Cea mai lunga ruta de coasta din lume traverseaza Irlanda de la nord la sud: o intindere de 2.500 de kilometri de-a lungul coastei atlantice a insulei, de la Malin Head in comitatul Donegal in nord pana la portul Kinsale, la sud, in comitatul Cork.

De-a lungul Wild Atlantic Way se afla unele dintre cele mai remarcabile locatii naturale din Irlanda, cum ar fi spectaculoase stanci din Moher, in comitatul Clare, Peninsula Dingle sau Ring of Kerry, in comitatul cu acelasi nume, sau insule precum Insulele Blasket sau Insulele Skellig, cu Skellig Michael ca una dintre bijuteriile coastei irlandeze.

Irlanda: stanci mitice si traditie

Peisajul spectaculos al stancilor vertiginoase si al plajelor virgine se amesteca cu explozia traditiei si culturii celtice in orasele si orasele de coasta, de la boemul si creativul Galway pana la locurile ascunse care pastreaza esenta galica.

Marginea de nord-vest a Wild Atlantic Way, judetul Donegal se remarca prin natura sa, de la peretii verticali de granit ai Slieve League, una dintre cele mai inalte stanci din toata Europa, pana la aurora boreala care poate fi vazuta iarna.

Ridicandu-se la 600 de metri in punctul lor cel mai inalt, Cliffs of Slieve League sunt de trei ori mai inalte decat Cliffs of Moher, iar intr-o zi senina puteti privi spre Golful Donegal si Muntele Ben Bulben, se extinde prin judetele invecinate Leitrim si Sligo. 

Situat in varful Peninsulei Inishowen, Malin Head este cel mai nordic punct al insulei Irlanda, cu un peisaj impresionant sculptat de forta Oceanului Atlantic, inclusiv Hell’s Hole, o cavitate lunga, adanca si ingusta, unde urla valurile. cu toata puterea lor.

Daca exista o enclava privilegiata pe Wild Atlantic Way, aceasta este, fara indoiala, reprezentata in County Clare de Cliffs of Moher, recunoscut ca Geoparc Global UNESCO, alaturi de impresionantul peisaj stancos din The Burren.

Vechi de peste 300 de milioane de ani, Stancile Moher sunt cele mai vechi structuri de stanca de pe insula, un peisaj impresionant care se intinde pe opt kilometri pana la marginea Oceanului Atlantic si, in punctul sau cel mai inalt, atinge o inaltime de 214 metri, de unde puteti vedea Insulele Aran, Golful Galway sau judetul Connemara.

Cu abia 80.000 de locuitori , Galway este al patrulea oras ca marime din tara si, fara indoiala, cel mai boem si mai dinamic, mai ales vara, cand gazduieste Fringe, un festival de arte vizuale si spectacolului care este considerat unul dintre principalele festivaluri europene. evenimente culturale..

In inima traseului de coasta, Galway, recunoscut de UNESCO ca Oras al Cinematografiei, este unul dintre cele mai bune locuri pentru a va bucura de cultura si gastronomia irlandeza, cu importante festivaluri culinare dedicate fructelor de mare precum stridiile si fructele de mare.

Kerry: cel mai frumos colt al Irlandei

Situat in extremul sud-vest al tarii, in Irlanda, comitatul Kerry este cunoscut sub numele de Regatul si nu este lipsit de meritele sale: spectacolul peisajelor sale de coasta, Peninsula Dingle, Ring of Kerry sau Parcul National Killarney fac din el un loc de o frumusete extraordinara imortalizata in cinema si literatura.

Importanta traditiei muzicale celtice, conservarea limbii materne a insulei si dominatia pe care o mentine echipa judeteana in competitia unuia dintre sporturile nationale, fotbalul gaelic, intaresc simbolismul Kerry, locul care cu muntii sai. , lacurile si coastele au devenit imaginea Irlandei.

Dingle este un oras pitoresc de pescari care a devenit un centru de traditie muzicala si gastronomica pe peninsula careia ii da numele si unul dintre cele mai recunoscute locuri din Kerry. Zona are una dintre cele mai mari comunitati de vorbitori de irlandeza sau gaelica din tara si este renumita pentru festivalurile sale de muzica celtica si puburile traditionale.

Din Slea Head, cel mai proeminent punct de pe coasta Dingle, se poate vedea arhipelagul Insulelor Blasket, nelocuit de la mijlocul secolului trecut.

Mai la sud, traseul Ring of Kerry de 179 de kilometri, care incepe si se termina in Killarney, trece de-a lungul Peninsulei Iveragh, renumita pentru plajele sale cu nisip alb, inclusiv Derrynane, Rossbeigh si Ventry, si alte atractii precum cascada Torc sau natura naturala. lacurile proprii ale parcului.

Parcul National Killarney, cu 10,5 hectare de padure, munti si lac, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Irlanda de cand Regina Victoria a Angliei l-a ales ca loc de odihna in secolul al XIX-lea. Palatul in care a stat, Muckross House, ramane intact, iar Maidens’ Lookout, peste Loch Lean, ofera una dintre cele mai frumoase privelisti ale peisajului Kerry.

La aproximativ 11 kilometri de coasta, insulele accidentate Skellig ies in evidenta din ocean, cu Skellig Michael, cea mai mare dintre cele doua insule, fiind cea mai emblematica datorita manastirii stravechi, care poate fi accesata doar urcand sute de trepte sculptate manual in stanca, si care, pe langa faptul ca este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este renumit pentru ca a aparut in filmele din saga Star Wars.