul acestuia, Carlos Rodriguez, este profesor la IEBS si ne-a spus intr-un interviu ca ideea i-a venit tocmai intr-o zi cand nu si-a gasit un loc unde sa parcheze.

Sarbatori

  • Airbnb. Daca aveti o camera goala, o puteti inchiria calatorilor zile intregi si ii puteti ajuta sa se simta ca acasa. Numai anul trecut, 620.000 de spanioli au folosit Airbnb pentru a se caza in vacante, deoarece este o modalitate mai ieftina de a calatori, iar tratamentul personal ii ajuta sa cunoasca mai bine orasul.
  • Jocuri de noroc. Daca inainte vorbeam despre camere, acum vorbim despre locuri de camping. In ciuda a ceea ce poate parea, asezarea unui cort poate fi destul de costisitoare. In acest fel, Gamping pune in contact persoane care doresc sa-si inchirieze terenurile private ca camping pentru calatori.
  • Sherpandipity. O alta solutie pentru a ajuta calatorul sa se simta ca un localnic. In acest caz, site-ul pune in contact ghizi locali (care fac vizite istorice, vizite gastronomice, locuri de interes etc.) cu persoanele care doresc sa viziteze un anumit oras.

Solidaritate 

  • Banca timpului. O banca de timp este un instrument care aduce oamenii impreuna pentru a face schimb de abilitati. In acest fel, colaboratorii nu lucreaza pentru bani, ci moneda de schimb este orele de serviciu prestate si primite.

Un sector de reglementat

Dupa cum am spus, desi consumul colaborativ este in crestere si multe Startup-uri au optat pentru acest model responsabil si sustinator, exista inca unele controverse in ceea ce priveste reglementarea. Potrivit Expansion, problema consta in faptul ca persoanele fizice care isi vand sau inchiriaza proprietatile nu platesc TVA, nici nu declara pentru acel venit si nici nu au licente de niciun fel. Acest subiect devine si mai complicat daca avem in vedere ca modelele de colaborare sunt foarte diferite unele de altele si fiecare are propriile nevoi speciale.

Principalii parti interesate in reglementarea sectorului sunt chiar companiile, deoarece acestea nu doresc sa se deplaseze intr-un domeniu ilegal. Din acest motiv, principalele companii bazate pe consum colaborativ din Spania au creat Sharing, un grup care reuneste peste 30 de Startup-uri.

Aceasta lipsa de reglementare, asa cum am mentionat, a facut chiar si unele companii sa nu mai poata opera in unele tari. Un exemplu clar a fost Uber, care, dupa cum a raportat ABC, a fost suspendat in Spania prin hotarare judecatoreasca. Aceasta companie, cu sediul in Statele Unite, pune la dispozitie clientilor sai o retea de transport care leaga pasagerii cu soferii de vehicule inmatriculate aflate in serviciul acestora printr-o aplicatie. Problema a aparut atunci cand Fenebus si FPTM, doua federatii de transport cu autobuzul, respectiv taxi, si-au denuntat practicile. In acest fel, Uber a fost lasat in afara pietei spaniole din cauza „concurentei neloiale”, potrivit deciziei judecatorului.