Calatorul poate fi o persoana curioasa, poate un bibliofil pasionat de cartile vechi sau un pasionat de arhitectura si de legendele pe care le pastreaza fiecare mare biblioteca. Adevarul este ca multe biblioteci merita sa fie cunoscute. Din acest motiv, unele sunt sugerate aici, printre cele mai cunoscute, de vizitat in Europa, America, Asia si Africa. 

Biblioteca Apostolica a Vaticanului

Orasul Vatican

In Vatican, se afla una dintre cele mai vechi, Biblioteca Apostolica a Vaticanului. In 1587, arhitectul Domenico Fontana, la cererea Papei Sixt al V-lea, a construit cladirea care ii este si astazi sediul. Acolo se remarca celebrul „Salone Sistino”, decorat cu fresce.

Biblioteca Sfantului Scaun pastreaza 180.000 de manuscrise in latina, greaca, ebraica si araba. De asemenea, are 1.600.000 de carti tiparite si peste 8.600 de incunabule publicate in primele zile ale crearii tiparului. 

Printre atatea comori se numara si semnatura savantului italian Galileo Galilei in fundul dosarului judiciar din 1633, cand Biserica Catolica l-a acuzat de erezie. Si puteti vedea, de asemenea, scrisorile apostolului Petru si cele mai vechi biblii. Turistii pot vizita BAV doar prin itinerarii autorizate si cu ghid.

Universitatea Oxford

Anglia

Biblioteca Universitatii din Oxford, din Anglia, functioneaza din 1602. Cunoscuta sub numele de Biblioteca Bodleiana, este una dintre cele mai vechi din Europa. Numele ei aminteste de bibliotecarul Thomas Bodley (1545-1613) si de cladirile istorice ale salilor de examen din Quadrangleul scolilor, pe care le-a promovat si care acum fac parte din biblioteca.

In 1749 a fost adaugata o alta cladire, cupola neoclasica a Camerei Radcliffe. Aceasta institutie pastreaza peste 12 milioane de carti. Printre raritati, Bodleianul pastreaza prima editie a operelor lui Shakespeare (celebrul First Folio  din 1623) si manuscrisele „Casatoria Raiului si Iadului” ale poetului William Blake. Exista originalele „Frankenstein” de Mary Shelley si desenele lui Tolkien pentru „Hobbitul”. Cu expozitiile si tururile sale ghidate, Bodleianul atrage milioane de turisti in fiecare an.

Biblioteca Nationala

Paris, Franta

Primele manuscrise ale „BNF” (pentru „Bibliotheque Nationale de France”) au fost acumulate din 1368 in incaperile a ceea ce avea sa devina Muzeul Luvru. In 1461, in timpul domniei lui Ludovic al XI-lea, au fost integrati in „Bibliotheque du Roi”, care avea sa fie nationalizata in 1792 in timpul Revolutiei Franceze.

Fostul sediu este cladirea din 1868 de pe Rue de Richelieu, care isi pastreaza frumoasa sala de lectura. In 1996 a fost deschis publicului sediul modern, care are propria statie de metrou, Bibliotheque Francois Mitterrand. Pe malul raului Sena sunt patru turnuri subtiri, opera arhitectului Dominique Perrault.

Fiecare turn are 22 de etaje si forma unei carti deschise: turnul numelor, legilor, timpului si literelor. Se pastreaza 14 milioane de carti si 250.000 de manuscrise. Printre acestea se numara si originale de Sartre, Proust, Diderot si Pascal, printre alti autori celebri. Manuscrisele antice abunda si exista mai mult de cinci mii de texte in greaca clasica. BNF se caracterizeaza prin marile sale expozitii temporare si tematice. 

Biblioteca Alexandrina

Alexandria, Egipt

Vizavi de portul Alexandria, in Egipt, functioneaza din 2002 moderna „Bibliotheca Alexandrina”, cunoscuta si sub numele de Noua Biblioteca din Alexandria. Din numele sau evoca o relatie istorica cu institutia creata aici, cu trei secole inainte de epoca crestina, de catre domnitorul grec Ptolemeu. Acea biblioteca condusa de discipolii filozofului Aristotel era un centru de studiu care pastra mostenirea culturala clasica in mii de papirusuri.

Noua biblioteca este un complex care include un planetariu, patru muzee dedicate manuscriselor, antichitatilor si stiintelor, precum si galerii de arta si sase biblioteci specializate. Arhitectura cladirii principale evoca figura unui soare rasare, cu pereti de granit Aswan, inscriptii antice si panouri de sticla.

Noua Biblioteca din Alexandria are capacitatea de a stoca opt milioane de carti. Franta a donat documente despre constructia Canalului Suez si Spania, texte legate de epoca medievala si stapanirea araba in regiunea Al Andalus. Sectiunea dedicata laureatilor Premiului Nobel din literatura adaposteste lucrari ale castigatorilor. Muzeul Manuscriselor pastreaza cea mai mare colectie digitalizata de texte antice din lume.

Biblioteca Regala din El Escorial

Madrid, Spania

La aproximativ 45 de minute cu masina de Madrid, in orasul spaniol San Lorenzo de El Escorial, se afla Biblioteca Regala a Manastirii El Escorial, creata de regele Filip al II-lea in 1565. Adaposteste peste 40.000 de carti publicate in secolele XV si XVI. secole, pe langa 600 de incunabule si mii de manuscrise latine, arabe si ebraice. Aceasta biblioteca, dependenta de Patrimoniul National al Spaniei, este renumita pentru sala principala, decorata cu fresce pictate de Pellegrino Tibaldi care sunt dedicate gramaticii, retoricii, dialecticii, aritmeticii, muzicii, geometriei si astrologiei, filozofiei si teologiei.

Rafturile din lemn de mahon si cedru sunt opera lui Juan de Herrera, arhitectul care a proiectat manastirea. Biblioteca Regala pastreaza manuscrise ale Sfantului Augustin si lucrari ale Sfantului Toma de Aquino, editii ale Coranului si faimoasa Biblie poliglota tiparita la Alcala de Henares in 1520, care include texte in ebraica, greaca, latina si aramaica.  

Biblioteca Publica din New York

STATELE UNITE ALE AMERICII

In Statele Unite, celebra New York Public Library (New York Public Library) a luat nastere in 1895 cu donatii de la bibliofili si milionari precum John Astor, James Lenox, Andrew Carnegie si Samuel Tilden. Astazi este o retea de biblioteci cu 53 de milioane de carti distribuite in 88 de filiale situate in districtele din New York Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx si Staten Island. Dar cladirea emblematica a NYPL se afla langa gradinile din Bryant Park, la intersectia dintre Fifth Avenue si 42nd Street.

Este cladirea in stil francez al palatului Stephen Schwarzman, finalizata in 1911 si pazita de doi lei de marmura.

Acolo sunt pastrate 15 milioane de carti, de la manuscrise medievale si pergamente antice cu scrieri din China si Japonia pana la originalele poeziei lui Walt Whitman, partituri muzicale de Paul Debussy sau manuscrise ale actritei Katherine Hepburn.

In fiecare an, in noiembrie, aici se organizeaza petrecerea „Gala Leilor Bibliotecii”, in care, printre alte vedete, au fost omagiati Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Margaret Atwood si Nelson Mandela. Programarea culturala a NYPL este foarte variata. Sunt cursuri pentru toate gusturile, expozitii temporare si tururi ghidate.

Biblioteca Medicea Laurentiana

Florenta, Italia

In Florenta, Biblioteca Medicea Laurenziana este poate cea mai cunoscuta din Italia, datorita designului impunator al cladirii si a colectiei de texte mostenite de la familia Medici. Construita pe baza proiectelor lui Michelangelo Buonarroti in manastirea Bazilicii San Lorenzo, la cererea Papei Clement al VII-lea (Julius de Medicis), arhitectura acestei biblioteci a fost un model de imitat pentru multi altii din lume. Este cazul holului si al scarilor de acces, precum si al livingului cu bancile sale de lectura.

Astazi, aceasta biblioteca este practic un muzeu care pastreaza adevarate pietre pretioase printre cele 11.000 de manuscrise ale sale. Printre acestea, „Codul” imparatului Iustinian, o editie codex a dialogurilor platonice pe care Cosimo de’ Medici i-a dat spre traducere umanistului Marsilio Ficino. De asemenea, se pastreaza texte autografe ale scriitorului si umanistului italian Giovanni Boccaccio, autorul „Decameronul”. Si a unui alt umanist celebru, poetul Francesco Petrarca. Sunt texte ale aurarului Benvenuto Cellini. Si nu lipsesc codurile cu lucrari ale unor autori din antichitatea clasica greceasca si romana, precum Tacit, Pliniu, Eschil, Sofocle si Quintilian. 

Cabinetul Regal Portughez de Reading

Rio de Janeiro Brazilia

Este o sarbatoare pentru ochi, atat pentru arhitectura sa, cat si pentru cartile care se pastreaza acolo. Construit in orasul vechi din Rio de Janeiro in anii 1880, Cabinetul Regal de lectura portughez este o biblioteca care pastreaza mai mult de 350.000 de volume. Axata pe literatura Portugaliei, printre alte comori iata prima editie a „Las Lusiadas” a poetului Luis de Camoens, care a fost publicata in 1572 si este un celebru poem epic. Exista si alte raritati, precum manuscrisele lui Carlos Castelo Branco, un celebru scriitor romantic portughez din secolul al XIX-lea.

Cladirea uimeste prin arhitectura sa in stil neo-manuelin , evocand vremea regelui Manuel I si renasterea gotica a acelor ani. Este opera arhitectului portughez Rafael da Silva e Castro. Fatada, sculptata in piatra de Germano Jose Salle, este inspirata de Manastirea Jeronimos din Lisabona, cu tributuri aduse navigatorului Vasco da Gama si poetului Camoens. Sala de lectura abunda cu scari si balustrade din fier si bronz, rafturi din lemn sculptat si aurit cu carti stivuite pana in tavan. (www.realgabinete.com.br).

Biblioteca Jose Vasconcelos

Mexico City

Aceasta cladire moderna din ciment, otel si sticla a fost proiectata de arhitectul Alberto Kalach ca centru cultural. Pe langa cele 600.000 de lucrari de consultat, exista si spectacole de arta, concerte, cinema si teatru. Biblioteca poarta numele ganditorului si politicianului Jose Vasconcelos, un mare promotor al lecturii la inceputul Revolutiei Mexicane si primul director al Bibliotecii Nationale din Mexic. Inaugurata in 2006 de presedintele Vicente Fox, biblioteca poate stoca doua milioane de carti. Situat in nordul orasului, langa gara Buenavista, este inconjurat de parcuri si gradini.

Sculptura unei balene, opera lui Gabriel Orozco, atrage atentia in sala centrala. In legatura cu Comisia Nationala a Culturii (Conaculta), institutia pretuieste peste 45.000 de carti rare, exemple ale editiei mexicane din secolul al XVIII-lea pana in secolul XX, precum si carti care au apartinut bibliotecilor personale ale marilor intelectuali mexicani, precum Carlos Monsivais, Ali Chumacero si Antonio Castro Leal.

Biblioteca Nationala Mariano Moreno

Buenos Aires, Argentina

Istoria sa dateaza de la Mariano Moreno si din zilele Revolutiei din Mai din 1810. In diferite momente, directorii sai au fost personalitati ale culturii precum Paul Groussac, Jorge Luis Borges si Alberto Manguel. In 1992, a fost deschis publicului sediul modern de langa Plaza Francia, opera arhitectului Clorido Testa. Acolo pot fi depozitate trei milioane de carti.

Biblioteca Nationala Mariano Moreno pastreaza 11.000 de volume in Sala de Comori, printre care se numara incunabule (cum ar fi o pagina din Biblia Gutenberg) si copii ale primelor ziare si reviste tiparite in Argentina. In 2017, au fost adaugate cele 17.000 de carti din biblioteca personala a lui Adolfo Bioy Casares si Silvina Ocampo. Institutia functioneaza ca un centru cultural cu expozitii pe o varietate de subiecte, de exemplu, de la benzi desenate la Gabriel Garcia Marquez. In 2011, intr-o cladire anexata Bibliotecii Nationale a fost creat Muzeul Cartii si Limbii.

Biblioteca Nationala a Chinei

Beijing, China

Creata in 1909 ca Biblioteca Imperiala din Beijing in timpul dinastiei Qing, a fost deschisa publicului in 1912, cu putin timp inainte de abdicarea ultimului imparat.

Un palat clasic din parcul Beihai functioneaza din 1987 ca o biblioteca de carti antice. Dar sediul modern este un complex de cladiri (ultimul deschis in 2007) care ocupa 250.000 de metri patrati si adapostesc 34 de milioane de carti. Se afla in cartierul Hai Dian, cu statia de metrou, tipografia, atelierele de restaurare si muzeul cartii.

Aici se pastreaza comori, precum documentele birocratiei imperiale chineze din secolul al X-lea incoace. Exista tablite scrise pe piatra si bronz. Exista „Siku Quanshu” („cartea celor patru comori”), o antologie literara realizata in 1782 de dinastia Qing. Si opusul magnum al imparatului Yongle, o enciclopedie scrisa in 1408 in timpul dinastiei Ming. Din vremea dinastiei Han sunt „Analectele”, opera discipolilor lui Confucius care aduna invataturile sale.