Ne-am obisnuit sa aiba o culoare purpurie (migrand de la tonurile rosiatice la cele vinetii) legume precum sfecla, varza rosie sau patlageaua vanata si cu greu ne putem imagina cum prind culoare de purpura morcovii, conopida, cartofii, porumbul ori salata… Totusi, natura e plina de surprize cromatice. Culoarea purpurie e, in genere, conditionata de prezenta anthocianinelor (pigmenti naturali, care pot sa dea plantelor culoarea rosie, purpurie sau chiar albastra, in functie de aciditatea solului), iar cel mai comun efect al lor este… inrosirea frunzelor, toamna.

Morcovul purpuriu

Ne-am obisnuit sa alegelm morocovii dupa cat de intensa este culoarea lor portocalie, putina lume stie insa ca, la origine, morcovul era purpuriu. Originar din Asia Mica (se crede ca a aparut prima data spontan intr-un teritoriu vast, care acopera azi Iranul si Afganistanul, dar si o buna parte din Turcia), morcovul avea o culoare rosie-vinetie, in functie de compozitia solului unde era cultivat. Culoarea pe care i-o stim astazi (si cu care a cucerit lumea) a fost creata artificial de gradinarii olandezi, in secolul al XVII-lea, daruind noua varietate Ducelui de Orania, al carui stindard era portocaliu. In Asia Mica, pe arii restranse, e drept, inca se mai cultiva morcovi in culoarea lor originara. Eu insami am cumparat morcovi purpurii si seminte (pe care le-am plantat in gradina casei parintesti), din bazarul din Kaiseryi (Capadoccia, Turcia).

Cartofii purpurii

Intre cele aproape 2.000 de varietati de cartofi originari din America de Sud, cateva zeci de specii au diferite tonuri de rosu, purpuriu si vinetiu. Cuceritorii Americii, cand au adus cu ei pe batranul continent plantele descoperite in Lumea Noua nu au adus chiar toate varietatile, iar din cate au adus, nu toate s-au aclimatizat. Insa in Peru, unde se cultiva si azi cele mai multe dintre varietatile antice, vom putea cere oricand o tocana de cartofi vinetii.

Cartofii dulci purpurii – cel putin cei cultivati in Carolina de Sud, din Statele Unite – au o provenienta… misterioasa. “LA Times” scrie ca in urma cu un deceniu o femeie care avea o ferma si care a comandat cartofi de samanta pentru a-i cultiva a gasit intr-un sac si cativa tuberculi liliachii. Curioasa, i-a plantat, iar cand a vazut rezultatul, a pastrat cativa pentru urmatoarea recolta. Din 2006, cultura cartofilor dulci purpurii s-a extins in Carolina de Sud, fiind ceruti tot mai mult pe piata… Nu vrem sa le dam peste cap credinta in lucruri miraculoase americanilor de rand (desi, daca ar fi avut curiozitatea sa scormoneasca in istoria celor doua Americi ar fi primit mai multe raspunsuri).

Conopida purpurie

Viu colorata, aceasta varietate de conopida violeta inveseleste tarabele din pietele siciliene. Este cunoscuta, de altfel, si sub numele de Violeta Siciliana, Regina Violeta sau Conopida Graffiti. Este foarte asemanatoare, la aroma, cu surata ei alba, iar gustul este putin mai dulce. Se crede ca aceasta culoare specifica are legatura cu solul Siciliei, bogat in reziduuri vulcanice (cenusa vulcanica). Aceeasi culoare purpurie au “prins-o” in Sicilia si anghinarea, si usturoiul, iar portocalele “sangerii” siciliene sunt deja un brand.

Porumbul purpuriu

Culoarea lui este ceva mai intunecata, e mai degraba un rosu-vanat decat purpura imperiala. Originar din tinuturile andine, este un aliment popular in Bolivia, Ecuador, Mexic si Peru. Anumite varietati ale sale au ajuns si in Europa, dar nefiind considerate soiuri foarte productive, nu sunt cultivate pe scara larga.

Salata purpurie

Este vorba, de fapt, de o varietate care e intalnita in Europa mai ales ca planta decorativa, datorita frunzelor sale care trec de la un verde intens la rosu-purpura. Originara din Asia, ea are totusi reale calitati nutritive. Ca aroma, se aseamana cu varza, ca aspect si gut, e mai apropiata de salata. Printer cunoscatori, are propriul sau nume – kale – si este recomandata, datorita efectului cromatic pe care il creeaza, in alimentatia copiilor, atunci cand vrem sa-i obisnuim sa manance mai multe legume si verdeturi.